Prima zi de revenire a vremii geroase în România a sosit cu o surpriză: prețul mediu al energiei electrice furnizată duminică pe piața spot a fost unul extrem de redus, de doar 21,28 lei/MWh, existând intervale orare când energia electrică achiziționată de furnizori a fost practic gratis. Explicația: un nivel destul de redus al consumului (de weekend) și o producție ridicată de energie hidro, în special în cursul zilei.
Prețul mediu de 21,28 lei/MWh este de peste 10 ori mai redus decât prețul de furnizare facturat de furnizori clienților casnici.
Prețul mediu pentru ziua de luni a revenit la un nivel mai normal pentru o zi de iarnă, majorându-se cu 765%, la 39 de euro/MWh (184 lei/MWh), mai mic totuși decât nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, de peste 50 de euro/MWh. Cu toată această scumpire spectaculoasă, prețul mediu al unui MWh pe OPCOM era mai redus decât cel de pe piețele spot similare din Cehia, Slovacia și Ungaria, unde un MWh cu livrare în ziua de luni era tranzacționat cu peste 48 de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul mediu de pe piața pentru Ziua următoare a OPCOM pentru energia electrică furnizată duminică între orele 24 și 8 dimineața s-a situat sub 10 bani/MWh. Între orele 3 și 8, acesta a fost chiar de 1 ban/MWh. Pe două dintre piețele cu care România este interconectată, Slovacia și Cehia, acesta a fost chiar negativ, de aproape -20 de euro/MWh, ceea ce înseamnă că producătorii i-au plătit pe furnizori pentru a achiziționa energia electrică produsă în exces.
Cu toate că pe anumite intervale orare de noapte, în Cehia și Slovacia au fost înregistrate prețuri negative, prețul mediu realizat pentru întreaga energie furnizată duminică a fost de două ori mai mare decât cel din România, 9,34 euro/MWh, comparativ cu 4,56 euro/MWh.
Explicația prețurilor reduse constă în consumul redus, de weekend, cuprins între 5.700 MW și 8.000 MW. În majoritatea zilei de sâmbătă, consumul s-a situat în apropierea nivelului de 7.000 de MW, iar noapte în jurul a 6.000 MW. În acest timp producția a fost mai mare cu 5-700 de MW, România fiind un exportator net de energie electrică. Vântul a ajutat la rândul său, producția de energie eoliană situându-se în apropierea nivelului de 1.000 de MW.
CITEȘTE ȘI Producția de energie hidro s-a majorat cu 2,4% în România, în pofida faptului că în Balcani a atins minimul ultimelor 10 săptămâniPrețurile reduse au determinat însă unii producători, în special Hidroelectrica, să-și reducă producția, energia hidro ajungând de la peste 3.000 de MW sâmbătă la 1.100 de MW în noaptea de sâmbătă spre duminică. Drept urmare, din exportator net, în noaptea respectivă a ajuns importator net de energie electrică.
CITEȘTE ȘI GRAFIC România a stabilit un nou record istoric la producția de electricitate. Prețul autohton continuă să fie cel mai redus din Europa, în pofida unui consum ridicatDuminică dimineață, producția de energie eoliană s-a dublat, la peste 1.800 de MW, ca și cea hidro (2.300 MW), ceea ce a făcut ca România să exporte la ora 11:20 peste 1.100 de MW.