Platforma Gloria, prima platformă petrolieră maritimă a României, lansată la apă în 1975 și cu care OMV Petrom extrage în prezent hidrocarburi din perimetrul offshore Istria din Marea Neagră, va fi dezactivată de la 1 mai și își va înceta operațiunile, a anunțat șeful Direcției Generale Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Sorin Călin GAL
Cel mai mare producător de țiței și gaze din România a purtat discuții încă din martie cu Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO) pe tema proiectului de dezafectare a platformei Gloria.
"Pe 1 mai se închide complet exploatarea gazelor de pe platforma Gloria, care va fi dezafectată până la finalul anului și tăiată la fier vechi", a spus Sorin Gal, la o conferință organizată de Financial Intelligence.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Platforma și-a început activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanță de 72 kilometri în largul Mării Negre și la o adâncime maximă a apei de 90 metri.
Sorin Gal a mai spus că, până în 2021-2022, va intra în faza de dezvoltare proiectul Neptun Deep al ExxonMobil și OMV Petrom, iar din 2024-2025 acest proiect ar putea intra în producție.
"Acum, este o problemă ce vom face cu acel gaz. Legea Petrolului spune că titularul acordului petrolier este liber să facă ce vrea cu producția, inclusiv să o exporte, după ce plătește redevența statului român”, a menționat șeful Direcției Hidrocarburi din ANRM, cu referire la obligativitatea prevăzută de Legea offshore, ca jumătate din producția din Marea Neagră să fie tranzacționată pe piețele centralizate din România.
CITEȘTE ȘI Partidul lui Erdogan cere la YSK anularea scrutinului de la Istanbul și organizarea unor noi alegeri muncipale în orașGal a mai declarat că, după părerea sa, în 2030 se va ajunge ca peste 60% din producția de gaze României să provină exclusiv din Marea Neagră.
"Suntem în faza în care discutăm de intrarea în potențial a Mării Negre. Potențialul Mării Negre este de 200 miliarde mc de gaz. Personal, cred că vorbim de mai mult și întăresc acest lucru prin faptul că, după ce vor demara exploatările mari din Marea Neagră (Ana și Doina – BSOG, Neptun Deep – OMV Petrom și Exxon), se va crea oportunitatea de a se dezvolta și zăcămintele mici, care altfel nu ar fi fezabile de exploatat. În 2022, vom avea probabil undeva spre 2 miliarde mc de gaz, iar din 2030 cred că vom ajunge ca peste 60% din producția României să fie producție exclusiv din Marea Neagră", a precizat oficialul ANRM.
Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) și partenerii săi au primit recent undă verde din partea ANRM în vederea săpării a cinci sonde de producție și a realizării unui ansamblu submarin de producție. Aceasta este consecința directă a aprobării de către ANRM a Studiilor de evaluare a resurselor geologice și rezervelor de gaze libere aferente zăcămintelor comerciale Ana și Doina, care fac obiectul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (“Proiectul MGD”) din largul Mării Negre. BSOG este operatorul acestei concesiuni, în care îi are ca parteneri pe Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) și Gas Plus International B.V. („Gas Plus”).