Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) urmează să fuzioneze prin absorbție cu Electrocentrale București (Elcen), iar datoriile reciproce se vor șterge, a declarat joi avocatul Gheorghe Piperea, de la Piperea și Asociații, administratorul judiciar al regiei. Acesta a precizat, pentru News.ro, că fuziunea ar putea avea loc abia la un an de la confirmarea planului de reorganizare, estimată pentru noiembrie în acest an.
”Va urma o fuziune prin absorbție, în care viitorul RADET va înghiți Elcen, urmând ca datoriile reciproce să se șteargă și să rămână un sold care urmează să fie acoperit”, a spus Piperea, Thermal Energy Forum, organizat de publicația The Diplomat.
De asemenea, acțiunile Ministerului Energiei la noua entitate vor fi transferate către Primăria Capitalei, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Fuziunea ar putea să mai dureze un an după ce se confirmă planul de reorganizare. Este o procedură care presupiune transformarea regiei în societate, după aceea niște adunări generale, două, una după alta la ambele entități, după aceea niște calcule, niște evaluări, niște expertize și după aceea niște înregistrări la registrul comerțului”, a afirmat Piperea, pentru News.ro.
El estimează că planul de reorganizare va fi finalizat în noiembrie 2017.
”Dar efectele economico-sociale s-au vazut deja. Dacă eșuează acest plan, ambele entități, atât RADET, cât și Elcen, vor intra în faliment", a precizat Piperea.
CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului anunță în premieră restituirea timbrului de mediu pentru proprietarii de mașini: Toate sumele care au fost plătite vor fi înapoiate!Din datoriile de 3,6 miliarde lei, bani pe care RADET îi datorează Elcen, mai mult de 3,3 miliarde reprezintă penalități, care în momentul de față au fost înghețate.
”Contractele care erau în curs continuă, cu excepția celor care au fost nelegale și care au fost desființate de noi”, susține avocatul.
RADET este ”o companie publică care reprezintă un uriaș sac de bani care nu are fund și este foarte împușcată peste tot. Oricâți bani ai introduce, dacă nu realizezi o procedură simplă de coasere a sacului, nu se va ajunge nicăieri”, a menționat Piperea.
Primăria Capitalei a plătit în ultimii 12 ani 15% din bugetul său drept subvenția la energia termică pentru bucureșteni, însemnând 160 milioane de euro anual, a mai spus Piperea.
Primăria derulează un program investițional prin care urmează să atragă de la UE 100 milioane euro ce vor fi destinați refacerii infrastructurii pe care o utilizează RADET pentru a da energie termică, mai spune Piperea.
Administratorul judiciar afirmă că se dorește înlocuirea treptată a sursei de energie.
”Explorăm în momentul de față mai multe modalități de înlocuirea treptată a actualului tip de consum cu un număr de trei sau patru tipuri speciale de energie”, a mai spus Piperea.
Avocatul susține că ar putea fi utilizată energia apelor termale pentru încălzirea în sistem centralizat din București, iar a doua variantă ar fi folosirea energiei fotovoltaice.
În prezent, 563.300 gospodării, 8.500 blocuri de locuințe și mai mult de 1,2 milioane de persoane se încălzesc cu apă caldă și căldură de la Elcen și RADET.