Proiectul de hotărâre de guvern de aprobare a vânzării de către stat, prin Ministerul Energiei, a unui pachet de acțiuni la cel mai mare producător de țiței și gaze din România, OMV Petrom, către foștii salariați ai companiei, anunțat în premieră de Profit.ro, a fost refăcut de către minister, noua formă a draftului de act normativ, care a și fost adoptată de Executiv, prevăzând acum doar că va fi vândută o cotă de 1% din valoarea capitalului OMV Petrom la data vânzării, până cel târziu la finalul anului viitor, fără să se precizeze cine sunt persoanele îndreptățite să cumpere, la ce preț și în ce condiții.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
"Art. 1. - (1) Se aprobă vânzarea, de către Ministerul Energiei, a unui număr de acțiuni nominative, dematerializate, emise de Societatea "OMV Petrom" S.A., reprezentând o cotă procentuală de 1% din valoarea capitalului social al societății înregistrat la data vânzării. (2) Vânzarea acțiunilor se realizează cel mai târziu până la data de 31 decembrie 2023. Art. 2. În termen de 180 zile de la data expirării interdicției de înstrăinare a acțiunilor deținute de statul român prevăzută la art. 1 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, ministrul Energiei aprobă prin ordin procedurile, termenele și condițiile pentru vânzarea acțiunilor în cota procentuală prevăzută potrivit art. 1, alin. (1), care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I"., este tot ce stipulează hotărârea rescrisă și analizată de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este vorba de perioada de doi ani, stabilită prin lege în 2020, în care statului îi este interzis să-și vândă din participațiile deținute la companii. Aceasta expiră pe 16 august 2022, astfel că Ministerul Energiei va trebui să emită ordinul cu modalitatea de vânzare a acțiunilor Petrom către salariați până cel târziu la jumătatea lunii februarie a anului viitor.
În acest fel, Guvernul susține că respectă în sfârșit, cu întârziere de peste 3 ani, decizia definitivă din 8 mai 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a impus atunci Executivului să respecte legislația de privatizare a Petrom din 2003 și să le vândă celor care au fost salariați ai companiei în perioada octombrie 1997 – septembrie 2004 acțiuni la OMV Petrom la prețul la care a cumpărat atunci grupul austriac OMV, în limita totală a 8% din capitalul social.
Forma inițială a proiectului de HG, prezentată anterior de Profit.ro, mai prevedea că Ministerul Energiei va vinde 382.103.818 de acțiuni OMV Petrom (0,999% din capitalul companiei din momentul privatizării, 0,65% din cel actual), că cei îndreptățiți să cumpere sunt doar salariații Societății Naționale a Petrolului “Petrom” SA București cu contract individual de muncă în vigoare la data semnării contractului de privatizare, 23 iulie 2004, în mod individual, că prețul de vânzare va fi de 0,2158 lei/acțiune și că se interzice înstrăinarea acțiunilor achiziționate de către persoanele îndreptățite pentru o perioadă de 1 an, calculată începând de la data transferului dreptului de proprietate a acestora. Niciuna din aceste prevederi nu mai apare în forma finală adoptată.
CITEȘTE ȘI Atac de 113 milioane de dolari la Maiar Exchange, bursa de criptomonede dezvoltată în Sibiu. Cotația Elrond (EGLD) a scăzut aproape de minimul din ultimul an. Cât au reușit atacatorii să vândăPetro Active Investments SA a trimis către Guvern o sesizare oficială de nelegalitate în acest sens, în care atrăgea atenția inclusiv asupra riscului de abuz în serviciu.
CITEȘTE ȘI Erste urcă puternic prognoza de creștere pentru economia României. Este însă mai precaut pentru viitorÎn document, analizat de Profit.ro, compania arăta că, în interpretarea sa, sunt ilegale reducerea procentului vândut din capitalul OMV Petrom de la 8% la 0,999%, excluderea din rândul persoanelor îndreptățite să cumpere a foștilor angajați Petrom pensionari la data privatizării, a moștenitorilor foștilor angajați și a cesionarilor acestora (precum Petro Active Investments), precum și interdicția de vânzare timp de 1 an de zile a acțiunilor cumpărate.
"Astfel, prin cesionarea drepturilor a aproximativ 8.000 de persoane îndreptățite conform Deciziei ÎCCJ (din mai 2019 – n.r.), Petro Active devine persoană îndreptățită și vizată de proiectul de hotărâre de Guvern. Considerăm că prevederile proiectului de hotărâre de Guvern în forma actuală (varianta inițială – n.r.) lezează drepturile legale ale societății și ale tuturor persoanelor îndreptățite care au cedat societății drepturile rezultate din Decizia ÎCCJ", se menționa în documentul citat.
CITEȘTE ȘI USR acuză - Parlamentarii coaliției PSD-PNL-UDMR au mărit salariile tuturor demnitarilor în plină criză. Iohannis va primi 1.410 lei brut în plus. „Ziua ca hoții, în speranța că nu ar fi observat nimeni!". Legea va fi contestată la CCRDecizia ÎCCJ din 8 mai 2019 prevede și că Guvernul trebuie să plătească penalități de 1.000 de lei pe zi, pentru fiecare zi de întârziere a ducerii la îndeplinire a obligației impuse de instanța supremă, de a emite HG-ul de vânzare către foștii salariați a acțiunilor OMV Petrom. Petro Active Investments susține că, potrivit legislației românești în vigoare, penalitățile de 1.000 de lei pe zi sunt datorate de stat nu la modul general, pentru întregul dosar, ci fiecărui reclamant din proces în parte. Cum au trecut circa 1.000 de zile de la decizia ÎCCJ, aceștia ar avea dreptul fiecare la penalități de circa 1 milion de lei. Contractele încheiate de Petro Active Investments cu foștii salariați Petrom prevăd că aceștia ar urma să încaseze "30% din profitul rezultat în urma încasării penalităților".
Doar numărul foștilor salariați Petrom care au învins Guvernul la instanța supremă se ridică la peste 23.000. În momentul privatizării din 2004, compania avea peste 50.000 de angajați.
CITEȘTE ȘI Aegon România - creștere de 14.09% a primelor brute subscrise: Piața românească a asigurărilor dă semne de maturizare în acest climat complex, inclusiv pe segmentul asigurărilor de viațăÎn nota de fundamentare a proiectului de HG (atât în varianta inițială, cât și în cea refăcută, care a și fost adoptată) se menționează, de altfel, că implementarea acestuia va avea ca efect bugetar inclusiv "limitarea perioadei de aplicare a penalităților calculate pe zi de întârziere".
Petro Active Investments considera că adoptarea proiectului în prima sa variantă nu ar fi fost de natură să întrerupă curgerea penalităților și că, pentru ca acest lucru să se întâmple, Ministerul Energiei ar trebui să pună în vânzare 8% din capitalul OMV Petrom și "să nu limiteze, restricționeze sau să aducă atingere în orice fel drepturilor persoanelor îndreptățite, drepturi recunoscute și intrate în circuitul juridic civil", prin persoane îndreptățite înțelegând deținătorii "drepturilor stipulate în cuprinsul OUG 49/1997, modificată prin OG 55/2003, dar și în dispozitivul Deciziei ÎCCJ, precum și moștenitorii sau cesionarii acestor drepturi, ele fiind, în temeiul legilor invocate, transmisibile". Ca fapt divers, pe această interpretare ar avea dreptul să cumpere acțiuni și actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, care în perioada 1997-2001 a fost director al sucursalei PECO Mehedinți a SNP Petrom.
CITEȘTE ȘI VIDEO iPhone va putea fi folosit drept cameră video pentru conferințe video pe Mac-uriLa prețul de la privatizare, de 0,2158 lei/acțiune, achiziția a 8% din capitalul actual al OMV Petrom ar costa aproape 978 milioane lei. Vândute la prețul actual din piață, de 0,46 lei/titlu, aceste acțiuni ar aduce încasări de circa 2,08 miliarde lei, deci un profit de peste 1,1 miliarde lei. În schimb, cumpărarea la prețul de la privatizare a numai 1% din acțiunile companiei ar costa 122,2 milioane lei, iar vânzarea lor la cotația din prezent de la BVB ar însemna încasări de 260,5 milioane lei, deci un profit de doar 138,3 milioane lei.
Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6389% din compania petrolieră, controlată de austriecii de la OMV cu 51,0105%. OMV Petrom a terminat primele 3 luni din 2022 cu cel mai mare profit net trimestrial din istorie, de 1,75 miliarde lei.