Primăria Capitalei vrea ca ELCEN să nu mai dea bani la Distrigaz și să se branșeze direct la conductele Transgaz, fapt interzis de legislația în vigoare

Primăria Capitalei vrea ca ELCEN să nu mai dea bani la Distrigaz și să se branșeze direct la conductele Transgaz, fapt interzis de legislația în vigoare
scris 28 iun 2017

Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, aflată spre aprobare pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de vineri, prevede că trei din cele patru termocentrale ale ELCEN, furnizorul de agent termic al RADET, ar urma să se alimenteze cu gaze naturale prin racordare directă la sistemul național de tranport al Trangaz, și nu ca în prezent, prin intermediul rețelei de distribuție a gazelor operate de Distrigaz Sud Rețele, companie controlată de subsidiara locală a grupului francez Engie.

În acest fel, ELCEN, aflată în insolvență, ar economisi banii pe care îi plătește în prezent pentru serviciul de distribuție a gazelor și ar achita doar serviciul de transport prestat de Transgaz, eliminând din schemă intermediarul Distrigaz. Tariful de transport al gazelor este inclus în cel de distribuție, care la rândul său este parte a prețului final de livrare a agentului termic de către ELCEN către RADET, aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News

"La nivelul surselor de energie termică se are în vedere racordarea CET Sud, CET Vest și CET Progresu la sistemul de transport gaze naturale", se arată în Strategie, în care se precizează că această măsură este preconizată pentru perioada 2019-2021, respectiv după eventuala preluare a ELCEN de către RADET. Documentul a fost elaborat de către Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) din București, fiind finalizat în februarie anul acesta.

Distrigaz Sud Rețele este unul dintre cei mai mari creditori ai ELCEN, aflată în insolvență din toamna anului trecut, cu creanțe totale în valoare de 233,7 milioane lei la finalul lui 2016.

Probleme este însă că branșarea directă a CET-urilor ELCEN la sistemul național de transport gaze al Transgaz nu este posibilă decât cu condiția modificării de către Parlament sau Guvern a legislației în prezent în vigoare. Astfel, Legea energiei electrice și gazelor naturale 123/2012 prevede că racordarea la sistemul național de transport este permisă doar clienților industriali noi. Aceștia sunt definiți ca acei clienți care se racordează pentru prima oară la un sistem de transport sau de distribuție.

" (...) nu se consideră clienți industriali noi acei clienți care sunt succesorii în drepturi - universali, cu titlu universal și/sau cu titlu particular - ai unor clienți finali care au sau care au avut o instalație de racordare la un sistem de distribuție ori de transport al gazelor naturale (...)", stipulează legea. În aceste condiții, ELCEN nu se califică pentru statutul de client nou, fiind succesoare în drepturi și obligații a Termoelectrica, din care s-a desprins în 2002.

RAR: Numărul de vehicule introduse în parcul auto românesc a crescut în primele cinci luni cu 80% CITEȘTE ȘI RAR: Numărul de vehicule introduse în parcul auto românesc a crescut în primele cinci luni cu 80%

În septembrie anul trecut, președintele PSD, Liviu Dragnea, promitea, într-un interviu acordat DC News, că un viitor Guvern PSD va lua măsurile necesare pentru ca ELCEN să se branșeze direct la conductele Transgaz. ELCEN este controlată de Ministerul Energiei, cu 97,5% din acțiuni.

"Guvernul (tehnocrat, condus de Dacian Cioloș – n.r.) are la îndemână un instrument foarte simplu, deloc costisitor, dar pe care nu o să-l facă foarte repede. O să îl facem noi. De exemplu, gazul este produs de Romgaz, ia gazul din subsolul României, îl duce în conductele magistrale ale Transgaz. Este un preț la care se adaugă prețul de transport al Transgaz, la care se adaugă costurile generate de Distrigaz, după care vine ELCEN și ajunge la fiecare om. Distrigaz câștigă bani cât câștigă și producătorul. Am înțeles că este o conductă de la Distrigaz la ELCEN de un kilometru. De ce nu se poate <înțepa< direct în rețeaua Transgaz? Este o cerere pe care nu au cum să o refuze. În acel moment, prețul pe gigacalorie în București scade.Scoatem practic un intermediar. Noi vom elimina orice cost în plus pentru români", spunea Liviu Dragnea.

Dragnea făcea aceste declarații în contextul în care, în prima parte a lunii septembrie 2016, Distrigaz Sud Rețele a pus poprire pe conturile ELCEN pentru o datorie de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuție a gazelor naturale. Ulterior, poprirea a fost ridicată, după încheierea unei convenții de eșalonare a datoriei. Distrigaz Sud Rețele este controlată de Engie România, la care Ministerul Energiei deține 37% din acțiuni.

BERD finanțează cu 100 milioane euro creșterea eficienței energetice a locuințelor din România CITEȘTE ȘI BERD finanțează cu 100 milioane euro creșterea eficienței energetice a locuințelor din România

Cumpărarea de către Municipiul București a participației de 97,51% din capital a Ministerului Energiei la producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), la valoarea nominală a acțiunilor companiei, ar însemna pentru bugetul local al Capitalei o cheltuială de 698 milioane lei, echivalentă cu peste 17% din veniturile programate pentru anul 2017. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a anunțat recent că, în urma unei întâlniri pe care ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut-o cu primarul general al Capitalei, s-a agreat ca acțiunile ELCEN să fie scoase la vânzare, Gabriela Firea exprimându-și interesul ca Primăria să le achiziționeze. Acțiunile ELCEN ar urma să fie vândute la valoarea lor nominală.

RADET, aflată și ea în insolvență, cel mai mare datornic al ELCEN, urmează să fuzioneze prin absorbție cu furnizorul de energie termică, iar datoriile reciproce se vor șterge, declara în martie avocatul Gheorghe Piperea de la Rominsolv, administratorul judiciar al Regiei. Acesta preciza că fuziunea ar putea avea loc abia la un an de la confirmarea planului de reorganizare, estimată pentru noiembrie în acest an.

Pe de altă parte, faptul că ELCEN nu a fost transferată în patrimoniul RADET, măsură prevăzută în programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE, a fost una dintre nerealizările pe care PSD i le-a reproșat fostului premier Sorin Grindeanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
elcen
radet
gigacalorie
agent termic
gabriela firea
distrigaz
transgaz