Prețul petrolului atinge un minim al ultimelor 3 luni, în contextul discuțiilor dintre Trump și Putin. Cei 2 lideri nu vor escaladarea cotațiilor

Prețul petrolului atinge un minim al ultimelor 3 luni, în contextul discuțiilor dintre Trump și Putin. Cei 2 lideri nu vor escaladarea cotațiilor
scris 17 iul 2018

Un val de vânzări început luni și precipitat astăzi a dus cotația internațională a țițeiului de tip Brent sub reperul de 72,00 dolari/baril, pentru prima dată de la începutul lunii mai. O declarație a șefului Trezoreriei SUA privind posibilitatea intrării în piață a unei părți a petrolului iranian și declarațiile președintele Rusiei Vladimir Putin după întâlnirea de la Helsinki cu Donald Trump privind o încercare de reglementare a pieței petrolului au favorizat declinul.

Și totuși, prețul petrolului a urcat prea mult! Este consensul primelor 2 puteri militare ale lumii, SUA și Rusia, jucători de primă mărime și în piața vânzărilor de hidrocarburi. Mesajele venite din partea oficialilor la Washington și Moscova au dărâmat astăzi cotația petrolului. Țițeiul Brent a pierdut peste 4% față de închiderea de vineri, până în zona de 7,60 dolari/baril, și deja este cu aproape 10% sub valoarea maximă de tranzacționare a săptămânii precedente, apropiată de 80,00 dolari/baril.

Urmărește-ne și pe Google News

Este impulsul negativ care vine în contextul întâlnirii de la Helsinki dintre președintele SUA, Donald Trump, și liderul Federației Ruse, Vladimir Putin. Declinul cotației petrolului a început încă în prefigurarea summit-ului după un mesaj pe Twitter al lui Trump, iar așteptările par a fi confirmate de piață. Cotația a coborât la un minim al ultimelor 3 luni, așa cum se vede pe graficul atașat

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prețul petrolului atinge un minim al ultimelor 3 luni, în contextul discuțiilor dintre Trump și Putin. Cei 2 lideri nu vor escaladarea cotațiilor

Putin a declarat că a căzut de acord cu omologul său american că prețul țițeiului nu trebuie să fie nici foarte jos pentru a permite o exploatare în condiții economice a unor categorii cât mai largi de zăcăminte, dar nici nu foarte ridicat pentru a da spațiu de relaxare și altor sectoare din economie. Președintele Trump nu a făcut un comentariu pe această temă, dar declarațiile sale precedente susțin această viziune.

Un impuls de vânzare a fost imprimat de Trump la începutul acestei luni, când a făcut un comentariu în acest sens. "Tocmai am vorbit cu Regele Salman al Arabiei Saudite și i-am explicat că, urmare a turbulențelor și disfuncținalităților din Iran și Venezuela, îi cer ca Arabia Saudită să majoreze producția poate chiar cu 2 milioane de barili, pentru a recupera diferența... Prețurile sunt prea sus! A fost de acord!”, suna mesajul de pe Twitter al lui Trump.

Petolul ar urma să curgă din Libia și Iran

Nu este singura știre care a apăsat prețul petrolului. În piață au ajuns veștile privind deschiderea unor terminale portuare libiene care va permite intrarea în piață a unor cantități noi, transmite Reuters.

De asemenea, nici petrolului iranian nu ar urma să dispară cu totul din piață. Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat că Administrația SUA ia în considerare anumite excepții de la sancțiunile instituite de SUA împotriva Iranului, iar acestea ar putea permite exporturi de petrol ale acestei țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
rusia
petrol
donald trump
vladimir putin
iran
libia