Centrala nucleară de la Kozlodui din Bulgaria a semnat un acord cu Westinghouse Electric Sweden pentru aprovizionarea cu combustibil nuclear a Unității 5, de 1.000 de megawați, de construcție rusească, acesta fiind un prim pas pentru diversificarea aprovizionării dincolo de Rusia, transmite Reuters.
Bulgaria depinde în prezent de combustibilul nuclear rusesc pentru ambele unități de 2.000 de megawați ale centralei Kozlodui, dar vrea să își îmbunătățească securitatea energetică, în urma invaziei ruse în Ucraina, scrie News.ro.
Centrale produce circa 35% din electricitatea țării, iar în prezent folosește combustibil nuclear furnizat de compania rusă Rosatom.
Kozlodui intenționează să semneze un acord și cu compania franceză Framatome, o divizie a grupului EDF, pentru un alt reactor, Unitatea 6.
"Am făcut, în sfârșit, un pas către diversificarea combustibilului nuclear pentru centrala noastră. În acest fel ne asigurăm securitatea energetică", a declarat joi CEO-ul Kozlodui, Georgi Kirkov.
Ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov, a declarat că în prezent livrările de combustibil nuclear din Rusia sunt neclare, astfel că noul contract pe 10 ani cu Westinghouse a contribuit la asigurarea funcționării centralei.
Noul combustibil va fi folosit de la jumătatea anului 2024, a spus el, în timp ce rezervele actuale de combustibil pot fi folosite până atunci.
Luna trecută, Parlamentul a cerut guvernului interimar al Bulgariei să asigure aprovizionarea cu combustibil nuclear alternativ pentru centrală până în aprilie 2024 și să reducă riscurile pentru securitatea energetică a țării.
Agenția de Reglementare Nucleară din Bulgaria trebuie în continuare să licențieze combustibilul Westinghouse pentru utilizare în țară.