PNRR: Licitații de 600 milioane euro pentru parcuri eoliene și solare noi

PNRR: Licitații de 600 milioane euro pentru parcuri eoliene și solare noi
scris 17 feb 2022

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică două scheme de ajutor de stat incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și ghidurile de finanțare aferente acestora, care prevăd acordarea de sprijin în valoare totală de 598 milioane euro pentru construirea de parcuri eoliene și solare noi, cu sau fără instalații de stocare a energiei, selecția proiectelor care vor fi finanțate urmând să se facă prin proceduri de ofertare concurențială.

Din suma totală, 460 milioane euro vor fi fonduri UE nerambursabile, iar 138 milioane euro – bani românești de la bugetul de stat, prin supracontractarea PNRR. Potrivit Ministerului Energiei, procedurile de ofertare concurențială vor fi lansate la sfârșitul lunii martie.

Urmărește-ne și pe Google News
Spotify cumpără două noi companii specializate în podcast-uri CITEȘTE ȘI Spotify cumpără două noi companii specializate în podcast-uri
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prima schemă, care este exceptată de la obligația de notificare către Comisia Europeană, prevede fonduri UE din PNRR de 215 milioane euro și supracontractare națională de 138 milioane euro – în total 353 milioane euro.

"Din perspectiva bugetului alocat, numărul estimat de beneficiari de ajutor de stat în cadrul prezentei scheme bazată pe procedură de ofertare concurențială este de aproximativ 15", se arată în textul schemei.

FOTO O avalanșă de mari dimensiuni a \ CITEȘTE ȘI FOTO O avalanșă de mari dimensiuni a "măturat" o cabană din munții Rodnei

Aceasta urmărește ca rezultat majorarea cu 300 MW a puterii instalate în parcuri solare și cu 150 MW a celei a parcurilor eoliene din România, precum și creșterea adecvanței sistemului energetic național, prin utilizarea de noi capacități de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile.

Nu este obligatoriu ca proiectele care intră în competiție să prevadă și instalații de stocare, însă cele gândite astfel vor beneficia de un punctaj superior în cadrul evaluării concurențiale, de maximum 10 puncte din 100, pentru capacitate de stocare de minimum 20 de minute la puterea nominală a centralei (de exemplu, instalație de stocare de minimum 20 MWh la o putere instalată a centralei de 60 MW).

FOTO Nouă magazine Profi din București, închise temporar de ANPC CITEȘTE ȘI FOTO Nouă magazine Profi din București, închise temporar de ANPC

Ponderea cea mai mare în evaluare o va avea suma solicitată drept ajutor de stat, cea mai mică sumă cerută, în euro/MW, urmând să primească 75 de puncte din 100. Important: se vor acorda 15 puncte din 100 candidaților care vor utiliza pentru consumul propriu cel puțin 50% din energia produsă de centrala finanțată, fiind astfel stimulate întreprinderile industriale să investească în producția proprie de electricitate.

Un beneficiar poate primi ajutor de stat de cel mult 15 milioane euro. În raport cu costurile, plafoanele sunt de maximum 425.000 euro/MW pentru energia solară și de 650.000 euro/MW pentru cea eoliană, iar intensitatea ajutorului de stat este de 100% din costurile eligibile. Proiectele propuse pot avea puteri instalate între 0,4 și 40 MW pentru parcurile solare și între 0,4 și 25 MW pentru cele eoliene.

Planurile polonezilor de la Blachotrapez pentru România: Creștere de business de 50% doar în acest an, 2 fabrici noi și dublarea producției CITEȘTE ȘI Planurile polonezilor de la Blachotrapez pentru România: Creștere de business de 50% doar în acest an, 2 fabrici noi și dublarea producției

Cealaltă schemă de ajutor de stat, care trebuie notificată Bruxelles-ului, prevede granturi UE nerambursabile din PNRR de 245 milioane euro, pentru construirea de parcuri solare mai mari de 40 MW și de centrale eoliene cu puteri peste 25 MW, urmărindu-se realizarea în total de capacități noi de circa 500 MW, din care 300 MW în fotovoltaic și 200 MW în eolian.

Un beneficiar poate primi finanțare de cel mult 30 milioane euro, fiind estimat că numărul acestora va fi de circa 9. În raport cu costurile, plafoanele sunt de maximum 425.000 euro/MW pentru energia solară și de 650.000 euro/MW pentru cea eoliană, iar intensitatea ajutorului de stat este de 50% din costurile eligibile.

În cazul ambelor scheme, proiectele selectate pentru finanțare trebuie finalizate și puse în funcțiune până cel târziu la 30 iunie 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr energie regenerabila
pnrr licitatii ajutor de stat parcuri eoliene parcuri solare
subventii productie energie regenerabila