Primarii pot cere bani de la Guvern pentru salvarea sau înființarea de RADET-uri

Primarii pot cere bani de la Guvern pentru salvarea sau înființarea de RADET-uri
scris 13 dec 2019

Miniștrii Dezvoltării, Mediului și Finanțelor au aprobat prin ordin comun, cu o întârziere de 3 luni, Regulamentul de implementare a Programului "Termoficare", privind finanțarea multianuală de la bugetul de stat a investițiilor în modernizarea, extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică ale localităților, program instituit printr-o ordonanță de urgență adoptată în vară de fostul Guvern.

Potrivit ordonanței, banii necesari urmează să provină din alocații de la bugetul de stat și din sumele încasate de România din vânzarea la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite de UE (maximum 85%), precum și din bugetele locale ale localităților participante la program (cel puțin 15%).

Urmărește-ne și pe Google News

OUG de aprobare a Programului "Termoficare" a intrat în vigoare la începutul lunii iulie, iar fostul Executiv intenționa ca Regulamentul de implementare a acestuia să fie emis în termen de 60 de zile, adică cel târziu la începutul lui septembrie, "pentru a nu perturba în anul 2019 finanțarea proiectelor". Asta pentru că, potrivit OUG, alocările efective de sume concrete pentru finanțarea Programului se face prin legile bugetare anuale.

Paul Volcker, bancherul care a ucis inflația din America acum 4 decenii, moare la 92 de ani CITEȘTE ȘI Paul Volcker, bancherul care a ucis inflația din America acum 4 decenii, moare la 92 de ani

Programul acordă finanțare atât pentru proiecte de investiții noi în sisteme locale de termoficare centralizată, cât și pentru cele aflate în derulare. Pentru proiectele noi, solicitările de finanțare vor trebui depuse la Ministerul Lucrărilor Publice și Dezvoltării până pe 31 martie, iar pentru cele aflate în curs de execuție, în termen de 60 de zile de la aprobarea legii bugetului de stat.

De asemenea, se finanțează atât lucrări de modernizare, reabilitare sau extindere de sisteme existente, cât și înființarea de sisteme noi, caz în care primăriile care cer bani Guvernului trebuie să dovedească că au în proprietate terenurile necesare pentru construire, precum și să prezinte "angajamentele de consum ale dezvoltatorilor imobiliari și/sau viitorilor utilizatori finali în baza cărora a fost dimensionată, printr-un studiu de fezabilitate, capacitatea sistemului de termoficare", se arată în Regulamentul de implementare, intrat recent în vigoare.

Proiectele prezentate spre finanțare de către primării vor fi evaluate și vor primi puncte pentru economia de energie, reducerea emisiilor de CO2, eficiența investiției (cheltuieli versus economie de energie și reducere emisii), gradul de creștere a numărului de apartamente branșate la termoficarea centralizată și capacitatea financiară a autorității locale. Pe baza punctajului, proiectele vor fi ierarhizate, iar repartizarea sumelor de la bugetul de stat pe beneficiarii cu solicitări de finanțare aprobate se va face în funcție de această ierarhizare și de bugetul Programului, estimat pe o perioadă de 3 ani.

De altfel, Ministerul Lucrărilor Publice și Dezvoltării a aprobat deja prima alocare de fonduri în baza proaspătului Regulament. Astfel, autorității locale din Vatra Dornei i s-a aprobat o cofinanțare de la bugetul de stat în sumă de 18,8 milioane lei pentru reabilitarea sursei și a rețelei de transport și distribuție de energie termică din municipiu.   

Moțiunea simplă din Senat împotriva ministrului Finanțelor a trecut, cu 3 voturi. Premierul Orban: Teodorovici, inițiatorul moțiunii, ar trebui să dea seamă prin altă parte pentru dezastrul bugetar CITEȘTE ȘI Moțiunea simplă din Senat împotriva ministrului Finanțelor a trecut, cu 3 voturi. Premierul Orban: Teodorovici, inițiatorul moțiunii, ar trebui să dea seamă prin altă parte pentru dezastrul bugetar

Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească proiectele pentru a fi aprobate la finanțare se numără reducerea pierderilor tehnologice din rețelele de transport și distribuție a agentului termic la valori de sub 15%, obținerea unui randament energetic anual al unităților de producție de energie termică de cel puțin 80%, cu excepția centralelor pe biomasă, unde acesta trebuie să fie de minimum 70%, sau introducerea contorizării individuale și montarea de robinete termostatice la consumatorii finali.   

Avizele de eficiență energetică pentru proiectele propuse spre finanțare se acordă de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care a emis în septembrie un regulament în acest sens.  

"În vederea stabilirii necesarului de finanțare pentru perioada 2019-2025, prin adresa nr. 120.315/24.10.2018 au fost solicitate unităților administrativ-teritoriale informații cu privire la investițiile preconizate în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică (centrale termice, distribuție și transport) a populației (sunt cuprinse cele 21 obiective de investiții). Din cele 53 de autorități ale administrației publice locale intervievate, 9 unități administrativ-teritoriale nu au solicitat fonduri, iar din centralizarea datelor transmise de 27 de unități administrativ-teritoriale, rezultă un necesar de finanțare a investițiilor în sumă de 14.614.805 mii lei, echivalentul a aproximativ 3,1 miliarde euro, din care Municipiul București a prezentat un necesar de 8.587.663 mii lei (circa 1,8 miliarde euro – n.r.)", se menționa în nota de fundamentare a OUG-ului de instituire a Programului "Termoficare".

A murit părintele proiectului Dacia Logan CITEȘTE ȘI A murit părintele proiectului Dacia Logan

Programul a fost lansat inițial în 2006 și avea, până în 2019, caracter anual. Prin ordonanța din iulie, acesta a devenit multianual, pentru a nu mai fi nevoie ca activitatea de analiză și evaluare a proiectelor, precum și încheierea  contractelor de finanțare, să se facă în fiecare an calendaristic.

"Componenta de reabilitare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din cadrul Programului "Termoficare 2006-2020 căldură și confort" a fost implementată efectiv, începând cu anul 2008. Astfel, din anul 2008 până în prezent, au fost finanțate 191 de obiective de investiții, pentru suma de 416.333.620,30 lei, repartizată la un număr de 48 unități administrativ-teritoriale. Din totalul de obiective finanțate, au fost finalizate 128 obiective de investiții. Pentru finalizarea obiectivelor în curs de execuție este necesară alocarea sumei de 105.958.750 lei", se mai afirmă în documentul citat.

Potrivit Guvernului, dat fiind starea tehnică precară  a centralelor de producere a energiei termice, majoritatea cu durata de viață expirată și cu capacitate supradimensionată raportat la necesarul actual de consum de energie termică, dar și în considerarea dezvoltării urbanistice la nivelul orașelor și municipiilor, s-a aprobat extinderea finanțărilor acordate de la reabilitarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică la modernizarea și dezvoltarea celor existente și înființarea altora noi.

"Cheltuielile eligibile ale proiectelor depuse în cadrul Programului Termoficare sunt cofinanțate în cuantum de 85% din fonduri provenite potrivit art.26, alin. (3), lit. a) și b) (alocări de la bugetul de stat și sume din vânzarea certificatelor CO2 – n.r.) prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și, respectiv, în cuantum de 15% din fonduri proprii ale unităților administrativ-teritoriale beneficiare. Unitățile administrativ-teritoriale beneficiare au obligația de a asigura din bugetele locale sumele necesare acoperirii integrale a cheltuielilor necesare realizării proiectelor", mai stipulează ordonanța, a cărei lege de aprobare se află în prezent pe circuitul parlamentar, la comisiile Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
subventii incalzire centralizata
subventii radet bugete locale