Prețul țițeiului a înregistrat marți o creștere de peste 6% pe piețele asiatice, recuperând o parte din pierderile înregistrate luni, pe fondul speranțelor că războiul prețurilor declanșat de marii producători mondiali de petrol, Arabia Saudită și Rusia, nu va continua, transmite Reuters.
În jurul orei 1:15 GMT, cotația futures a barilului de petrol Brent a crescut cu 2,31 dolari, sau 6,7%, până la 36,67 dolari în timp ce cotația futures a barilului de petrol West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,79 dolari, sau 5,8%, până la 32,92 dolari, după ce luni cotațiile au înregistrat o scădere de aproape 25%. Este vorba de cea mai mare scădere procentuală înregistrată într-o singură zi de prețul petrolului după data de 17 ianuarie 1991, când a izbucnit primul război din Golf, scrie Agerpres.
"Dacă te uiți la situația în care se află industria petrolieră, prețuri de aproximativ 30 de dolari nu sunt profitabile. Arabia Saudită și alți producători din Orientul Mijlociu se confruntă cu constrângeri bugetare. Rusia are nevoie de fonduri, iar petrolul de șist trebuie să ajungă la o cotație de 50 de dolari per baril. Dacă pui laolaltă toate aceste elemente înseamnă că vor trebui să ajungă la un acord", susține Jonathan Barratt, director de investiții la Probis Group.
Cu toate acestea, analiștii nu se așteaptă la o revenire rapidă a cotațiilor petrolului având în vedere că epidemia de coronavirus reduce cererea.
"Foarte rar prețul petrolului rămâne sub nivelul costurilor. Însă având în vedere așteptate acumulare a stocurilor în prima jumătate a anului nu vedem motive pentru o revenire rapidă a prețului petrolului", consideră analiștii de la Bernstein Energy.