OMV Petrom, cel mai mare furnizor de benzină al Kiev-ului. Peste o pătrime din importurile efectuate în august de Ucraina au provenit de la Petrobrazi

OMV Petrom, cel mai mare furnizor de benzină al Kiev-ului. Peste o pătrime din importurile efectuate în august de Ucraina au provenit de la Petrobrazi
scris 11 sep 2023

Cea mai mare companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a exportat în luna august peste 18,4 mii de tone de benzină în Ucraina, ceea ce reprezintă mai mult de o pătrime (26%) din importurile efectuate de companiile din statul vecin luna trecută. Astfel, potrivit presei de specialitate de la Kiev, OMV Petrom își păstrează poziția de lider în topul furnizorilor străini de benzină pe piața ucraineană.

Volumul de benzină exportat în Ucraina reprezintă aproape 10% din media lunară a vânzărilor totale de produse rafinate (benzină, motorină, kerosen, etc) raportate de OMV în prima jumătate a anului (1,19 milioane tone, reprezentând o medie de 198 mii tone pe lună).

Urmărește-ne și pe Google News

Pe locul al doilea se situează compania poloneză Orlen, care luna trecută a livrat 17,2 mii tone de benzină procesată în rafinăriile sale din Polonia și Lituania.

Un ″luptător″ antigrindină, printre numele noi care vor bani din PNRR pentru hidrogen verde la a doua tentativă a României de a implementa schema de ajutor de stat CITEȘTE ȘI Un ″luptător″ antigrindină, printre numele noi care vor bani din PNRR pentru hidrogen verde la a doua tentativă a României de a implementa schema de ajutor de stat

Exporturile de benzină efectuate în Ucraina de producătorul grec Motor Oil în luna august s-au ridicat la 5,4 mii tone.

Presa ucraineană amintește că în iulie, Petrobrazi, rafinăria din Ploiești a OMV Petrom, a început să crească producția după încheierea reviziei care s-a întins pe mai multe luni, astfel că a devenit posibilă creșterea vânzărilor către Ucraina.

În august, volumul importurilor de benzină auto în Ucraina a crescut cu 45%, la 72,1 mii tone, conform datelor Grupului de consultanță „A-95”.

Creșterea semnificativă a achizițiilor de combustibil din străinătate poate fi explicată prin efectul de bază, ca urmare a faptului că în iulie, companiile ucrainene au apelat la benzina înmagazinată pe plan intern înainte de majorarea cotei de TVA și a accizelor.

Potrivit estimărilor „A-95”, vânzările de benzină de luna trecută din Ucraina s-au majorat cu 10-15% comparativ cu luna iunie, ca urmare a vacanțelor în care șoferii folosesc mașina personală.

În august, structura livrărilor de benzină pe piața ucraineană s-a schimbat semnificativ. Luna trecută, volumul importurilor de produs din sud s-a dublat la 40,1 mii tone, în timp ce transporturile din Polonia, Lituania și Slovacia au crescut cu doar 9%, la 32 mii tone.

ULTIMA ORĂ Zonă izolată în sectorul 3, în urma unei scurgeri de gaze la o stație GPL CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Zonă izolată în sectorul 3, în urma unei scurgeri de gaze la o stație GPL

„Fluxul de achiziții din sud este legat de particularitățile piețelor, furnizorii români și greci oferind prețuri mai atractive”, explică un reprezentant al unei mari rețele de distribuție ucraineană.

Profit.ro a anunțat că în ianuarie, companiile românești au expediat în Ucraina un volum record, de 63,4 mii tone de benzină, o cantitate echivalentă cu jumătate din exporturile de benzină către statul vecin din primele 9 luni ale anului trecut, de 130 mii tone, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Presa ucraineană susținea la acea dată că OMV Petrom și Rompetrol au fost responsabile pentru 40% din benzina exportată de companiile românești în Ucraina în luna ianuarie.

România a fost în luna martie cel mai mare furnizor de motorină al Ucrainei, depășind Polonia în topul statelor de unde Kiev-ul importă combustibilul diesel necesar acoperirii consumului curent, celui al armatei și compensării deselor întreruperi cu electricitate cauzate de bombardamentele rusești. În luna martie, România a furnizat o pătrime din motorina care a intrat în Ucraina, în pofida reducerii importurilor statului vecin cu 7% față de luna precedentă, la 446,7 mii de tone.

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, exporturile României de combustibili către Ucraina au crescut anul trecut de 30 de ori și au ajuns la aproape 1 milion de tone (983.404 tone), în timp ce alte 251.303 tone de combustibili au tranzitat România spre Ucraina, de 96 de ori mai mult față de anul 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
benzină
ucraine
grecia
polonia
import
export
omv
petrom
rompetrol