Premierul Sorin Grindeanu și ministrul Energiei, Toma Petcu, vor participa vineri la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, la Caragele, în județul Buzău, a anunțat Guvernul.
Detalii privind perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.
În iunie anul trecut, compania de stat Romgaz, controlată de Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni, a anunțat o descoperire importantă de hidrocarburi pe teritoriul României, în perimetrul RG.06 Muntenia Nord–Est, fiind vorba despre o acumulare care se întinde pe 120 de metri, la o adâncime de peste 4.000 de metri.
Descoperirea a fost făcută în sectorul nord-estic al Platformei Moesice, în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 de kilometri, explorat „pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1.500 și 5.000 de metri, parte a programului de proiecte majore de explorare al companiei”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Testele de producție finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca și 77 Rosetti, confirmă o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 metri, aflat la adâncime de peste 4.000 de metri”, se menționa într-un comunicat al Romgaz.
Potrivit sursei citate, rezultatele testelor arătau că se prefigurează producții zilnice cuprinse între 1.400 și 2.200 boe / sondă, mărimea depozitului fiind estimată la 150 - 170 milioane boe.
“Rezultatele obținute la cele două sonde confirmă că decizia utilizării seismicii 3D în explorarea de deschidere pentru obiectivele geologice de mare adâncime este una corectă. Productivitatea întregului ansamblu structural crește considerabil în urma rezultatelor obținute și oferă perspectiva realizării de noi descoperiri importante în următoarea perioadă. Lucrările de explorare se derulează conform programelor stabilite și includ realizarea planurilor de dezvoltare pentru intrarea în producție a noilor sonde”, declarat Dumitru Rotar, director general adjunct pentru Explorare și Producție al Romgaz.
Profitul net al Romgaz a scăzut cu peste 14% anul trecut, la 1,02 miliarde lei, în urma reducerii cifrei de afaceri cu aproape 16%, la 3,4 miliarde lei, determinată de scăderea cu 24% a producției de gaze naturale, pe fondul creșterii puternice a importurilor de gaze ale României.
CITEȘTE ȘI Elveția a restricționat accesul muncitorilor români, autoritățile de la București își exprimă regretul"Anul 2016 a adus provocări multiple pentru societate, rezultatele financiare fiind puternic influențate de scăderea prețului gazelor naturale, cererea scăzută (în special în trimestrul I) cauzată de o iarnă blândă, competiția puternică cu gazele naturale din import, pe fondul unor reglementări imprecise. În anul 2016, Romgaz estimează o cifră de afaceri în valoare de 3,41 miliarde lei, comparativ cu 4,05 miliarde lei realizată în anul 2015, în scădere cu 15,8% față de anul anterior, fiind afectată semnificativ de condițiile meteorologice, diminuarea drastică a cererii de gaze în sectoarele cheie, competiția cu sursa din import, cadrul fiscal nefavorabil competiției pe piata gazelor naturale", se arată în raportul preliminar al Romgaz pe anul trecut.
Producția de gaze a companiei a scăzut cu 24%, la 4,219 miliarde metri cubi, iar vânzările de gaze s-au redus în volum cu 17%.
Investițiile Romgaz s-au redus anul trecut aproape la jumătate față de 2015, la 497,7 milioane lei, ca urmare a diminuării investițiilor programate în explorarea de suprafață, scăderii investițiilor în asocieri, amânării unor lucrări din cauza dificultăților întâmpinate în activitatea de pregătire (obținere terenuri, avize, acorduri, autorizații) și modificărilor legislației achizițiilor publice.
Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.