Petrotel-Lukoil SA intră pe piața de furnizare a energiei electrice

Petrotel-Lukoil SA intră pe piața de furnizare a energiei electrice
scris 7 mar 2018

Petrotel-Lukoil SA a obținut din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) o licență de furnizare a energiei electrice pe o durată de 5 ani. Grupul rus mai deține o astfel de licență în România, emisă însă pentru o altă companie, Lukoil Energy & Gas, valabilă până la finalul anului 2019.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În prezent, Petrotel Lukoil SA nu mai deținea nici licență de producere de energie electrică, nici una de furnizare. Compania a deținut o licență de producere până în 2009, însă a fost retrasă prin preluarea termocentralei din incinta rafinăriei de către Lukoil Energy & Gas.

Urmărește-ne și pe Google News

Lukoil Energy & Gas deținea ambele tipuri de licențe, cea de producere, acordată în 2009, cu valabilitate până în 2034, și cea de furnizare, acordată în 2014 și valabilă până în 2019.

Petrotel a fost anul trecut cea mai performantă rafinărie a Lukoil din Europa: peste 10% din petrolul procesat de compania rusă în străinătate a fost prelucrat la Ploiești CITEȘTE ȘI Petrotel a fost anul trecut cea mai performantă rafinărie a Lukoil din Europa: peste 10% din petrolul procesat de compania rusă în străinătate a fost prelucrat la Ploiești

Licența obținută acum ar putea semnifica fie intenția companiei de a separa activitatea de furnizare de cea de producție, fie este doar o măsură de a se asigura că deține o licență valabilă la expirarea celeilalte, pe care o deține Lukoil Energy & Gas.

În interiorul rafinăriei Petrotel din Ploiești, deținută de Lukoil, există o centrală termoelectrică de cogenerare care are, potrivit site-ului companiei, o capacitate electrică instalată de 61 de MW și 300 Gcal pe oră. Aceasta a fost retehnologizată în 2011, în urma unei investiții de 171 milioane de dolari. Centrala funcționează cu gaz, cu cocs de petrol și cu cărbune de la Filipeștii de Pădure. Interesant este că în 2011, în momentul finalizării investiției, Lukoil susținea că termocentrala va avea o capacitate de aproximativ 300.000 de MW, din care 60.000 MW erau destinați consumului propriu, restul de 240.000 MW urmând a fi comercializați pe piață.

Rafinăria Petrotel Ploiești va plăti Conpet 69,12 milioane lei pentru transportul țițeiului în 2018 CITEȘTE ȘI Rafinăria Petrotel Ploiești va plăti Conpet 69,12 milioane lei pentru transportul țițeiului în 2018

Tot pe platforma rafinăriei există și o centrală electrică fotovoltaică cu o capacitate de 9 MW, rezultatul unei investiții de 9 milioane de dolari și funcțională din 2014.

În 2013, grupul Lukoil a mai pus în funcțiune, în Dobrogea, și un parc eolian cu 42 de turbine, valoarea investitiției fiind de peste 100 de milioane de dolari.

Rafinăria Petrotel Ploiești, controlată de grupul rus Lukoil, a înregistrat în 2016 un profit net de aproape 300 milioane lei, de 20 de ori mai mare decât cel raportat în 2015, de 15,13 milioane lei, potrivit unui document al companiei. Astfel, 2016 este cel de-al doilea an consecutiv în care Petrotel obține un rezultat pozitiv, după ce a acumulat în anii anteriori pierderi totale de 3,4 miliarde lei și a ajuns să fie judecată pentru infracțiuni economice, într-un dosar penal deschis de procurorii DIICOT Ploiești în urmă cu 4 ani.

Rafinăria Petrotel Lukoil a fost privatizată în anul 1998. Grupul rus Lukoil controlează Petrotel prin intermediul companiei Lukoil Europe Holdings, înregistrată în Olanda, care deține peste 99% din acțiunile rafinăriei din Ploiești. Restul capitalului se află în posesia fondului de investiții Broadhurst Investments.

viewscnt
Afla mai multe despre
lokopil
petrotel
energie electrica
termocentrala