Petromar Resources SRL, una dintre cele două companii concesionare ale perimetrelor offshore de hidrocarburi din Marea Neagră românească Muridava și Cobălcescu, a intrat în faliment în urma deciziei creditorilor în acest sens, confirmată de instanța de judecată, iar Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) îi cere să plătească la bugetul de stat peste 128 milioane dolari, reprezentând, în opinia instituției, valoarea lucrărilor neexecutate și cu scadență depășită la care firma s-ar fi angajat prin acordurile petroliere de concesionare a celor două perimetre, ambele încheiate inițial în 2011, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Legea petrolului, precum și normele de aplicare a acesteia, stipulează că "Titularul poate renunța la acordul petrolier, dacă la data notificării renunțării către autoritatea competentă (ANRM – n.r.) îndeplinește cumulativ următoarele condiții: (…) b) pune la dispoziția autorității competente suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier și al celor de dezvoltare și exploatare, scadente la data notificării renunțării și neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier", suma rezultată făcându-se venit la bugetul de stat și trebuind virată în termen de 90 de zile de la data încetării concesiunii.
Tot Legea petrolului prevede că ANRM poate suspenda concesiunea când titularul acordului petrolier "este supus procedurii reorganizării judiciare și/sau a falimentului".
Petromar Resources SRL intrase în insolvență în februarie, la cererea proprie.
Luna trecută, inspectorii ANRM au apreciat că valoarea lucrărilor considerate de instituție ca nerealizate, din programele minimale de lucrări prevăzute de acordurile petroliere de concesionare a perimetrelor offshore Muridava și Cobălcescu, se ridică la 128,11 milioane dolari, iar instituția a solicitat oficial înscrierea cu această sumă la masa credală a Petromar Resources SRL.
Administratorul judiciar al companiei a respins cererea ANRM, motivând că, din cauza faptului că cele două acorduri petroliere sunt clasificate drept secret de serviciu, nefiind atașate din acest motiv la cererea de înscriere la masa credală, este în imposibilitate de a verifica caracterul cert, lichid și exigibil al creanței solicitate, acordurile petroliere conținând "mențiuni esențiale privind stabilirea întinderii și a modului de calcul al sumelor solicitate, precum și a condițiilor în care se nasc acestea".
O situație asemănătoare a fost înregistrată la retragerea din România a gigantului petrolier american Chevron, ANRM obținând de la acesta în 2017 peste 90 de milioane de dolari, în urma unei proceduri de arbitraj internațional desfășurate la Paris.
CITEȘTE ȘI Fosta Softvision Cluj, companie preluată de gigantul american Cognizant, a angajat anul trecut peste 400 de persoane. Afacerile se apropie de 600 milioane de lei, datoriile totale au depășit 54 milioane leiTabelul definitiv al creanțelor Petromar Resources SRL, al cărei asociat și administrator unic este, potrivit termene.ro, Mihai Bratu, directorul general adjunct al Grup Servicii Petroliere (GSP Offshore), controlat de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, include datorii totale recunoscute de 23,36 milioane lei. Până în august 2021, Petromar Resources SRL fusese controlată de Petromar Resources BV din Olanda, condusă de Lorin Dragomir, manager financiar la GSP Offshore. Petromar Resources BV a fost lichidată la finalul anului trecut.
Grosul sumei datorate de Petromar Resources SRL (23,26 milioane lei) este o creanță aparținând entității juridice olandeze Euroned Engineering BV, parte a aceluiași GSP Offshore și condusă tot de Mihai Bratu, conform registrului comercial din Olanda.
CITEȘTE ȘI Mohammad Murad, nemulțumit de construcțiile din stațiuni: Ați făcut din Mamaia un cartier de oraș. Ați distrus Năvodariul. Este o mafie imobiliară și cunosc foarte bine cine este în spatele ei! El a concesionat recent DoftanaContactat în primăvară de Profit.ro prin intermediul GSP Offshore, Mihai Bratu nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
Potrivit ANRM, celălalt concesionar al perimetrelor Muridava și Cobălcescu este în prezent Petromar Resources BV Amsterdam Sucursala Ilfov.
"În motivarea cererii, s-a arătat de către debitor (Petromar Resources SRL – n.r.) faptul că și-a desfășurat activitatea preponderent în sectorul extracției gazelor naturale, a beneficiat de o colaborare de durată cu societatea de origine olandeză PETROMAR RESOURCES BV, alături de care a implementat și derulat proiecte privind extracția petrolului brut, acesta fiind și acționarul majoritar al societății până în luna august 2021, calitate în care a susținut material activitatea comercială a societății. Ca urmare a retragerii din societate a asociatului olandez și a sistării colaborării cu partenerul extern, societatea debitoare nu a mai dispus de resursele materiale necesare aducerii la îndeplinire a activităților specifice domeniului de activitate, înregistrând datorii foarte mari către terți, care nu pot fi achitate, neavând nicio sursă de venituri viabilă. S-a precizat că toate resursele financiare ce au putut fi colectate au fost utilizate de către societate pentru achitarea creanțelor bugetare, în prezent societatea neavând datorii bugetare neachitate", se menționează în motivarea deciziei instanței din 22 februarie prin care s-a dispus intrarea în insolvență a Petromar Resources SRL.
CITEȘTE ȘI Ca să răspundă exploziei turismului, mari companii aeriene scot din conservare celebrele Airbus A380 cu două punțiFalimentul firmei a fost pronunțat pe 7 iunie.
Acordurile de concesiune pentru perimetrele offshore Muridava și Cobălcescu au fost încheiate inițial în 2011, aflându-se în zona din Marea Neagră disputată de România și Ucraina și adjudecată de statul român prin decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga din 2009. Petromar Resources BV Amsterdam Sucursala Ilfov apare ca deținând 80% din concesiunea Muridava și 70% din Cobălcescu, iar Petromar Resources SRL - cu restul de 20%, respectiv 30%. Cele două perimetre offshore au o suprafață cumulată de peste 2.000 de kilometri pătrați. Firmele din grupul GSP au preluat drepturile aferente concesiunilor în 2015, de la compania irlandeză Petroceltic.
CITEȘTE ȘI VIDEO Dacia - Cel mai important eveniment al verii pentru marca românească. Primul client va primi prima mașină rebranduită"Petromar a concesionat două perimetre, Muridava și Cobălcescu, tot din runda a X-a. Au săpat câte o sondă pe fiecare perimetru, au făcut seismica și, în acest moment, sunt în faza de a săpa încă sonde de fiecare perimetru, pentru a finaliza activitatea de explorare. Ei au fost inițial parteneri cu Petroceltic, care s-a retras, și în acest moment sunt în negocieri avansate pentru a intra cu un alt partener, nu pot să dau nume de companii, pentru că sunt discuții confidențiale. Bănuiesc că își vor termina programul de explorare și vom vedea dacă vor avea o descoperire comercială pentru a merge și ei mai departe", spunea Gal.
CITEȘTE ȘI Director UniCredit: Șansele de reducere a expunerii la Rusia sunt ''limitate''După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro în primăvara trecută, în luna august 2019, la una dintre cele două entități Petromar a fost organizată o cameră de date, la care au participat experți de la compania de stat Romgaz "în vederea analizei posibilităților de a prelua participația pe blocurile offshore EX-27 Muridava și EX-28 Cobălcescu". Documentația rezultată în urma accesării camerei de date a fost prezentată factorilor de decizie ai Romgaz într-o ședință desfășurată pe 12 februarie 2020.
"SNGN Romgaz SA a analizat din perspectivă tehnico-economică posibilitatea de preluare a perimetrelor offshore EX-27 Muridava și EX-28 Cobalcescu, din Marea Neagră, iar rezultatul nu a fost unul pozitiv", a transmis ulterior Romgaz.
CITEȘTE ȘI UE introduce cote de gen pentru a crește reprezentarea femeilor în conducerea companiilor. Câte locuri vor avea rezervate. „Am reușit în sfârșit să o sărutăm pe Frumoasa Adormită trează!”GSP Offshore este lider regional în sectorul de servicii integrate offshore pentru industria de petrol și gaze. Compania operează o flotă extinsă de platforme mobile de foraj offshore, nave multifuncționale de asistență și aprovizionare offshore, nave pentru construcții marine și instalare de conducte submarine. Compania deține și operează, printre altele, cea mai puternică macara plutitoare din bazinul Mării Negre, GSP Neptun, cu o capacitate de 1.800 de tone.
Cel mai recent, GSP Offshore a încheiat în mai un contract de servicii de foraj maritim cu compania canadiană de petrol și gaze Trillion Energy International, pentru foraje în perimetrul petrolier SASB din apele turcești ale Mării Negre. La finalul anului trecut, o companie din grupul GSP Offshore a preluat o serie de linii de afaceri din România, aferente unor activități din domeniul serviciilor petroliere aparținând unor companii ale grupului american Schlumberger.