Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, precum și operatorii sistemelor locale de distribuție vor fi obligați să racordeze la sistemele respective toate persoaneje juridice și fizice care solicită acest lucru și să finanțeze din venituri proprii toate lucrările necesare în acest scop, în caz contrar riscând amenzi de până la 5% din cifra de afaceri și ulterior excluderea de la procedurile de atribuire de noi licențe în domeniu, potrivit unui proiect legislativ al PSD.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În prezent, legislația în vigoare prevede că "Operatorul de distribuție sau operatorul de transport și de sistem nu poate refuza racordarea la sistem și este obligat să finanțeze lucrările dacă realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării este economic justificată".
Inițiatorii proiectului vor să elimine condiția justificării economice a investiției și să îi oblige pe operatori să suporte costurile lucrărilor necesare racordării de clienți noi în orice situație. Trebuie reținut că, potrivit reglementărilor în vigoare, atât în cazul operatorilor de transport al gazelor, cât și al celor de distribuție, orice extindere a sistemelor de conducte trebuie recuperată din încasări. În condițiile în care volumele de gaze transportate sau distribuite cresc, amortizarea investițiilor se poate face fără majorarea tarifelor reglementate aprobate de ANRE, doar din sumele suplimentare rezultate din aplicarea acelorași tarife la cantități mai mari. În caz contrar, însă, este nevoie de majorarea tarifelor pentru toți consumatorii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Stânga: forma în vigoare a Legii energiei. Dreapta: Modificările vizate de PSD
De asemenea, forma în vigoare a legii prevede că, în cazul în care realizarea de obiective și conducte noi la sistemele de transport și distribuție, altele decât cele necesare racordării la sisteme a unor noi consumatori, nu este economic justificată pentru operatorul de distribuție sau operatorul de transport și de sistem, solicitanții pot participa în cotă-parte la finanțarea obiectivelor/conductelor, care ulterior sunt preluate în folosință de către operatori pe bază de contract, iar solicitanții inițiali au dreptul să-și recupereze investițiile de la următorii solicitanți racordați, în condiții stabilite prin regulament al ANRE.
Proiectul PSD vrea abrogarea acestor prevederi.
În schimb, pentru refuzul racordării de noi clienți și al finanțării lucrărilor necesare, operatorii vor risca inițial amenzi între 8.000 și 200.000 lei, stipulează draftul de act normativ. Dacă se vor încăpățâna să refuze în continuare, amenda va urca la 1% - 5% din cifra de afaceri, iar ulterior operatorii recalcitranți vor fi excluși de la procedurile de atribuire de noi licențe în domeniu, prevede proiectul citat.
Operatorii de transport și distribuție vor risca amenzi între 8.000 și 200.000 lei și dacă vor depăși termenul de racordare prevăzut de lege, de 270 de zile de la data emiterii avizului tehnic de racordare ori de la data semnării contractului sau, după caz, de 180 de zile de la data obținerii autorizației de construire.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT final - Iohannis a promulgat split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicare
Proiectul de modificare a Legii energiei electrice și gazelor naturale a fost inițiat de 10 parlamentari PSD, în frunte cu senatorul Șerban Valeca, expert în energie, fost director al Institutului de Cercetări Nucleare Pitești, director general adjunct al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare și coordonator al Acordului de cooperare în domeniul nuclear semnat între Departamentul Energiei al SUA și Ministerul Industriei și Comerțului.
"Foarte multe persoane fizice, persoane juridice și primării se plâng se greutățile pe care le întâmpină atunci când doresc să se racordeze la rețeaua de gaze naturale. Acest proiect de lege vine să determine operatorii să permită accesul mai rapid al solicitanților la rețeaua de gaze naturale. Nu este posibil ca primăriile și persoanele juridice să aștepte ani întregi pentru a se racorda la rețeaua de gaze naturale", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Pe circuitul parlamentar se află de asemenea o lege de aprobare a OUG nr. 64/2016 emisă de Guvernul Cioloș care prevede, printre altele, că primăriile vor fi cele care vor organiza licitațiile de atribuire a contractelor de concesiune a serviciului de distribuție a gazelor, activitate realizată în prezent de către Ministerul Energiei.
Potrivit datelor INS, anul trecut s-au distribuit gaze naturale într-un număr de 913 localități din România, din care 245 erau municipii și orașe.
CITEȘTE ȘI România a rambursat 1,26 miliarde euro către Uniunea Europeană și Banca Mondială, anul acesta. Au rămas 3,5 miliarde euro de plată
Pe de altă parte, un număr de 60 de primării de comune din județul Suceava riscă să rămână fără bani pentru plata salariilor recent majorate ale funcționarilor din cauza obligației de rambursare a unui credit, contractat în 2004 de la Deutsche Bank și preluat între timp de Erste, pentru construirea a circa 233 de kilometri de conducte de transport de gaze naturale de înaltă presiune în localitățile respective. Proiectul investițional a fost unul ilegal, în condițiile în care, atunci ca și acum, tot ceea ce ține de sistemul de transport al gazelor reprezintă monopol al companiei de stat Transgaz.
În anul 2004, Consiliul Județean Suceava, împreună cu cele 60 de primării, au contractat de la Deutsche Bank un credit în sumă totală de 86,3 milioane euro, transferat ulterior, în 2011, la Erste Bank. Din această sumă, 27,2 milioane euro au fost destinați construirii a circa 233 de kilometri de conducte de transport de gaze naturale de înaltă presiune pe ariile localităților respective, iar din restul s-au făcut centrale termice de cogenerare și rețele de termoficare în municipiile Rădăuți, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și orașele Gura Humorului și Siret.
Împrumutul este garantat de administrația centrală de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP), însă s-a pus ipotecă și pe veniturile proprii ale primăriilor.
În prezent, primăriile comunelor sucevene respective mai au de achitat rate și dobânzi de circa 17,26 milioane euro la credit, scadent în 2030.
CITEȘTE ȘI RAPORT Infractorii cibernetici folosesc software piratat pentru a infecta computerele cu “mine” de cripto-monedeÎncă din 2008, aceste autorități locale s-au confruntat cu mari probleme de rambursare, din cauza veniturilor insuficiente, și au fost nevoite să acceseze fondul de risc al MFP și să ceară permanent sume defalcate de la bugetul de stat pentru echilibrare financiară, care însă le ajung doar pentru ratele de capital și dobânzile creditului. Mai mult, unele dintre aceste localități, deși sunt debitoare la credit, nici măcar nu beneficiază de pe urma conductelor de gaze construite cu banii astfel contractați.
În septembrie, după cum Profit.ro a relatat aici, un grup de deputați PSD, ALDE, PNL și de la grupul minorităților naționale, toți parlamentari de Suceava, au inițiat un proiect de lege privind preluarea la datoria publică și rambursarea de către MFP a sumei rămase de plată din împrumut, de 17,26 milioane euro.
"Datoriile afectează gradul de îndatorare al localităților, care nu se mai pot împrumuta în vederea asigurării confinanțărilor necesare pentru realizarea investițiilor prezente și viitoare și rămân fără posibilitatea achitării salariilor angajaților, mărite de curând conform prevederilor noii legi a salarizării", se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ, în care inițiatorii susțin că, dat fiind că MFP este deja garant al creditului, acesta "este deja luat în calcul la stabilirea deficitului bugetar" și deci nu-l va influența negativ.