Fostul director general al Apa Nova București, francezul Bruno Roche, fosta directoare adjunctă a companiei, Giovana Soare, fostul trezorier PNL și șef al Cancelariei Guvernului (în cabinetul Tăriceanu) Vlad Moisescu, oamenii de afaceri Octavian Semenescu și Teodor Sterian (finul lui Semenescu), precum și Costin Berevoianu, fost consilier al ex-primarului Capitalei Sorin Oprescu, au fost scoși complet de sub urmărirea penală de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) în dosarul Apa Nova, deschis în urmă cu peste 4 ani, dosar care, între timp, a ajuns și în atenția procurorilor americani și francezi și este menționat constant în rapoartele oficiale ale grupul francez Veolia, compania-mamă a operatorului concesionar al serviciului public de apă potabilă și canalizare din București.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Acuzațiile din dosar pentru care s-a dispus clasarea erau de cumpărare de influență (Bruno Roche, Ovidiu Semenescu), complicitate la cumpărare de influență (Giovana Soare), trafic de influență (Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu, Costin Berevoianu), violarea vieții private (Bruno Roche, Teodor Sterian), evaziune fiscală și spălarea banilor (Bruno Roche), complicitate la evaziune fiscală și la spălarea banilor (Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu, Giovana Soare), precum și complicitate la luare de mită (Teodor Sterian).
De asemenea, compania ca atare, Apa Nova București SA, a fost scoasă parțial de sub urmărirea penală, pentru suspiciunile de luare de mită, cumpărare de influență, favorizarea infractorului și violarea vieții private, ca și fosta directoare generală a Apa Nova, Lavinia Săniuță – pentru cumpărare de influență, favorizarea infractorului și violarea vieții private, precum și alt fost CEO francez al Apa Nova, Laurent Lalague – pentru cumpărare de influență, luare de mită și violarea vieții private.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Procurorii au dispus, în urmă cu circa 3 luni, clasarea cauzei cu privire la persoanele și faptele menționate în conformitate cu art. 16 alin 1, lit. b (“fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”) și lit. c (“nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”) din Codul de Procedură Penală, a transmis DNA, la solicitarea Profit.ro.
"Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate în cazul infracțiunilor reținute inițial în sarcina acelor persoane, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor reținute anterior în cauză", se arată în răspunsul DNA către Profit.ro.
Practic, au fost clasate cele mai sensibile elemente ale dosarului, în condițiile în care, într-un document din toamna lui 2015, procurorii susțineau că dețin informații potrivit cărora structura presupus infracțională cercetată mergea până la vârful megacorporației franceze Veolia, compania-mamă a Apa Nova.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, începe un nou ansamblu rezidențial, pe un teren cumpărat de la Holcim, între Plaza și AFIAstfel, într-un referat al procurorilor DNA din decembrie 2015, se arăta că Costin Berevoianu, fost consilier al fostului primar general al Capitalei Sorin Oprescu, era, în anul 2000, la momentul licitației și ulterior al concesionării de către Primăria Capitalei a serviciului de apă și canalizare din București, câștigată de Veolia, directorul Regiei de Apă a Municipiului București, "strămoașa" Apa Nova. De asemenea, în perioada în care a fost consilierul lui Oprescu, 2005-2015, Berevoianu avea în coordonare serviciile de apă și canal, ținând legătura cu Apa Nova în privința derulării contractului de concesiune. Contractul poate fi reziliat dacă se dovedește că oricare dintre administratorii sau directorii Apa Nova numiți de Veolia au comis fraude sau delicte cu privire la prestarea serviciilor prevăzute de contractul de concesiune sau că Apa Nova a efectuat plăți sau a dat comisioane pentru a recompensa sau determina activități efectuate în vederea executării contractului.
"La data semnării contractului de concesiune dintre Primăria Municipiului București și S.C. APA NOVA S.A., Berevoianu Costin ocupa funcția de director general al Companiei de Apă București, iar la data semnării contractului de concesiune, în cadrul activității pe care o desfășura, a susținut interesele Grupului VEOLIA, din care face parte și S.C. APA NOVA S.A. După anul 2005, Berevoianu Costin a devenit consilier al primarului general al capitalei, susținând în continuare din această poziție interesele Grupului VEOLIA. Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal și distribuția agentului termic, servicii în care erau implicate companiile APA NOVA și RADET. După momentul încheierii contractului de concesiune, Berevoianu Costin s-a deplasat la Paris, unde a avut o discuție cu președintele de atunci al Grupului VEOLIA. În cadrul discuției, președintele grupului francez i-a oferit o sumă de bani generoasă drept recompensă pentru sprijinul acordat în câștigarea contractului de concesiune, însă Berevoianu Costin a declinat această ofertă, solicitând în schimb control asupra unei bune părți din achizițiile ce urmau să fie efectuate de noua companie APA NOVA", se afirma în referatul procurorilor de la DNA Ploiești.
La acel moment, în 2005, președinte al grupului Veolia era Henri Proglio, numit în 2000, anul concesionării serviciului de apă și canal din Capitală prin crearea Apa Nova. El a demisionat din această poziție în 2012, în urma unui scandal declanșat de faptul că timp de mai mulți ani de zile a cumulat și funcția (și salariul) de președinte al grupului energetic francez EDF.
CITEȘTE ȘI Călin Popescu Tăriceanu, la Parchetul General, într-un dosar în care este suspectat de abuz în serviciu"În perioada 2008 – 2014, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, în calitate de administrator al S.C. Apa Nova S.A. București și director general al aceleiași societăți, urmare unei înțelegeri prealabile cu inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian, a remis sume importante de bani disimulate sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de inculpații Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Documentele întocmite în acest sens au fost întocmite doar în scopul creării unei aparențe legale pentru a se justifica transferurile sumelor de bani. Pentru sumele de bani obținute în modalitatea descrisă mai sus, inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian a intervenit, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanții unor instituții publice din România, în beneficiul agenților economici ai grupului de firme, din care face parte și SC Apa Nova SA București. Majoritatea plăților aferente acestor contracte au fost autorizate de inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, în calitate de director general al SC Apa Nova București SA, fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziția exclusivă a decidenților. Banii astfel plătiți au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenței și intervențiilor exercitate de către inculpații Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin la nivelul instituțiilor publice, cu referire în special la Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București, Primăria Generală a Capitalei și Consiliul General al municipiului București, în favoarea SC Apa Nova SA București și a grupului de firme din care face parte", transmitea DNA în toamna lui 2015.
Tot atunci, procurorii susțineau că, în perioada 2008-2015, foștii inculpați Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin și-ar fi traficat influența pe care ar fi avut-o la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale mun. București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici din grupul Veolia, obținând în schimb, de la reprezentanții acestora, sume importante de bani.
"Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de persoanele menționate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Concret, în perioada respectivă, inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian utilizând relația preferențială pe care o avea cu inculpatul Moisescu Vlad-Octavian (respectiv ascendentul relațional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei și Consilului Local al Sectorului 1 București), a facilitat derularea activității specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile). Urmare a acestei înțelegeri, inculpatul Moisescu Vlad Octavian a facilitat în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București etc. Spre exemplu, în perioada ianuarie - aprilie 2011, inculpatul Moisescu Vlad Octavian s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012. În același context, inculpatul Berevoianu Costin, în calitate de consilier al primarului general al capitalei, a susținut din această poziție interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată și compania SC Apa Nova SA. În schimbul influenței exercitate, inculpații Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate", se mai arăta într-un comunicat al DNA din urmă cu peste 4 ani.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul hotelier francez Accor aduce în România două branduri noi, dintre care unul abia lansat la nivel internațional"Totodată, în același scop, în cursul anului 2010 a fost încheiat contractul cadru cu S.C. SIS STRATEGY SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian, urmat în perioada anilor 2010 – 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje și interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau S.C. APA NOVA SA București, contracte semnate de directorii Roche Bruno-Daniel-Paul, Laurent Lalague și Săniuță Lavinia Teodora. Aceasta din urmă a relaționat cu Teodor Sterian, începând cu data de 15.06.2015, de când a îndeplinit funcția de director general al S.C. APA NOVA SA București, privind montarea sistemelor de supraveghere în birourile firmei, primirea rapoartelor periodice, întocmite pe baza filajelor și interceptării ilegale a angajaților companiei. În perioada 2010 - 2015, ROCHE BRUNO-DANIEL-PAUL, LAURENT LALAGUE și SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA, în calitate de directori ai S.C. APA NOVA S.A. București au dispus măsuri de supraveghere, monitorizare și interceptare ilegale a angajaților S.C. APA NOVA S.A. București, exercitate în baza unor contracte încheiate între această din urmă firmă, pe care a reprezentat-o și SC SIS STRATEGY S.R.L., societate specializată în desfășurarea acestor activități, administrată de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian, modalitate în care au ținut sub control divulgarea de către angajații companiei de date, care să conducă la depistarea activităților nelegal derulate de aceasta. Astfel, s-a indus în permanență o stare de teamă angajaților, scopul fiind ca aceștia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic. Este de remarcat faptul că, după demararea cercetărilor în prezența cauză, respectiv după ce lucrătorii D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploiești au ridicat prima dată documente de la sediul SC APA NOVA SA, a fost provocat în mod intenționat un incident, în urma căruia persoanele din conducerea SC APA NOVA SA, potențiali martori în cauză au aflat că există posibilitatea reală să fi fost monitorizați prin interceptarea convorbirilor și filaj, situație care le-a accentuat starea de teamă", mai susținea atunci DNA.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Schimbări la popriri - ANAF ar urma să ridice popririle imediat după achitarea datoriei. Cîțu promite ”în cel mult oră”În prezent, procurorii anticorupție mai cercetează în dosar doar acuzații de evaziune fiscală față de Apa Nova și de foștii directori generali Lavinia Săniuță, soția fostului ministru PSD de Interne Marian Săniuță, și Laurent Lalague, precum și suspiciuni privind complicitatea unui om de afaceri. De asemenea, DNA investighează încă in rem o suspiciune de abuz în serviciu.
Dosarul penal Apa Nova a fost inițiat în urmă cu peste 4 ani de către procurorii Lucian Onea și Laura Bucică de la Serviciul Teritorial Ploiești al DNA.
"La data de 14.02.2019, acest dosar a fost preluat și reînregistrat la structura centrală, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. În dosarul preluat, la data de 1 noiembrie 2019, s-a dispus disjungerea și continuarea cercetărilor, în stare de libertate, față de inculpata SC APA NOVA SA București, persoană juridică, inculpatul Lalague Laurent, la data faptelor administrator al SC APA NOVA SA București, Săniuță Lavinia Teodora, la data faptelor director general adjunct la VEOLIA ROMÂNIA (2014- iunie 2015), director general al SC APA NOVA SA București (începând din luna iunie 2015), fiecare sub aspectul infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, precum și față de Zamfir Alexandru, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare a banilor. De asemenea, s-a dispus continuarea urmăririi penale in rem (față de faptă), sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Cu referire la cei patru inculpați, pentru care se desfășoară în continuare acte de urmărire penală, facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", a mai transmis DNA pentru Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Miliardarul Radovan Vitek, al treilea cel mai bogat ceh, devine acționar semnificativ în Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, după o tranzacție majorăÎn octombrie 2015, procurorii anticorupție susțineau, într-un comunicat, că, în perioada anilor 2011 – 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague și Lavinia Săniuță, în calitate de administratori ai SC APA NOVA SA București și directori generali ai aceleiași societăți, Săniuță și în calitate de director general adjunct la VEOLIA ROMÂNIA, cu complicitatea inculpaților lui Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu și Giovana Soare, ar fi participat la circuite comerciale și financiare fictive, ce ar fi avut ca scop înregistrarea în contabilitatea Apa Nova a unor achiziții fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii și achiziții mărfuri, de la mai multe firme.
"Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze SC APA NOVA SA București, utilizând ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil și a TVA-ului de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale „tip fantomă”. După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicația „achiziții mărfuri”, s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri. În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală este în sumă de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit și TVA. Prejudiciul stabilit ca urmare a infracțiunii de spălare a banilor, este in suma de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro)", se arăta în comunicatul DNA din 30 octombrie 2015.
O parte din ordonanțele de clasare emise de procurorii DNA în dosar au fost contestate în decembrie 2019 la Tribunalul București de către fosta șefă a Apa Nova, Lavinia Săniuță, care are încă o calitate de inculpat în dosar. Săniuță contestă însă clasarea din perspectiva temeiului de clasare, pe care ar vrea să-l schimbe, respectiv contestă disjungerea, ambele doar în cazul acuzațiilor care o privesc. Procesul este încă pe rol.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE RCS&RDS lansează o operațiune majoră - ofertă pentru obligațiuni de 800 milioane euro, pentru refinanțarea datorieiAparent paradoxal, scoaterea completă de sub urmărirea penală a lui Ovidiu Semenescu sporește riscul ca Apa Nova să fie obligată în justiție să respecte un contract imobiliar ce presupune inclusiv relocarea cu chirie a sediului său central într-o clădire ce urmează a fi construită, contract încheiat în 2013 de fosta conducere a companiei și negociat înainte de semnare cu omul de afaceri fost inculpat în dosar.
Apa Nova București este controlată de grupul francez de utilități Veolia Environnement, cu 73,69% din capital, ceilalți acționari fiind Municipiul București (16,31%) și Asociația ESOP a Salariaților din Apa Nova (10%). Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și este valabil până în 2025, Apa Nova având calitatea de concesionar, iar Consiliul General al Municipiului București (CGMB) - pe cea de concedent.
Apa Nova a terminat anul 2018 cu un profit net de 140,67 milioane lei, cu peste 9% mai mare decât cel înregistrat în 2017 (128,9 milioane lei). Cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu aproape 6%, de la 719,94 la 762,51 milioane lei, în timp ce cheltuielile au cunoscut un avans inferior, de 5,3%, de la 597,47 la 629,49 milioane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor Publice. Apa Nova a plătit în vara lui 2019 dividende în valoare de peste 5 milioane euro municipalității Capitalei, din profitul înregistrat în anul anterior.