Partenerul noului proprietar PRO TV poate prelua alimentarea cu gaze a Otopeniului

Partenerul noului proprietar PRO TV poate prelua alimentarea cu gaze a Otopeniului
scris 1 nov 2019

Compania Premier Energy, deținută indirect de fondul de investiții Emma Capital, controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia și proaspăt nou proprietar al PRO TV, ar putea prelua furnizarea în regim reglementat a gazelor naturale în orașul Otopeni, business pe care îl "țintea" de mai demult.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Asta dacă actualul operator concesionar al serviciului de distribuție gaze din Otopeni, Otto Gaz, totodată furnizor pentru clienții din piața reglementată, nu va reuși să își rezolve problemele în următoarea lună.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 18 septembrie, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) anunța public "apariția condițiilor de declanșare a procedurii de retragere a licenței de furnizare a gazelor naturale a societății Otto Gaz SRL" și demararea unui proces de selecție a unui furnizor de gaze de ultimă instanță pentru consumatorii casnici și pentru sistemul centralizat de termoficare din Otopeni. Instituția nu a precizat în ce constau motivele de retragere a licenței.

CITEȘTE ȘI Gala Povesti cu Profit...made in Romania, 11 noiembrie 2019, Hotel Marriott

Ulterior, pe 25 septembrie, ANRE a decis retragerea licențelor de distribuție și furnizare ale Otto Gaz. Deciziile de retragere intră însă în vigoare doar pe data de 2 decembrie. În consecință, cei de la Otto Gaz au anunțat că își vor rezolva problemele până la acea dată și își vor păstra licențele. Otto Gaz a vorbit despre o "problemă de natuă comercială apărută în contextul creșterii prețurilor aferente anului 2018".

"Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind SC OTTOGAZ SRL, operatorul concesionar al serviciului de interes public de distribuție a gazelor naturale din localitatea Otopeni, facem cunoscut că societatea noastra deține în continuare licențele de operare, respectiv furnizare a gazelor naturale, și că urmare a solicitării ANRE, până la data de 1 decembrie, vom lua măsuri urgente pentru a lichida o problemă de natură comercială apărută în contextul creșterii prețurilor aferente anului 2018. Ca urmare, OTTOGAZ va rămâne deținător al licențelor amintite și după termenul menționat, asigurând în continuare alimentarea consumatorilor în siguranță și fără întrerupere, eliminând orice posibilă creștere de tarife, care se va înregistra în cazul schimbării operatorului de distribuție", se arată într-un anunț postat atunci pe site-ul Otto Gaz și afișat și în momentul de față. 

Mai mult, Otto Gaz a dat în judecată Autoritatea și a cerut suspendarea executării Ordinului ANRE nr. 77/2019, de modificare a Regulamentului de acordare a licențelor în domeniul gazelor naturale, emis în august anul acesta. Ordinul a înăsprit condițiile de menținere a licențelor, reducând intervalul în care un titular poate remedia problemele apărute din vina sa. Compania a pierdut procesul la primă instanță luna trecută și poate face recurs. 

ANALIZĂ PROFIT TV Relațiile comerciale și politica mențin incertitudinea, raportările financiare mișcă bursele CITEȘTE ȘI ANALIZĂ PROFIT TV Relațiile comerciale și politica mențin incertitudinea, raportările financiare mișcă bursele

După retragerea licențelor Otto Gaz, ANRE a organizat un proces de selecție pentru desemnarea unui furnizor de ultimă instanță (FUI) care va asigura furnizarea garantată a gazelor naturale în regim de ultimă instanță pentru consumatorii din segmentul reglementat.

"Până la data de 25.10.2019, prevăzută în anunțul de organizare a procesului de selecție pentru desemnarea FUI,  un singur furnizor, respectiv societatea PREMIER ENERGY S.R.L., a depus/înregistrat la ANRE documentația care atestă îndeplinirea criteriilor de capabilitate și oferta de preț. În data de 28.10.2019, prevăzută în anunțul de organizare a procesului de selecție pentru desemnarea FUI, ANRE a analizat documentația care atestă îndeplinirea criteriilor de capabilitate și a evaluat oferta de preț depusă, constatându-se că furnizorul candidat îndeplinește toate criteriile de capabilitate, iar oferta de preț este validă. În consecință, în conformitate cu Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 174/2018, cu modificările și completările ulterioare, societatea PREMIER ENERGY S.R.L. este declarată câștigătoarea acestui proces de selecție, urmând să fie propusă pentru a fi desemnată ca furnizor de ultimă instanță în vederea asigurării furnizării garantate a gazelor naturale în regim de ultimă instanță la clienții finali cărora societatea OTTO GAZ S.R.L. le furnizează gaze naturale în regim concurențial și care urmează să fie preluați de la această societate pentru o perioadă de 3 luni, începând cu data de 02.12.2019", a anunțat ANRE.

După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro la acea dată, Premier Energy intenționa de anul trecut să preia, prin intermediul companiei Covi Construct din Voluntari, pe care o cumpărase în vara acelui an, operarea sistemului de distribuție a gazelor naturale în orașul Otopeni. Pe ordinea de zi a unei ședințe a Comitetului de Reglementare a ANRE din decembrie 2018 s-au aflat proiecte de decizii de retragere a licențelor Otto Gaz și de aprobare a desemnării Covi Construct ca operator de distribuție în localitate, proiecte care însă nu au mai fost adoptate.

Consumul anual de pește în România a crescut CITEȘTE ȘI Consumul anual de pește în România a crescut

Otto Gaz este controlată indirect de către compania italiană Italtecna SpA, din grupul de firme Dondi Construzioni. Italienii mai dețin operatorii Nord Gaz SRL, care distribuie gaze în Rădăuți, și Mehedinți Gaz, distribuitorul din Drobeta Turnu Severin. Otto Gaz a terminat anul trecut cu pierderi de peste 6,4 milioane lei, la o cifră de afaceri de 23,7 milioane lei.

Structura din spatele Premier Energy, fondul de investiții Emma Capital, controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia și proaspăt nou proprietar al PRO TV, a mai preluat recent un distribuitor și furnizor de gaze naturale din România, de la o fostă mare companie de construcții din vestul țării, aflată de mai mulți ani în faliment.

La începutul anului trecut, Profit.ro anunța că fondul de investiții pregătește noi achiziții de firme românești din energie.

Donald Trump anunță că își va muta în Florida reședința permanentă CITEȘTE ȘI Donald Trump anunță că își va muta în Florida reședința permanentă

Acum, Emma Capital a preluat firma Amarad Distribuție, operatorul concesionar al rețelei de distribuție a gazelor naturale din orașul Șimleu Silvaniei și comuna Crasna din județul Sălaj. Amarad Distribuție asigură distribuția și furnizarea gazelor pentru circa 3.400 de clienți din cele două localități și operează o rețea de distribuție de 45 kilometri.

Achiziția a fost efectuată prin firma Ligatne Gas SRL a Emma Capital, la prețul de circa 4,4 milioane lei plus TVA. Cehii controlează prin intermediul Ligatne și principalul lor business din România, distribuitorul și furnizorul de gaze Premier Energy. Acesta a terminat anul trecut cu un rulaj de aproape jumătate de miliard de lei și un profit net de peste 27 milioane lei.

Achiziția a fost făcută în urma unei licitații organizate de acționarul unic al Amarad Distribuție, compania arădeană de construcții Amarad SA, intrată în faliment în 2015, pe vremuri unul dintre cei mai mari constructori din vestul României, specializat în lucrări industriale, inclusiv pentru instalații de transport și distribuție a gazelor. Amarad SA este controlată de mai multe zeci de acționari persoane fizice, la care se adaugă un fond de investiții administrat de compania olandeză de asset management Arcona Capital.

WhatsApp a fost atacată cibernetic pentru spionarea unor înalți oficiali guvernamentali din state aliate SUA CITEȘTE ȘI WhatsApp a fost atacată cibernetic pentru spionarea unor înalți oficiali guvernamentali din state aliate SUA

Cehii se află de peste 10 ani în proces de expansiune pe piața românească a distribuției și furnizării de gaze. Anul trecut, ei au cumpărat Covi Construct, distribuitorul și furnizorul de gaze din Voluntari, Ilfov, și au încercat să îl preia și pe cel din Otopeni, Otto Gaz.

De asemenea, Emma Capital, alături de firma de investiții înregistrată în Londra Duet Private Equity, a preluat anul acesta companiile de distribuție și furnizare a electricității din Republica Moldova.

Petr Kellner este cel mai bogat om de afaceri din Cehia, pe locul 73 la acest moment în clasamentul Forbes cu o avere de 14,6 miliarde dolari, în timp ce Jiří Šmejc era al 12-lea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere de peste 750 milioane euro.

Sergiu Oprescu, ARB: Trei sferturi din avuția românilor e în imobile și încă 12% în depozite și numerar. Comportamente diferite față de zona euro și SUA CITEȘTE ȘI Sergiu Oprescu, ARB: Trei sferturi din avuția românilor e în imobile și încă 12% în depozite și numerar. Comportamente diferite față de zona euro și SUA

În ultimii 16 ani, Jiří Šmejc a fost unul dintre cei mai importanți antreprenori din Europa Centrală, dezvoltând grupul Home Credit Group, furnizor de credite, și fondul de investiții Emma. În 1999, Jiří Šmejc a intrat în acționariatul postul de televiziune NOVA din Cehia, intrând ulterior în parteneriat cu Kellner și ajungând că dețină o participație de 34% din TV Nova Group. În 2005, Jiří Šmejc și Petr Kellner au vândut TV NOVA către compania americană CME pentru aproximativ 1 miliard de dolari și și-au unificat toate celelalte active, în grupul PPF.

În 2012, Jiří Šmejc și Petr Kellner au convenit asupra divizării proprietății comune, iar Šmejc și-a înființat propriul grup de investiții, Emma, în care a fost de la bun început acționar majoritar, implicându-se în afaceri precum jocurile de noroc din Cehia, Grecia, Austria și Italia și fiind astăzi unul dintre cei mai importanți investitori de pe piața europeană a jocurilor de noroc. La rândul său, Kellner operează în România pe piața imobiliară, având prima achiziție în toamna anului 2016, când a preluat proiectul de birouri Metropolis Center de lângă sediul Guvernului, pentru o tranzacție, anunțată atunci de Profit.ro, de 50 milioane euro. În toamna anului trecut, Petr Kellner a semnat a doua afacere majoră în România, cumpărând clădirea Crystal Tower, sediul ING Bank România.

Grupul de media Central European Media Enterprises (CME), proprietarul PRO TV, a semnat luni un acord final pentru vânzarea către fondul de investiții PPF Group, controlat de Kellner. Anterior a fost anunțat că Petr Kellner a rămas singurul interesat de tranzacție. Tranzacția semnată acum este evaluată la 2,1 miliarde dolari. PPF va plăti 4,58 dolari pe acțiune, în numerar, acționarilor CME. Operațiunea este estimată să fie finalizată la jumătatea anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
premier energy
otto gaz
emma capital
furnizare gaze
distributie gaze
alimentare cu gaze otopeni
noul proprietar al pro tv
petr kellner
jiri smejc