Compania de stat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, va primi subvenții de stat de sute de milioane de lei pentru achizițiile obligatorii de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) aferente producției de electricitate din 2023 și de anul acesta, potrivit unui document guvernamental.
Sursa citată arată că producătorul va primi ajutor de stat sub formă de grant de 386,6 milioane de lei (79,3 milioane euro), prin bugetul Ministerului Energiei, pentru cumpărarea de certificate CO2, termenele de îndeplinire a obligației fiind datele de 30 aprilie ale anilor 2024 și 2025.
În perioada 2021-2023 inclusiv, CE Oltenia a primit în total, în același scop, ajutoare de stat de 867,1 milioane euro.
″Impactul utilizării acestor sume acordate sub formă de grant este unul pozitiv, în considerarea faptului că veniturile de exploatare estimate, până în anul 2025, sunt sub valoarea cheltuielilor de exploatare, cauza principală fiind creșterea costurilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Creșterea rapidă a costurilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră este compensată parțial prin acordarea anuală a ajutorului de stat sub formă de grant în scopul achiziționării acestora″, se arată în document.
Acolo se mai menționează că ajutorul de stat de restructurare sub formă de grant pentru anul 2024 ″asigură continuarea activității societății și restabilirea viabilității, prin implementarea planului de restructurare al societății, având ca obiectiv evitarea falimentului, cu menținerea unui număr semnificativ de locuri de muncă″.
Estimările preliminare ale companiei arată că CE Oltenia a terminat anul trecut cu profit net de 13,1 milioane lei, venituri totale de 7,3 miliarde lei și un efectiv de peste 10.000 de salariați.