Percheziții la sediul grupului nuclear francez Areva privind cumpărarea de uraniu în pierdere în dosarul "Uraniumgate"

Percheziții la sediul grupului nuclear francez Areva privind cumpărarea de uraniu în pierdere în dosarul "Uraniumgate"
scris 28 nov 2017

O percheziție a avut loc marți la sediul grupului nuclear Areva, în cartierul financiar La Défense, în apropiere de Paris, în cadrul unei anchete cu privire la o presupusă vânzare dubioasă de uraniu numită "Uraniumgate" de către presa din Niger, au declarat surse concordante pentru AFP.

Areva ”confirmă o percheziție în această (marți) în cadrul unei anchete preliminare”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, fără să ofere alte detalii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Percheziția a fost dezvăluită de postul M6.

"Areva colaborează strâns cu justiția”, a adăugat această sursă.

Cum vor evolua tarifele de distribuție a energiei anul viitor. Consumatorii vor suporta parțial scumpirile de pe piața angro de iarna trecută CITEȘTE ȘI Cum vor evolua tarifele de distribuție a energiei anul viitor. Consumatorii vor suporta parțial scumpirile de pe piața angro de iarna trecută

O sursă judiciară a confirmat o percheziție, fără să precizeze în ce anchetă era efectuată.

Potrivit unor surse apropiate dosarului, ancheta vizează un caz de intermediere de uraniu nigerian, vechi de mai mulți ani, care s-a soldat cu pierderi pentru Areva.

Acest dosar, intitulat de presa nigeriană "Uraniumgate", face obiectul unei anchete preliminare în Franța.

În Niger, Parlamentul și-a anunțat în martie dorința de a ancheta această vânzare, la cererea opoziției, iar un grup de ONG-uri a depus o plângere împotriva unui autor necunoscut.

Ziarul local Le Courrier a evocat o serie de tranzacții complexe implicând mai multe întreprinderi franceze, inclusiv Areva, rusă și libaneză și a formulat acuzații la adresa Ministerului nigerian al Finanțelor.

Pe de altă parte, Reuters scrie, citând o sursă la curent cu dosarul, că ancheta preliminară vizează condițiile în care Areva a înregistrat în 2011 18 milioane de euro pierderi în urma exercitării unei opțiuni de cumpărare a câtorva mii de tone de uraniu nigerian.

”Este vorba despre o operațiune de trading în cadrul unei oferte integrate”, declara în urmă cu câteva luni, pentru Le Monde, un purtător de cuvânt al Areva, Christophe Neugnot.

Această operațiune se înscria în cadrul proiectului unei centrale nucleare negociate în 2010 de un operator cu grupul francez, un proiect până la urmă abandonat.

”În acest tip de proiect, operatorul vrea vizibilitate și ne cere să-i securizăm aprovizionarea viitoare în uraniu”, preciza Christophe Neugnot. ”Până la urmă, vânzarea reactorului nu s-a făcut. Noi am cumpărat uraniul”.

Aceasta a fost o operațiune bună pentru intermediarii rus și libanez, dar și pentru Niger, însă nu și pentru Areva, victima fluctuațiilor cursului acestei materii prime pe o piață afectată de catastrofa de la Fukushima, în Japonia, în martie 2011.

Romgaz vrea să investească peste 136 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmășel. Alte 87 milioane euro vor fi investite în depozitul Depomureș CITEȘTE ȘI Romgaz vrea să investească peste 136 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmășel. Alte 87 milioane euro vor fi investite în depozitul Depomureș

O sursă judiciară a confirmat pentru Reuters că percheziția nu viza dosarul UraMin, mult mai dur în consecințe pentru fosta bijuterie a industriei nucleare franceze, în prezent în mare dificultate.

În 2014, sediul Areva și domiciliile unor foști conducători ai grupului au fost percheziționate în cadrul anchetei cu privire la achiziționarea, cu 2,5 miliarde de dolari, a societății miniere canadiene UraMin în 2007.

În mai 2016, o anchetă a fost deschisă în mod oficial cu privire la rolul lui Anne Lauvergeon în achiziționarea UraMin. Aceasta, care a condus Areva din 2001 în 2011, a negat întotdeauna că a acționat prost în această operațiune.

Areva a fost nevoită să treacă două miliarde de euro la pierderi în contul UraMin, ceea ce a condus la mai mulți ani de pierderi, care s-au soldat anul trecut cu un plan de salvare organizat de Guvern.

Acest plan prevede vânzarea activității reactoarelor nucleare ale Areva către EDF, o cesiune planificată la sfârșitul acestui an

viewscnt
Afla mai multe despre
areva
uraniu