Petrom, HG cu anexă secretă – Proprietara unei locuințe dintr-un perimetru petrolier vrea oprirea explorărilor

Petrom, HG cu anexă secretă – Proprietara unei locuințe dintr-un perimetru petrolier vrea oprirea explorărilor
scris 3 oct 2023

Proprietara unei locuințe al cărei teren se află în interiorul unui perimetru de explorare, dezvoltare și exploatare de hidrocarburi concesionat de OMV Petrom, cel mai mare producător de profil din România, controlat de grupul austriac omonim, a solicitat în instanță anularea unei hotărâri de guvern din 2019 prin care a fost aprobat un act adițional la acordul petrolier de concesiune ce include și perimetrul în cauză, de prelungire cu 5 ani a perioadei de explorare, până în vara anului viitor, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Procesul a fost intentat în mai anul acesta, când pe raza comunei Hulubești din județul Argeș, unde se află locuința reclamantei, se derulau lucrări de prospectare geofizică pe perimetrul Pitești XII, aflat în concesiunea OMV Petrom. Pârâți mai sunt prestatoarea lucrărilor, Prospecțiuni SA, precum și Guvernul României.

Urmărește-ne și pe Google News
Tehnologie contra natură: Cum folosesc japonezii lupi mecanici pentru a speria urșii agresivi CITEȘTE ȘI Tehnologie contra natură: Cum folosesc japonezii lupi mecanici pentru a speria urșii agresivi
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Proprietara, alături de fiul ei, a cerut și suspendarea executării HG nr. 419 din 20 iunie 2019 privind aprobarea Actului adițional nr. 4 la Acordul de concesiune a unor perimetre de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră încheiat între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și Societatea națională a Petrolului „Petrom” – SA (actualmente OMV Petrom), până la pronunțarea instanței de fond care judecă cererea de anulare a HG-ului.

″(…) deși hotărârea menționată a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, la data de 28 iunie 2019, anexa acestei hotărâri nu a fost publicată, fiind clasificată, astfel cum se arată chiar în conținutul hotărârii, luând cunoștință de conținutul vătămător al acesteia (…) abia în momentul efectuării operațiunilor de prospecțiuni petroliere pe terenul aferent locuinței în care domiciliază de către pârâta societatea Prospecțiuni SA, operațiuni efectuate în baza anexei cu caracter clasificat″, notează instanța în documentele procesului, analizate de Profit.ro.

Dănuț Lupu, condamnat definitiv la închisoare cu executare CITEȘTE ȘI Dănuț Lupu, condamnat definitiv la închisoare cu executare

Reclamanții au mai acuzat că Ordinul ANRM nr. 201/2021 privind aprobarea Listei cu informațiile, datele și documentațiile ce constituie secret de serviciu în instituție ar fi ilegal. Pe listă sunt enumerate și acordurile petroliere de concesiune, actele de modificare a acestora, precum și documentațiile anexate solicitărilor de modificări.

Compania Prospecțiuni SA, citată și ea ca pârâtă, a obiectat prin întâmpinare că solicitarea ar fi tardivă, arătând că ″lucrările (de prospectare – n.r.) (…) din zona în care este situat terenul reclamanților au încetat, iar la data de 01.06.2023 au fost finalizate toate operațiunile de prospecțiune geofizică pe raza UAT Hulubești, (…), receptorii instalați pe proprietatea reclamanților fiind ridicați la data de 12.05.2023″, adică cu câteva zile înainte de depunerea reclamației la instanță.

Patru dintre cele mai dezavantajoase înțelegeri din istoria divertismentului și a sportului profesionist: De ce și-a schimbat Prince numele și cât a câștigat actorul somalez Barkhad Abdi din ”Captain Phillips” CITEȘTE ȘI Patru dintre cele mai dezavantajoase înțelegeri din istoria divertismentului și a sportului profesionist: De ce și-a schimbat Prince numele și cât a câștigat actorul somalez Barkhad Abdi din ”Captain Phillips”

OMV Petrom a invocat la rândul său, prin întâmpinare, tardivitatea, precum și inadmisibilitatea acțiunii juridice. Avocatul companiei a argumentat că reclamanții ar fi trebuit să ia cunoștință de conținutul HG-ului atacat măcar din luna noiembrie 2022, când Prospecțiuni SA a depus la Primăria Hulubești anunț prin care înștiința că va executa lucrări de achiziție de date geofizice 3D în perioada decembrie 2022 - iunie 2023.

Ambele întâmpinări au fost respinse de către judecător, care a decis continuarea procesului.

În speță, nu este contestat faptul că, deși hotărârea de Guvern a cărei suspendare se solicită a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, la data de 28 iunie 2019, anexa acestei hotărâri nu a fost publicată, fiind clasificată, astfel cum se menționează chiar în conținutul hotărârii. Or, tocmai conținutul anexei acestei hotărâri pretind reclamanții că ar fi de natură să le producă o vătămare. În acest context, Curtea apreciază că este rezonabil a se deduce, din faptul nepublicării anexei în discuție, o prezumție simplă de necunoaștere a conținutului acesteia, ce funcționează în favoarea reclamanților, care au susținut că nu au avut cunoștință de conținutul vătămător al anexei până în momentul efectuării operațiunilor de prospecțiuni petroliere pe terenul aferent locuinței în care domiciliază, operațiuni efectuate de către pârâta Prospecțiuni SA în baza respectivei anexe cu caracter clasificat. (…) Cum, în speță, nu s-a dovedit că reclamanții au avut cunoștință de conținutul anexei în discuție la un moment anterior celui pretins de aceștia, instanța apreciază neîntemeiată excepția tardivității formulării cererii, invocată de pârâți, urmând a o respinge″, a statuat instanța.

EXCLUSIV Hagag analizează primul exit în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hagag analizează primul exit în România

HG nr. 419/2019 a prelungit cu 5 ani perioada de explorare pentru un număr de 9 perimetre concesionate de OMV Petrom, printre care și Pitești XII, până în iunie 2024. În nota de fundamentare se arăta că, din cauza complexității geologice a structurilor subsolurilor unora dintre perimetre, prin care și Pitești XII, au fost înregistrate întârzieri în forajul sondelor de explorare, fiind necesare studii geofizice suplimentare.

Între timp, în iulie anul acesta, Guvernul a aprobat, după 2 amânări succesive, extinderea cu 15 ani, până în 2042, a perioadei de concesiune pentru cele 9 perimetre, OMV Petrom descoperind anul trecut noi zăcăminte de hidrocarburi pe 3 dintre acestea.

viewscnt
Afla mai multe despre
explorare hidrocarburi
omv petrom perimetre petroliere
omv petrom descoperiri hidrocarburi
prospecțiuni geofizice petrol și gaze