Cotațiile petrolului au urcat luni la cea mai ridicată valoare din ultimele trei săptămâni, investitorii fiind îngrijorați cu privire la escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce forțele armate irakiene au pătruns în orașul Kirkuk, o zonă foarte bogată în petrol, ocupată de luptători kurzi.
Tensiunile dintre Bagdad și Guvernul regional kurd s-au intensificat în urma referendumului pro-independență de la finele lunii septembrie, stârnind temeri cu privire la exporturile de petrol din Irak, scrie MarketWatch. Irakul este al doilea mare exportator de petrol al OPEC.
“Piața petrolului este marcată în prezent de riscurile geopolitice”, arată analiștii Commerzbank într-o notă emisă luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Brentul, referința la nivel global, a urcat astăzi până la un maxim intraday de 58,47 dolari/baril, nivel ce nu a mai fost atins din 25 septembrie.
Cotațiile și-au temperat ulterior aprecierea, după ce un oficial al ministerului irakian al Petrolului a declarat că producția de petrol și gaze din Kirkuk se desfășoară în condiții normale, liderii kurzi fiind de acord să evite confruntările din apropierea unităților de producție, potrivit Reuters.
În jurul orei 18:00, barilul Brent era cotat la 57,98 dolari/baril, în urcare cu 1,42% raportat la închiderea de vineri. Petrolul WTI (West Texas Intermediate) se tranzacționa la 52,01 dolari, cu 1,1% peste referința de vineri, după ce anterior a atins un maxim de 52,37 dolari.
“Escaladarea tensiunilor din nordul Irakului este principalul catalizator (al creșterilor de astăzi – n.r.). Livrările de petrol din regiune sunt puse în pericol”, potrivit analiștilor Commerzbank.
Kirkuk contribuie cu circa 200.000 barili pe zi la producția de circa 600.000 de barili pe zi din regiunea controlată de Guvernul regional kurd.