Consumul net de energie electrică a crescut anul trecut cu 5% comparativ cu anul precedent, în timp ce producția netă s-a majorat cu 6%, în special ca urmare a creșterii producției din surse hidro cu 13% și a celor din surse termo, cu 9%. Producția de energie “curată” a scăzut cu 3% în cazul celei din surse regenerabile și cu 2% în cazul celei nucleare.
Analizând ponderile componentelor mixului de producție netă, rezultă că cea mai mare pondere, de 35%, este reprezentată de componenta termo (cărbune, hidrocarburi) urmată de componenta hidro, de 31%, în timp ce energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere de aproximativ 16% și respectiv 18%.
De ce este important: Prețul de piață este dat de prețul marginal al celei mai scumpe energii, care era la începutul anului trecut cea din cărbune, ca urmare a creșterii certificatelor de emisii CO2, iar în cea de-a doua parte a anului cea din gaze, ca urmare a exploziei prețului gazelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai este interesant: Dacă în 2020 ponderea producției din surse nucleare și regenerabile, de 37%, se situa peste cea din surse termo (34%), în 2021 raportul s-a inversat, 34% din surse nucleare și regenerabile și 35% din surse termo.
Cu alte cuvinte, majorarea producției necesară acoperirii parțiale a creșterii consumului și compensării deficitului producției de nuclear și regenerabile a fost efectuată din surse hidro și termo, cea din urmă fiind și cea mai scumpă.
Și asta pentru că producția de energie regenerabilă a scăzut de la 9 TWh în 2020 la 8,7 TWh, iar cea de energie nucleară de la 10,6 TWh la 10,4 TWh. Producția de energie termo a crescut, în schimb cu 1,6 TWh, de la 18 TWh la 19,6 TWh.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoTIar creșterea de producție termo a fost realizată în condițiile în care puterea instalată în centralele pe surse termo a scăzut cu aproximativ 25%, de la 7.993 MW instalați la 31 decembrie 2020, la 5.966 MW instalați la 31 decembrie 2021. În perioada analizată, deși producția de energie regenerabilă a fost în scădere, puterea instalată pe surse regenerabile a crescut cu 0,3%.
În ceea ce priește consumul, creșterea acestuia a fost influențată în principal de reînceperea treptată a activității industriale, de temperaturile înregistrate în lunile ianuarie – aprilie ale anului 2021 comparativ cu perioada similară din anul 2020, vremea fiind semnificativ mai rece, dar și de temperaturile mai calde din lunile verii anului 2021.