Prețul gazului pe BRM a crescut cu 40% pe fondul crizei ucrainiene. Prima tranzacție, realizată de-abia la ora 12

Prețul gazului pe BRM a crescut cu 40% pe fondul crizei ucrainiene. Prima tranzacție, realizată de-abia la ora 12
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 feb 2022

Prețul gazului cu livrare în aceeași zi a urcat joi pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) cu 40%, evoluție similară cu cea de pe celelalte piețe europene, după ce forțele rusești au atacat ținte din Ucraina, iar Occidentul a promis că va adopta noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Primele tranzacții pe BRM s-a realizat la un preț de 545 lei/MWh. Volumul tranzacționat a fost de 1,8 GWh.Prețul de închidere al pieței intrazilnice din ziua precedentă, de miercuri, a fost cu 155 lei/MWh mai redus, de 390 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Interesant este că primele tranzacții, deocamdată doar pe piața intrazilnică, nu și pe cea pentru ziua următoare sau pe cea forward, au fost efectuate de-abia după ora 12, ora României.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Potrivit unor surse din piață, până la acea oră nimeni nu a scos la vânzare niciun metru cub de gaz, actorii de pe piața autohtonă urmărind probabil evoluția evenimentelor din Ucraina și de pe celelalte burse europene de gaz.

La Bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 41%, până la 125 de euro/MWh. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotațiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro/MWh.

Evenimentele dejoi generează noi riscuri la adresa aprovizionării cu gaze naturale a Europei, care se confruntă deja cu o criză energetică. Continentul european depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze, iar stocurile reduse de gaze au trimis prețurile la valori record. Rusia intenționează să mențină "neîntrerupte" livrările de gaze peste hotare, a declarat ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, la începutul acestei săptâmâni.

Analiștii de la Goldman Sachs Group Inc., Wood Mackenzie Ltd. și Rystad Energy AS prognozează că prețurile mari la gaze vor persista pentru restul acestui an pentru că există un deficit la acest combustibil utilizat la producția de electricitate, în industrie și la încălzirea locuințelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
tranzactie
brm
ucraina