Operatorul centralei nucleare Cernavodă își propune dublarea investițiilor anul acesta. Grosul banilor merge spre retehnologizarea U1. Cât va primi proiectul SMR-urilor americane

Operatorul centralei nucleare Cernavodă își propune dublarea investițiilor anul acesta. Grosul banilor merge spre retehnologizarea U1. Cât va primi proiectul SMR-urilor americane
scris 25 ian 2024

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, își propune dublarea cheltuielilor pentru investiții anul acesta, de la un preliminat de 717,7 milioane lei în 2023 la circa 1,6 miliarde lei în 2024.

Mai mult de jumătate din sumă, respectiv peste 848 milioane lei, va fi direcționată către retehnologizarea unității 1 a centralei.

Urmărește-ne și pe Google News
Sanofi cumpără o companie de biotehnologie cu 2,2 miliarde dolari. Compania vrea să investească masiv în inovație, însă acest lucru îi aduce și critici CITEȘTE ȘI Sanofi cumpără o companie de biotehnologie cu 2,2 miliarde dolari. Compania vrea să investească masiv în inovație, însă acest lucru îi aduce și critici

SNN are în vedere și o contribuție de până la 225 milioane lei la capitalul RoPower Nuclear SA, vehiculul juridic înființat pentru implementarea proiectului de construire la Doicești a unei centrale de 462 MW cu reactoare modulare mici (SMR) concepute și dezvoltate de americanii de la NuScale. Nuclearelectrica și Nova Power&Gas dețin câte 50% din acțiunile RoPower Nuclear.

Alte cheltuieli de investiții pregătite pentru bugetare sunt legate de instalația de detritiere (126,5 milioane lei), oprirea planificată a reactorului 1 (125,2 milioane lei), amenajarea U5 (circa 85 milioane lei) și depozitul intermediar de combustibil ars (16,7 milioane lei).

FOTO - ANUNȚ la Autostrada Moldovei: Marcăm astăzi un alt moment important! Noi lucrări lansate cu peste 1 miliard lei CITEȘTE ȘI FOTO - ANUNȚ la Autostrada Moldovei: Marcăm astăzi un alt moment important! Noi lucrări lansate cu peste 1 miliard lei

În afara bugetului de investiții, SNN are în vedere să acorde companiei de proiect pentru SMR-urile de la Doicești și un împrumut de până la 535 milioane lei, convertibil însă în aport la capital.

Un credit convertibil de același tip, de până la 400 milioane lei, este preconizat și pentru filiala EnergoNuclear, deținută 100% de SNN și care se ocupă de proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

GRAFICE Creditul bancar a scăzut ușor în termeni reali în 2023, pentru al doilea an la rând CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditul bancar a scăzut ușor în termeni reali în 2023, pentru al doilea an la rând

Nuclearelectrica își propune să facă peste 300 de angajări în 2024.

Constrângerile din piața forței de muncă, fenomenul de migrație, cu accent pe generația de tineri specialiști, precum și cadrul procedural intern riguros bazat pe respectarea tuturor normelor de securitate nucleară în vigoare au întârziat realizarea integrală a planului de recrutare programat pentru anul 2023. În consecință, s-a prelungit perioada de recrutare în anul 2024, fapt ce a determinat realizarea unui număr efectiv de personal la sfârșitul anului 2023 de 2.352 persoane, față de 2.675 persoane număr preliminat conform ultimului buget aprobat pentru 2023. Pentru anul 2024, previzionăm un număr efectiv de personal de 2.696 persoane, respectiv o creștere de 14,6% față de numărul efectiv de personal la finele anului 2023. Societatea prevede o creștere a cheltuielii de natură salarială pentru cei 346 salariați de aproximativ 36 milioane lei, ținând cont de estimarea cheltuielilor de natură salarială individuale necesare pentru atragerea de personal potrivit nivelului de calificare necesar posturilor de ocupat în anul 2024, precum și ținând cont de etapizarea realistă a procesului de recrutare de-a lungul anului 2024″, scrie într-un document.

VIDEO Tusk anunță \ CITEȘTE ȘI VIDEO Tusk anunță "revoluție" - fără teme pentru acasă

Pe termen mai lung, Nuclearelectrica are nevoie de circa 100 de angajați noi în anumite sectoare de înaltă specializare, inclusiv pentru operarea unităților noi de producție aflate deocamdată în stadiu de proiect.

În vederea derulării eficiente a proiectelor de investiții, este necesară pregătirea în prealabil a personalului de operare, ceea ce impune recrutarea acestuia începând cu 2024, având în vedere faptul că timpul de recrutare, pregătire, calificare internă și autorizare CNCAN variază de la 2 ani (pentru funcțiile suport) la 7 ani (pentru formarea unui Dispecer Șef de Tură). În cazul personalului pentru Exploatare, Întreținere, Tehnic și alte funcții de operare este necesară o perioadă de 4 ani de pregătire și calificare internă. În acest sens, în Planul de Operare Cernavodă – 4 unități CANDU și Doicesti – 6 SMR-uri de 77 MW NuScale, am planificat necesarul de personal pentru următorii 8 ani, cu începere din 2024, când este necesară recrutarea a 99 de nou-angajați pentru departamentele de Exploatare, MID (mașină de încărcat-descărcat combustibil nuclear – n.r.), Planificare și Tehnic″, este arătat.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica nuscale
nuclearelectrica smr doicești
retehnologizare unitatea 1 cernavodă
reactoarele 3 și 4 centrala cernavodă
snn investiții