Petrolul continuă să crească accelerat și trece de 110 dolari/baril. Analiști: Traderii cumpără “la orice preț”

Petrolul continuă să crească accelerat și trece de 110 dolari/baril. Analiști: Traderii cumpără “la orice preț”
scris 2 mar 2022

Cotațiile petrolului continuă să se aprecieze puternic miercuri, până la valori atinse ultima dată în 2013, în condițiile în care investitorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de posibilele perturbări în aprovizionare pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Prețurile petrolului au crescut accelerat încă de marți, iar anunțul Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) privind eliberarea în piață a 60 milioane de barili din rezervele statelor membre nu a reușit să înlăture temerile traderilor, care caută să cumpere petrol “la orice preț”, potrivit analiștilor.

Urmărește-ne și pe Google News

În jurul prânzului astăzi, petrolul Brent cu livrare în luna mai era cotat la 111,23 dolari/baril, în creștere cu 5,96% față de referința de marți. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) avansa cu 5,56%, la 109,16 dolari/baril.

ANPC nu renunță - Continuă controalele la benzinăriile rusești Lukoil. \ CITEȘTE ȘI ANPC nu renunță - Continuă controalele la benzinăriile rusești Lukoil. "O parte a opiniei publice naște idei năstrușnice legate de controalele noastre."

Petrolul Brent a atins un maxim de 113,02 dolari în prima parte a tranzacțiilor, cel mai ridicat nivel din vara anului 2014, în timp ce petrolul WTI a urcat la 111,50 dolari, cel mai mare preț începând cu luna septembrie 2013, potrivit MarketWatch.

Pe fondul intensificării atacurilor Rusiei în Ucraina, Occidentul “riscă să se confrunte cu o presiune tot mai mare pentru a sancționa exporturile de petrol și gaze rusești, cu tot ceea ce ar implica acest lucru", comentează Neil Wilson, analist șef de piață la Markets.com, într-o notă adresată clienților.

"Centrica a declarat că încearcă de urgență să pună capăt acordului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom – așadar autosancționile funcționează deja. Exxon Mobil a urmat exemplul Shell și BP spunând că va ieși din Rusia și punând sub semnul întrebării active în valoare de 4 miliarde de dolari. Vedem acest lucru și în cazul portcontainerelor și al băncilor. Mai mult, comercianții de petrol încep deja să încerce să asigure alternative", a precizat Wilson.

Investitorii își îndreaptă atenția și spre reuniunea de astăzi dintre OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia (OPEC+). Grupul este așteptat să continue să majoreze producția comună cu 400.000 de barili/zi și în luna aprilie.

"Însă piața nu se mișcă atât de mult din această cauză, cât se mișcă doar din pură teamă de întreruperea imediată a aprovizionării - traderii pun mâna pe barili la orice preț", arată analistul Markets.com.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
opec
ucraina
rusia
sanctiuni rusia
razboi ucraina