Prețul energiei electrice de pe piața spot din România a fost luni cel mai ridicat din întreaga Uniune Europeană

Prețul energiei electrice de pe piața spot din România a fost luni cel mai ridicat din întreaga Uniune Europeană
scris 4 dec 2018

Prețul energiei electrice de pe piața pentru ziua următoare din România a OPCOM a fost luni cel mai ridicat din Europa, cu aproximativ 20 de euro/MWh peste prețurile înregistrate pe celelalte burse europene. Energia electrică furnizată luni în România s-a tranzacționat la cel mai ridicat preț mediu al anului, de peste 87 euro/MWh, de trei zile, cu mici excepții, România importând peste 10% din energie electrică consumată intern.

Următorul preț după cel de pe OPCOM a fost înregistrat luni pe piața spot italiană, GME, de aproximativ 67 euro/MWh. Cea mai ieftină energie electrică se vindea pe piața EPEX Germania-Austria, la un preț de 45 de euro/MWh. Așa se explică diferența de preț înregistrată față de curentul comercializat în Cehia, care, deși este interconectată cu piața română, beneficia de un preț de doar 54,38 lei, cehii importând curent mai ieftin de pe piața germană.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețul de luni din România se află și în topul celor mai ridicate prețuri din ultima lună la nivel european, el fiind depășit doar de cele înregistrate pe bursa de specialitate din Franța (EPEX Franța) pe 26 noiembrie (88 euro/MWh) și pe 21 noiembrie (115 euro/MWh).

Evoluția prețului energiei electrice pe principalele burse europene

Prețul energiei electrice de pe piața spot din România a fost luni cel mai ridicat din întreaga Uniune Europeană

Marți dimineață, România importa aproximativ 1250 MW, 14% din consumul înregistrat în acel moment, 9000 MW, în pofida faptului că centralele pe cărbune produceau aproximativ 2500 MW iar cele pe hidrocarburi 2000 MW. Producția de energie eoliană era însă redusă, 150 MW, după ce în primele trei zile de la instalarea frigului aceasta atingea și niveluri de 2400 MW. Nici hidrocentralele nu funcționau la capacități maxime, ele producând doar 1500 MW.

Cu toate acestea, prețul mediu stabilit marți pentru energia electrică furnizată miercuri a scăzut cu aproximativ 20%, până la 68,31 euro/MWh, preț similar cu cel din Slovacia, însă mai mic cu 2 euro decât cel din Ungaria și mai mare cu 6 euro decât cel din Cehia.

Frigul instalat în ultima săptămână în România au majorat consumul intern la niveluri record pentru această perioadă, ajungând marți dimineață și la 9500 MW. Recordul absolut al consumului a fost înregistrat pe 26 februarie, în intervalul 18-19, de 9.800 MW.

Interesant este că, dacă în primele trei zile ale perioadei geroase începute la mijlocul săptămânii trecute, energia eoliană producea peste și 2.400 MW, fiind principala sursă de energie din România, duminică, începând cu ora 10, parcurile nu numai că nu produceau, dar consumau energie electrică. Pentru a putea rămâne funcționale, când nu bate vântul, turbinele eoliene au nevoie de curent. Așa se explică consumul, și nu producția, de 10-20 MW raportat de Transelectrica pentru parcurile eoliene.

În pofida frigului și consumului ridicat pentru această perioadă, de miercuri până vineri, prețurile pe PZU au rămas relativ reduse (între 243 și 270 lei/MWh), în principal ca urmare a producției ridicate de energie eoliană. România a și fost exportator net de electricitate în respectivul interval.

Situația s-a schimbat odată cu venirea weekendului și cu slăbirea intensității vântului. Astfel, începând de sâmbătă, ora prânzului, România a devenit importator net de electricitate, producția de energie eoliană scăzând de la peste 200 MW la 50 MW. Duminică, începând cu ora 10, aceasta a ajuns chiar la -23 MW, parcurile eoliene consumând energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
electricitate
opcom
pzu
europa
record