Cotațiile petrolului se îndreaptă spre cel de-al doilea declin săptămânal consecutiv, pe fondul temerilor legate de cerere, a evoluției îngrijorătoare a noilor cazuri de Covid-19 și creșterii stocurilor de țiței din SUA.
Atât petrolul Brent, cât și referința americană West Texas Intermediate (WTI) au avut, săptămâna aceasta, scăderi substanțiale, de circa 6%.
Vineri, cotațiile au avut evoluții mixte, cu o creștere de circa 0,8% în cazul West Texas Intermediate și fluctuații nesemnficative pentru Brent.
CITEȘTE ȘI Polonia investește zeci de miliarde de dolari în energie regenerabilă și nucleară"Petrolul nu știe ce să facă astăzi. La nivel săptămânal, prețurile se îndreaptă spre un nou nou declin, în contextul în care îngrijorările legate de cerere reapar, stocurile cresc, iar dolarul are o revenire", afirmă Edward Moya, senior market analyst la Oanda, citat de MarketWatch.
Cotațiile petrolului au început săptămâna cu scăderi substanțiale, după ce Arabia Saudită a redus prețurile de vânzare pentru luna octombrie, iar importurile Chinei au încetinit de la maxime record. Arabia Saudită, cel mai mare producător la nivel mondial, a redus prețurile de vânzare a petrolui atât pentru clienții asiatici, cât și pentru SUA, semn că cererea încetinește din nou, potrivit Bloomberg.
Miercuri, Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (AIE) a raportat prima creștere săptămânală a stocurilor de petrol din SUA din ultimele 7 săptămâni.