Președintele Andrzej Duda a promulgat o lege privind înghețarea prețurilor la gaze pentru gospodării, precum și pentru anumite alte entități, inclusiv spitale, biserici, școli și grădinițe. Cu toate acestea, spre deosebire de plafonarea prețurilor la electricitate introdusă anterior, noile măsuri nu se aplică întreprinderilor mici și mijlocii, transmite notesfrompoland.com.
„Legea urmărește să reducă și mai mult, la minimum, creșterile de prețuri pentru cei mai vulnerabili clienți, precum și să sporească securitatea energetică a țării”, a scris cancelaria președintelui într-o declarație.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2023, vânzătorii de gaze vor fi obligați să aplice un preț maxim de 200,17 zloți pe MWh, același cu cel maxim pentru 2022. Fără noua lege, prețul maxim ar fi crescut la 649,9 zloți/MWh. Tarifele pentru tarifele de distribuție vor fi, de asemenea, înghețate la nivelul din 2022, scrie G4Media.ro.
Legea introduce, de asemenea, o rambursare a TVA la gaz pentru gospodăriile care îl folosesc ca sursă principală de încălzire și al căror venit mediu lunar nu depășește 2 100 zloți (449 EUR) pentru gospodăriile formate dintr-o singură persoană și 1 500 zloți (321 EUR) pe persoană pentru gospodăriile formate din mai multe persoane.
Ministerul climei estimează că aproximativ 300.000 de persoane vor putea beneficia de rambursarea TVA-ului. Noua lege în ansamblul ei – inclusiv înghețarea prețurilor – va costa guvernul aproximativ 30 de miliarde de zloți (6,4 miliarde de euro) în 2023.
Toate grupurile politice din parlament au votat în favoarea legii la începutul acestei luni, cu excepția Confederației de extremă dreapta (Konfederacja), ai cărei deputați s-au abținut.
În timpul lucrărilor parlamentare, opoziția a încercat să extindă legea pentru a acoperi și microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii. Cu toate acestea, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a respins această modificare. Potrivit ministrului adjunct de finanțe, Artur Soboń, extinderea plafonării prețului la gaze la întreprinderi „ar fi mers prea departe”.
KZRSS Społem, o cooperativă care reprezintă 120 de brutării – întreprinderi care sunt deosebit de sensibile la creșterile prețurilor la gaze – a avertizat că respingerea amendamentului ar putea duce la triplarea prețurilor la pâine în decurs de câteva săptămâni.
„Nu numai că soarta a mii de brutari polonezi depinde de decizia dumneavoastră, dar mai ales dacă, de la 1 ianuarie 2023, polonezii cei mai săraci și mai vulnerabili își vor putea permite să cumpere pâine”, a declarat KZRSS Społem, citată de Dziennik Wschodni.
Polonia, ca și alte țări europene, s-a confruntat în acest an cu o creștere vertiginoasă a prețurilor la energie, declanșată în special de consecințele invaziei Rusiei în Ucraina. Luna trecută, prețurile la energie au fost cu 36,8% mai mari decât în urmă cu un an.
Guvernul a introdus o serie de măsuri menite să ușureze povara creșterii prețurilor, inclusiv oferirea de cote pentru cărbune și alți combustibili, amânarea eliminării treptate a cărbunelui pentru producerea de energie electrică, înghețarea prețurilor la electricitate și încurajarea reducerii consumului de energie.