Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump înrăutățind perspectivele economice, transmite AP.
Conform datelor publicate de Biroul de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS), numărul locurilor de muncă vacante, un indicator al cererii de forță de muncă, a scăzut la 7,2 milioane în martie, de la 7,5 milioane în februarie, și 8,1 milioane în martie 2024. Este cel mai redus număr de locuri de muncă vacante din septembrie și sub nivelul de 7,5 milioane previzionat de economiști, arată Agerpres.

Numărul americanilor care renunță la locurile lor de muncă a crescut modest, iar concedierile s-au situat la cel mai redus nivel din iunie 2024.
Analiștii apreciază că piața forței de muncă din SUA s-a dovedit a fi remarcabil de rezilientă. Companiile, agențiile guvernamentale și nonprofit au continuat să facă angajări.
Perspectivele economice sunt nesigure, în mare parte în urma politicilor administrației Trump - taxe ridicate impuse importurilor, concedieri ale angajaților federali și deportări ale imigranților care lucrau ilegal în SUA.

Totuși, concedierile la nivel federal ale Departamentului pentru eficiența guvernamentală (DOGE) condus de miliardarul nu au avut un impact semnificativ asupra cifrelor din martie; concedierile la nivel federal au scăzut la 8.000, de la 19.000 în februarie - cel mai ridicat nivel din noiembrie 2020.
Un studiu separat publicat marți arată că încrederea americanilor în economiei a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din perioada de vârf a pandemiei, pe fondul anxietății legate de impactul taxelor vamale.
Indicele privind încrederea consumatorilor a scăzut la 86 de puncte în aprilie, cel mai redus nivel din mai 2020. Aproape o treime din consumatori se așteaptă ca în următoarele luni angajările să încetinească, ajungând aproape de nivel înregistrat în aprilie 2009, când economia era în recesiune.

Datele reflectă înrăutățirea stării de spirit a americanilor, majoritatea estimând o creștere a prețurilor în urma impactului taxelor vamale. Aproximativ jumătate din cetățenii SUA sunt îngrijorați de o potențială recesiune , conform studiului.
''Consumatorii îngrijorați cheltuie mai puțin decât cei încrezători în economie. Dacă scade încrederea și consumatorii își reduc cheltuielile, creșterea se va reduce'', a avertizat Carl Weinberg, economist șef la High Frequency Economics.