Petroliștii regretă perioada în care statul comunist instala sonde în curtea țăranilor fără a întâmpina opoziția acestora și spun că Legea petrolului trebuie amendată pentru a ușura accesul companiilor concesionare de perimetre petroliere la terenurile proprietate privată aferente acestora, pentru lucrări de prospectare seismică și explorare. Soluțiile ar fi introducerea unui drept de superficie al acestor companii, precum și prin declararea tuturor operațiunilor petroliere ca fiind de interes public național, demers care implică, de regulă, și ușurarea exproprierilor.
"Legea Petrolului trebuie amendată prin introducerea unui drept de superficie pentru companiile concesionare în raport cu terenurile pe care trebuie derulate lucrări de prospectare și explorare, drept de superficie cu justă compensare în cazul în care culturile agricole sunt afectate sau distruse. De asemenea, toate operațiunile petroliere trebuie să fie declarate ca fiind de interes public național", a spus Stratan, la conferința ”In the News. Energy”, organizată de către agenția de presă News.ro.
Dreptul de superficie constă în dreptul de proprietate al unei persoane, numită superficiar, privitor la construcțiile și lucrările ce se află pe un teren proprietatea altuia, teren asupra căruia superficiarul are un drept de folosință, accesoriu dreptului de proprietate asupra construcțiilor și lucrărilor respective. Prezent la eveniment, secretarul de stat în Ministerul Energiei Aristotel Jude a declarat, pe acest subiect, că este important ca titularii de acorduri petroliere de concesiune să aibă acces la terenuri pentru a derula lucrări și că Legea petrolului trebuie amendată, însă a adăugat că, în același timp, nu trebuie afectate drepturile de proprietate ale deținătorilor de terenuri aflate în raza perimetrelor petroliere.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul modifică de urgență legea și scoate din buget bani pentru TVRStratan a mai arătat că nu este normal ca, în anul 2016, companiile petroliere să fie nevoite să-și obțină în instanțele de judecată dreptul de a intra pe unele terenuri proprietate privată aflate pe perimetrele concesionate pentru lucrări de prospectare seismică și foraje de explorare.
"Până la isteria cu gazele de șist, industria petrolieră nu a avut nici un fel de astfel de probleme. Acum 30-40 de ani, când Ministerul Petrolului de atunci se ducea la nea Ion și îi instala o sondă în fundul curții, în tot satul era sărbătoare. Asta pentru că activitățile petroliere și cele conexe aduceau bunăstare, se reparau și construiau drumuri, se făceau canalizări, se creau locuri de muncă. Proprietarii de terenuri trebuie să înțeleagă că industria petrolieră nu le otrăvește fânețele. Dreptul suveran al statului este acela de a permite concesionarilor să aibă acces la resurse. Este o căsătorie din interes, nu din dragoste, altfel redevența petrolieră ar fi fost zero", a punctat președintele ROPEPCA.
În prezent, Legea petrolului prevede că dreptul de folosință a terenurilor necesare efectuării operațiunilor petroliere se dobândește în condițiile legii, prin: a) vânzarea-cumpărarea terenurilor și, după caz, a construcțiilor situate pe acestea, la prețul convenit între părți; b) schimbul de terenuri, însoțit de strămutarea proprietarului afectat și de reconstrucția clădirilor pe terenul nou acordat, pe cheltuiala titularului carebeneficiază de terenul eliberat, conform convenției părților; c) închirierea terenului pe durată determinată, pe bază de contracte încheiate între părți; d) exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în condițiile legii; e) concesionarea terenurilor; f) asocierea dintre proprietarul terenului și titularul de acord; g) alte proceduri prevăzute de lege.
"Asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare și asupra terenurilor necesare oricăror activități pe care acestea le implică, altele decât cele declarate de utilitate publică, se instituie, în favoarea titularului, un drept de servitute legală. Exercitarea dreptului de servitute legală se face contra plății unei rente anuale către proprietarii terenurilor afectate de acesta, pe baza convenției încheiate între părți cu respectarea prevederilor legale, în termen de 60 de zile de la comunicarea către proprietarii de terenuri a unei notificări scrise din partea titularilor de acorduri și/sau permise. În cazul în care părțile nu ajung la un acord de voință în termenul prevăzut, stabilirea cuantumului rentei se va face de către instanță, în condițiile legii", se stipulează în Legea petrolului.
În ultimii ani, mai multe companii concesionare de perimetre petroliere au cerut autorităților de stat prelungirea perioadelor de explorare a respectivelor perimetre, ca urmare a întârzierilor provocate de refuzul proprietarilor de terenuri de pe perimetre de a permite efectuarea de prospecțiuni seismice pe proprietățile lor, inclusiv din cauza temerilor că aceste companii urmăresc exploatarea de gaze de șist prin fracturare hidraulică. Profit.ro a prezentat astfel de cazuri în detaliu aici, aici, aici și aici.
CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Celebra vilă a lui Hugh Hefner, Playboy Mansion, a fost vândută unui vecin, fiul unui miliardarÎn 2013, activiști de mediu și localnici din localitatea Pungești, județul Vaslui, au desfășurat ample proteste față de intenția gigantului american de petrol și gaze Chevron de a amplasa prima sondă de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania primise toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea subsolului în perimetrul de la Siliștea.
Statul nu a renunțat la ideea de explorare a resurselor neconvenționale de gaze naturale ale României, în primul rând a gazelor de șist, în pofida faptului că Chevron, singura companie de profil care a desfășurat pe plan local lucrări de explorare pentru astfel de resurse, a decis în urmă cu un an să renunțe la proiectele din România, sugerând că explorările nu au dus la descoperirea de zăcăminte exploatabile comercial. Cel puțin așa reiese din ultimul draft de Strategie energetică națională, publicat în februarie de Ministerul Energiei.
În document se arată că, în ceea ce privește resursele de hidrocarburi neconvenționale, cercetările sunt abia la început în România, astfel că o estimare a acestor resurse va fi posibilă numai după desfășurarea unor lucrări de explorare mai aprofundate.
CITEȘTE ȘI Tentativă de jaf într-o agenție BRD din București. Un bărbat a intrat înarmat cu un pistol cu bile"Dezvoltarea și producția de gaze naturale neconvenționale presupune însă un nivel adecvat de acceptanță din partea părților interesate și a publicului larg, ceea ce necesită un amplu proces de informare și dezbatere publică. De asemenea, se impune legiferarea unor mecanisme fiscale de corectă compensare a comunităților afectate de efectele negative ale unor astfel de activități extractive", se afirma în draftul de Strategie energetică.
Ideea de "mecanisme fiscale de corectă compensare a comunităților afectate de efectele negative ale unor astfel de activități extractive" din Strategia energetică se referă cel mai probabil la o idee vehiculată în mai multe rânduri în ultimii ani, de mai mulți politicieni.
Astfel, în 2014, premierul de atunci, Victor Ponta, declara că, prin noua lege a petrolului, o parte din redevențele încasate din producția de țiței și gaze, care merg în prezent integral la bugetul de stat, urmează să fie transferate către autoritățile locale.
CITEȘTE ȘI De ce a crescut povara fiscală deși s-au redus taxele?Ideea s-a regăsit, de altfel, și în programul electoral al președintelui Klaus Iohannis. Potrivit documentului citat, comunitățile locale și proprietarii terenurilor pe care se exploatează resurse minerale ar trebui să primească o parte din redevențele plătite de companiile de exploatare, redevențe care, în prezent, merg integral la bugetul central de stat. Klaus Iohannis a fost primar al municipiului Sibiu din județul omonim, regiune în care se află câteva dintre cele mai importante perimetre de exploatare de gaze naturale ale producătorului de stat Romgaz.
"Cred că este necesar să implicăm mai mult comunitățile locale în acest proces de creștere a independenței energetice a țării noastre. Din acest motiv, cred că este necesară modificarea legislației, pentru ca o parte din redevențele către bugetul central să fie reorientate către comunitățile locale și chiar către proprietarii terenurilor, așa cum se întâmplă în SUA. În acest fel, cetățenii, comunitățile locale vor beneficia de prosperitate și vor simți că sunt parteneri ai statului în acest proces", se arăta în programul electoral al președintelui Iohannis.
La finalul anului 2011, guvernul Boc anunța că va adopta o ordonanță de urgență care ar fi urmat să stipuleze că o cotă de 20% din redevențele percepute pentru activitatea de prospecțiune, explorare sau exploatare de resurse minerale va fi cedată la bugetul local al unității administrativ-teritoriale pe raza căreia se află perimetrele cu resurse. În cele din urmă, ordonanța de urgență nu a mai fost adoptată.