Prețurile petrolului au crescut marți cu circa 1 dolari, la cel mai ridicat nivel din ultimele peste patru luni, susținute de acordul UE pentru relansarea economiei după pandemia de coronavirus și de informațiile promițătoare referitoare la studiile clinice pentru vaccinuri împotriva Covid-19, transmite Reuters.
Creșterea cotațiilor a fost determinată și de posibila scădere a stocurilor de petrol și produse rafinate din Statele Unite, potrivit sondajelor de opinie realizate de Reuters, arată news.ro.
Prețul petrolului Brent a urcat cu 1,02 dolari, respectiv cu 2,4%, la 44,3 dolari pe baril.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: Consumatorii ar trebui să fie vigilenți și după 1 iulie și să-și schimbe furnizorul de gaze, dacă apar oferte atractiveCotația petrolului West Texas Intermediate, de referință pe piața americană, a urcat cu 94 de cenți, sau cu 2,3%, la 41,75 dolari pe baril. Ambii indici au atins în timpul tranzacțiilor cel mai ridicat nivel de după data de 6 martie.
Prețurile au fost stimulate de acordul liderilor Uniunii Europene referitor la crearea unui fond de 750 de miliarde de euro pentru refacerea economiilor din regiune afectate de epidemia de coronavirus.
Acordul permite Comisiei Europene să strângă miliarde de euro de pe piețele de capital în numele celor 27 de state, un act de solidaritate fără precedent în cele aproape 7 decenii de integrare europeană.
Acțiunile la nivel global și euro au atins maxime ale ultimelor câteva luni.
Dolarul, folosit la tranzacționarea majorității contractelor pentru petrol, a scăzut marți la cel mai redus nivel din luna martie, față de un coș de valute.