Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, aflată spre aprobare pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de vineri, conține o schiță de plan privind instalarea de panouri solare pe blocurile de locuințe și pe alte clădiri înalte din Capitală, care să fie utilizate la prepararea apei calde pentru bucureșteni. Costurile investiționale sunt estimate la peste 2 miliarde lei (473,9 milioane euro), iar economia anuală de energie termică realizată în acest fel - la 90,7 milioane euro.
Documentul a fost elaborat de către Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) din București, fiind finalizat în februarie anul acesta.
"Urmărind structura consumului de energie termică pe categorii de consumatori și pe destinație, putem concluziona prin faptul că un procent de circa 25% din energia termică livrată de catre RADET este destinată apei calde de consum, consum ce poate fi asigurat prin utilizarea surselor regenerabile, respectiv a panourilor solare", se afirmă în Strategie.
CITEȘTE ȘI Contrabanda cu țigarete din România a scăzut ușor în luna mai. Moldova are mai puține țigări vândute ilegal, nordul Transilvaniei urcăPotrivit sursei citate, utilizarea eficientă a acestor echipamente se poate realiza prin amplasarea acestor panouri solare pe blocurile de locuințe sau pe alte imobile amplasate în vecinătatea punctelor termice exploatate de către RADET.
"Din punct de vedere tehnic este necesară acumularea apei calde produse din surse regenerabile în punctele termice, fapt ce va permite asigurarea unor parametri de calitate a apei calde corespunzători, concomitent cu reducerea semnificativă a investiției prin folosirea unei infrastructuri deja existente", se mai spune în Strategie, unde se adaugă că costul investiției inițiale este relativ scăzut comparativ cu al altor sisteme de producere a energiei termice și că, în acest fel, s-ar asigura necesarul de apă caldă de consum în proporție de 100% pe perioada de vară și de 60% până la 80% primăvara și toamna.
Documentul estimează investiția la 473,9 milioane euro, respectiv 2,099 miliarde lei, pentru producerea a 577.959,386 Gcal/an, cantitate necesară pentru prepararea apei calde de consum necesare unui număr de 563.352 de apartamente, respectiv pentru mai mult de 8.500 de blocuri și imobile.
În București există cel puțin un bloc de locuințe care utilizează panourile solare pentru producerea de apă caldă.
CITEȘTE ȘI Salariile guvernatorului Isărescu și ale conducerii BNR au scăzut după eliminarea plafonului la contribuții"Având în vedere faptul că pierderile de energie termică înregistrate în rețelele de transport aferente energiei termice utilizate pentru prepararea apei calde de consum, în anul 2016, au fost de 616.961 Gcal, a căror valoare este de 211.568.266 lei, respectiv 46.850.672 euro, iar cantitatea de enrgie termică ce poate fi asigurată din surse regenerabile este de 577.959,38 Gcal/ an, cu o valoare de 198.193.831 lei, respectiv 43.888.974 euro, se poate constata faptul că, prin această investiție, se realizează o economie anuală de energie termică în sumă de 90.739.647 euro", se estimează în Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București.
În document se menționează totuși că se impune elaborarea unui studiu de oportunitate, în cadrul căruia să fie analizată în detaliu această soluție din punct de vedere tehnic și economic.
"În cadrul studiului considerăm că este necesară compararea acestei soluții cu soluția clasică, în vederea evaluării avantajelor și dezavantajelor și a implicațiilor financiare pe baze cât mai concrete", se afirmă în Strategie.