Centrala nucleară de la Cernavodă se pregătește de cutremur. La ce magnitudine seismică poate rezista

Centrala nucleară de la Cernavodă se pregătește de cutremur. La ce magnitudine seismică poate rezista
scris 1 nov 2019

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, are în vedere elaborarea unui plan detaliat care să cuprindă toate acțiunile necesare ce ar trebui să fie întreprinse după un eventual cutremur care ar fi resimțit pe amplasamentul centralei, în funcție de intensitatea acestuia.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

În acest scop, Nuclearelectrica a lansat o procedură simplificată de achiziție publică pentru a contracta servicii de inginerie pentru întocmirea unui plan detaliat de răspuns la seism la CNE Cernavodă.

Urmărește-ne și pe Google News

Valoarea achiziției este estimată la peste 1,3 milioane lei. Ofertele pot fi trimise până pe 12 noiembrie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Teodorovici: CEC primește de la Bruxelles acceptul de capitalizare cu aproape 1 mld. lei CITEȘTE ȘI Teodorovici: CEC primește de la Bruxelles acceptul de capitalizare cu aproape 1 mld. lei

Planul de răspuns la seism vizat de Nuclearelectrica va trebui să definească structurile, sistemele, echipamentele și componentele (SSEC) care trebuie verificate în detaliu în funcție funcție de intensitatea cutremurului, acțiunile, inspecțiile și evaluările care trebuie întreprinse, precum și structura organizatorică necesară pentru aceste evaluări.

Câștigătorul procedurii de achiziție va trebui să elaboreze și un manual de program care să identifice activitățile necesare în exploatarea normală a centralei Cernavodă pentru asigurarea unei stări de sănătate corespunzătoare a SSEC definite în cadrul planului de răspuns la seism.

Potrivit celui mai recent raport de securitate al CNE Cernavodă, din noiembrie 2018, "analize referitoare la caracteristicile mișcărilor seismice posibil să se manifeste pe amplasament au fost efectuate în mod extensiv începând cu faza de amplasare a obiectivelor nucleare la Cernavodă, cea mai recentă actualizare fiind realizată în 2012".

Centrala nucleară de la Cernavodă se pregătește de cutremur. La ce magnitudine seismică poate rezista

Extras din caietul de sarcini

Extras din caietul de sarcini

CNA nu a mai prelungit licența postului Realitatea TV, ultima zi de emisie - 30 octombrie. Este însă modificată licența Realitatea Plus, care va avea aceeași emisie ca Realitatea TV, deocamdată nu în grilele tuturor cabliștilor CITEȘTE ȘI CNA nu a mai prelungit licența postului Realitatea TV, ultima zi de emisie - 30 octombrie. Este însă modificată licența Realitatea Plus, care va avea aceeași emisie ca Realitatea TV, deocamdată nu în grilele tuturor cabliștilor

Respectiva actualizare a fost efectuată după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, provocat de un cutremur cu magnitudine de 9 grade pe scara Richter. Cutremurul din România din 1977 a avut o magnitudine de 7,4 grade. 

"Cutremurul maxim posibil estimat pentru România generează o accelerație maximă în plan orizontal la nivelul solului de 0,18 g și poate fi asociat unui seism cu magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter în zona Vrancea. CNE Cernavodă a folosit ca bază de proiectare un cutremur cu o frecvență de apariție de 1/1000 ani, care poate genera o accelerație pe amplasament de 0,2 g, iar în urma evaluării a rezultat că structurile și echipamentele rezistă la accelerații pe amplasament peste 0,4 g (pentru un cutremur cu frecvență de apariție de 1/20000 ani) fără pierderea funcțiilor fundamentale de securitate nucleară și deci nu au fost identificate “puncte slabe” nici în cazul unor cutremure cu o magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter", se arată într-un document din 2012 al Comisiei Naționale pentu Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) cu privire la testele de stres derulate la centrala Cenavodă.

Documentația de atribuire a procedurii de achiziție lansate de Nuclearelectrica arată că planul de răspuns la seism va trebui să conțină și acțiunile necesare în caz de cutremur cu accelerație pe amplasament de peste 0,2g.

Draghi transferă viitoarei președinte a BCE Christine Lagarde sarcina de a vindeca diviziunile din cadrul băncii centrale CITEȘTE ȘI Draghi transferă viitoarei președinte a BCE Christine Lagarde sarcina de a vindeca diviziunile din cadrul băncii centrale

În plus, potrivit rapoartelor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și Institutului pentru Cercetări Energetice (EPRI – Electrical Power Research Institute), funcțiile de securitate ale unităților nucleare de la Fukushima au devenit indisponibile din cauza valului tsunami generat de cutremurul din 2011, nu din cauza cutremurului în sine.

"Cel mai apropiat bazin de apă care poate genera valuri post-seismice (tsunami) este Marea Neagră, aflata la 60 de kilometri distanță față de centrală. Canalul Dunăre - Marea Neagră face legătura între fluviul Dunărea și Marea Neagră. Posibilitatea de influență a fost analizată, concluzia fiind că securitatea nucleară a CNE Cernavodă nu poate fi afectată de aceste fenomene", se arată în raportul de securitate al centralei din noiembrie anul trecut.

Nuclearelectrica, controlată de stat prin Ministerul Energiei, a demarat în ianuarie procedura de achiziție de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor Unității 1 a centralei, în vederea operării pe termen lung a acesteia, studiu necesar procesului de retehnologizare a reactorului, care ar trebui să înceapă către finalul anului 2026 și care presupune o investiție de până la 1,5 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
risc de cutremur
risc seismic
viitorul cutremur major din romania
centrala cernavoda cutremur
centrala nucleara cernavoda risc seismic
cutremur magnitudine
cutremur 1977
rezista centrala cernavoda la cutremur
dezastru nuclear fukushima
nuclearelectrica retehnologizare unitate 1 cernavoda