Gas Plus International BV, subsidiară a Gas Plus SpA, al patrulea producător italian de gaze naturale ca mărime, a majorat recent capitalul diviziei sale românești, Gas Plus Dacia SRL, care este partener de concesiune al Black Sea Oil&Gas (BSOG), deținut de grupul american de asset management Carlyle, la proiectele offshore de exploatare de gaze naturale Midia și Pelican din sectorul românesc al Mării Negre.
BSOG deține 65% din concesiune, fiind și operator al acesteia, iar restul drepturilor se află în posesia Petro Ventures Resources (20%) și Gas Plus Dacia (15%).
De curând, Gas Plus International BV a majorat cu 11 milioane lei capitalul Gas Plus Dacia SRL, de la 80 la 91 milioane lei.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT D112 va fi actualizată de Ministerul Finanțelor pentru a cuprinde și facilitățile oferite constructorilorÎn aprilie, BSOG și partenerii săi au primit undă verde din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) în vederea săpării a cinci sonde de producție și a realizării unui ansamblu submarin de producție, consecință a aprobării de către ANRM a studiilor de evaluare a resurselor geologice și a rezervelor de gaze libere aferente zăcămintelor comerciale Ana și Doina, care fac obiectul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (“Proiectul MGD”) din largul Mării Negre.
“Deși ne-am angajat să dezvoltăm proiectul MGD, vom realiza, în paralel, demersuri pentru restabilirea tuturor drepturile noastre în ceea ce privește dispozițiile fiscale, comercializarea gazelor și alte aspecte de reglementare care, împreună, subminează viabilitatea dezvoltării proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră. Așteptăm cu nerăbdare să purtăm un dialog constructiv cu autoritățile competente în vederea soluționarii acestor probleme, dar nu excludem posibilitatea de a urma o acțiune juridică în cazul în care calea dialogului nu va avea un rezultat pozitiv”, declara la acea vreme, pentru Profit.ro, directorul general al BSOG, Mark Beacom.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul dă vina pe UE și mai amână 2 ani certificarea constructorilor. Patronat: Vor să controleze certificarea!Președintele Klaus Iohannis a declarat după întâlnirea cu șeful Administrației de la Washington, Donald Trump, răspunzând unei întrebări din partea presei românești pe tema abandonării de către gigantul american ExxonMobil a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, că "această chestiune a fost adusă în discuție și eu cred că vom primi clarificări în perioada imediat următoare". El a adăugat că s-a discutat și despre legislația românească a gazelor, "însă într-o notă optimistă", arătând că "președintele Trump și ceilalți prezenți au exprimat așteptarea ca această legislație să fie ameliorată, pentru a crește atractivitatea României pentru investitorii americani și sunt convins că aceste lucruri se pot realiza".
Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep și să prelungească cu 15 ani acordul de concesiune semnat cu statul român.
Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a introdus plafonarea prețului la gaze pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică pentru populație și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE.
ExxonMobil deține, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale de mare adâncime Neptun Deep, unde în 2012 a fost efectuată cea mai mare descoperire de hidrocarburi din sectorul românesc al Mării Negre. Fiecare companie deține câte 50% din drepturile aferente concesiunii, iar americanii sunt operatori ai acesteia.