Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în iunie au încheiat tranzacțiile de marți în scădere cu 24%, la 19,33 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din februarie 2002, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a fost cotat în declin cu 43%, la 11,57 dolari pe baril, transmite Reuters.
Contractele petrolului WTI aferente lunii mai, care au expirat marți, și-au revenit, urcând la 10,01 dolari pe baril, după ce luni au închis la -37,63 dolari pe baril, scrie News.ro.
Stocurile de petrol au crescut săptămâni de-a rândul, după eșecul Arabiei Saudite și al Rusiei, de la începutul lunii martie, de a încheia un acord de extindere a reducerilor livrărilor de petrol, pe fondul agravării pandemiei de coronavirus. Ulterior, pandemia a dus la scăderea cererii de petrol cu circa 30% la nivel mondial.
La începutul lunii aprilie, OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, au anunțat un nou acord de reducere a producției de petrol cu aproape 10% din oferta globală. Dar în contextul blocajului economic major provocat de pandemie, măsura este insuficientă.
În Statele Unite, centrul de stocare a petrolului din Cushing, Oklahoma, care este terminalul de livrare a petrolului WTI, va fi plin în câteva săptămâni. Potrivit datelor guvernamentale oficiale, acest centru este plin în proporție de 70%.
Președintele american Donald Trump a cerut marți guvernului să pună fonduri la dispoziția industriei de petrol și gaze, pentru a face față crizei.
Potrivit analiștilor, stocurile de țiței ale SUA au crescut săptămâna trecută cu circa 15,2 milioane de barili, după ce în săptămâna anterioară au înregistrat cea mai mare creștere săptămânală din istorie.