Primăria Capitalei a prelungit, prin act adițional, cu 12 ani, până în 2037, contractul de concesiune a serviciului de apă potabilă și canalizare semnat în anul 2000 cu Apa Nova București, controlată de gigantul francez al utilităților Veolia, contract care urma să expire în 2025. Compania anunță că va investi 367,9 milioane de euro în sistemul operat, până în anul 2037, un program multianual ce va garanta bucureștenilor un tarif constant la serviciile de apă și canalizare, pe toată durata acestor ani.
Mai precis, prin extinderea contractului, Apa Nova își asumă un angajament financiar în valoare de 367,9 milioane de euro, care presupune implementarea unui program ambițios de lucrări strategice în valoare de 230,9 milioane de euro pe durata următorilor 11 ani, dar și cheltuieli suplimentare în valoare de 137 milioane euro direcționate către infrastructura de apă și canalizare, menținându- se totodată actualul tarif, unul dintre cele mai mici prețuri din România (locul 43 din 45 în topul tarifelor principalilor operatori din România).
Municipalitatea s-a înțeles cu operatorul ca o serie de investiții și costurile asumate de Apa Nova prin proiectul de act adițional, în valoare de aproape 368 milioane euro, să nu fie recuperate de la consumatori prin majorarea tarifelor.
Investițiile vor fi realizate în conformitate cu prioritățile Master Planului aprobat anul trecut de către Consiliul General al Municipiului București, document strategic elaborat de experți români și internaționali, care stabilește prioritățile de dezvoltare ale sistemului pentru următorii 30 de ani.
Prin implementarea noului program investițional vor fi realizate o serie de lucrări strategice care să sprijine dezvoltarea orașului și a regiunii limitrofe, precum și adaptarea acestuia la noile condiții climatice și conformarea la angajamentele de mediu. Mai exact, prin noul program de investiții obligatorii agreat de către Apa Nova și Primăria Municipiului București, suplimentar față de obligațiile asumate până acum de Concesionar, se urmăresc patru axe strategice, și anume:
-reducerea riscului de inundații în zonele centrale și depresionare prin extinderea rețelei de canalizare pluviale și menajere cu peste 94 de km, dar și prin creșterea capacității de transport a rețelei existente în caz de evenimente pluviometrice extreme, lucrări estimate la o valoare de 89,92 milioane de euro;
adaptarea infrastructurii de apă la nevoile actuale și la dezvoltarea urbană prin redimensionarea sistemului de distribuție a apei în București și în zonele limitrofe, proiect investițional de care vor beneficia peste 645.000 de locuitori ai Capitalei. Astfel, se vor aloca fonduri în valoare de 57,75 milioane de euro, lucrările fiind estimate a se finaliza până în 2031;
extinderea rețelelor de apă (132.8 km) și canalizare (91.4 km) conform planului de dezvoltare urbană în vederea creării premisei de transformare sustenabilă a zonei metropolitane și asigurării accesului la servicii de utilitate publică pe străzile necadastrate și nesistematizate. Valoarea acestui program multianual se ridică la 81 milioane euro, cu dată de finalizare în 2025;
creșterea siguranței sistemului de alimentare cu apă în caz de situații de urgență (cutremure de mare intensitate, poluări) prin construcția unor surse independente strategice de apă (35 de puțuri de mare adâncime distribuite în toate sectoarele Capitalei) în valoare de 2,2 milioane de euro.
„Programul de investiții este unul ambițios, dar care va atrage beneficii directe asupra confortului și siguranței locuitorilor din București, prin reducerea semnificativă a fenomenelor de inundație în zone depresionare, precum Tineretului, Theodor Pallady sau Colentina, prin reducerea numărului de intervenții în carosabil și îmbunătățirea condițiilor de trafic, prin asigurarea accesului la utilități pe orice stradă din București, menținând unul dintre cele mai mici tarife din Romania și Uniunea Europeană. Apa Nova este liderul operatorilor de apă și canalizare, îndeplinind toate obligațiile prevăzute de cele 23 de Niveluri de Servicii stipulate în Contractul de Concesiune”, a declarat Mădălin Mihailovici, Director General Apa Nova.
Lucrările de extindere și modernizare vor acoperi 1.915 străzi pe întreg arealul Bucureștiului, desfășurând-se pe o durată de 11 ani, cu dată de începere imediată după semnarea noului act adițional.
„Este o decizie istorică pentru București, având în vedere amploarea și complexitatea lucrărilor prevăzute de programul investițional. Acesta a fost dezvoltat având la bază prioritățile Master Planului, care prevede măsuri pe termen scurt, mediu și lung, el fiind o proiecție reală a dezvoltării și adaptării infrastructurii de apă și canalizare la nevoile zonei metropolitane. Master Planul a fost elaborat de experți români și internaționali, analizând tipologia sistemului de apă și canalizare existent, schimbările climatice, evoluția cerințelor legislative, dinamica de dezvoltare a orașului și a zonei metropolitane, cerințele și nevoile actuale ale bucureștenilor. Prin prelungirea perioadei de operare, Apa Nova va avea obligația de a gestiona și implementa cu rigurozitate și în termenul asumat lucrările strategice proiectate, care să sprijine dezvoltarea orașului, cu menținerea tarifului actual în cadrul obligațiilor astfel asumate”, a declarat și primarul general Gabriela Firea.
Veolia Environnement deține 73,69% din capitalul Apa Nova, ceilalți acționari fiind Municipiul București (16,31%) și Asociația ESOP a Salariaților din Apa Nova (10%).
Proiectul de act adițional prevede că Apa Nova își va asuma realizarea de investiții noi, costuri de operare și compensări în valoare totală de 367,91 milioane euro, pentru care nu va solicita majorări de tarife. Acestea sunt în prezent, cu tot cu TVA de 9%, de 3,93 lei/mc pentru apă potabilă și de 2,07 lei/mc pentru canalizare. Prelungirea a fost aprobată astăzi de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB).
CITEȘTE ȘI Cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a anulat decizia guvernamentală din 1934 care a transformat Sfânta Sofia în muzeu"Operatorul ar fi fost îndreptățit la recuperarea, pe durata rămasă a contractului, a costurilor suportate și viitoare aferente obligațiilor suplimentare și a altor costuri pentru care are dreptul la o ajustare extraordinară, conform contractului de concesiune, care ar fi condus la un tarif majorat peste limita de suportabilitate", se arată într-un document al Primăriei.
Potrivit sursei citate, "Tariful va fi menținut la nivelul actual pe toată Durata Contractului astfel prelungită, cu excepția Ajustărilor Ordinare și a Ajustării Extraordinare pentru recuperarea costurilor de operare a SEAU Glina Faza 2 și/sau a altor eventuale Ajustări Extraordinare, în situațiile în care, după semnarea prezentului Act Adițional, survin Evenimente Extraordinare (astfel cum sunt definite în clauza 5.2 din partea a IV-a "Tariful" a Caietului de Sarcini al Concesiunii) și/sau în cazul în care Concedentul solicită Concesionarului asumarea de noi obligații suplimentare".
De la semnarea contractului, în anul 2000, și până la finalul lunii martie 2020, Apa Nova a realizat investiții în sistemul bucureștean de apă potabilă și canalizare de peste 2,2 miliarde lei în (circa 533 milioane euro), iar Municipiul București – de circa 510 milioane euro, se precizează în document.