OPEC și-a majorat producția cu 320.000 barili/zi în luna în care a convenit reducerea acesteia cu 1,2 milioane de barili/zi

OPEC și-a majorat producția cu 320.000 barili/zi în luna în care a convenit reducerea acesteia cu 1,2 milioane de barili/zi
scris 10 dec 2016

Producția cartelului statelor exportatoare de petrol (OPEC) s-a majorat în noiembrie, luna semnării acordului de reducere a producției OPEC, cu peste 320.000 de barili pe zi, atingând un nivel record de 33,86 milioane de barili pe zi.

Aceasta este cea de-a șasea lună consecutivă în care producția OPEC s-a majorat, susțin analiștii de la S&P Global Platts, care au prezentat public datele pe luna noiembrie, rezultate din efectuarea unui sondaj în rândul statelor membre ale cartelului, dar și printre alți jucători de pe piața petrolului.

Urmărește-ne și pe Google News

Creșterea nivelului producției cartelului chiar și în luna în care reprezentanții săi au decis reducerea cu 1,2 milioane de barili față de nivelul înregistrat în luna octombrie arată dificultățile cu care se va confrunta cartelul în tentativa sa de a implementa acordul semnat pe 30 noiembrie la Viena.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu alte cuvinte, OPEC va trebui să-și reducă producția cu mai mult de 1,5 milioane de barili pe zi față de nivelul înregistrat în luna noiembrie.

Rusia a înregistrat în noiembrie cea mai mare producție de petrol de după căderea URSS CITEȘTE ȘI Rusia a înregistrat în noiembrie cea mai mare producție de petrol de după căderea URSS

O explicație a ritmului galopant de creștere a producției statelor membre OPEC ar fi aceea că toate acestea încearcă să-și majoreze veniturile, dar și cota de piață, înaintea intrării în vigoare a acordului, 1 ianuarie 2017.

Evoluția producției statelor membre OPEC din ultimele 5 luni (milioane de barili/zi)

Evoluția producției statelor membre OPEC din ultimele 5 luni

Evoluția producției statelor membre OPEC din ultimele 5 luni

Arabia Saudită și-a micșorat ușor producția

Arabia Saudită, care a convenit să-și limiteze producția la 10 milioane de barili pe zi de la 1 ianuarie 2017, a extras în luna noiembrie 10,52 milioane de barili pe zi, un volum situat foarte puțin sub cel din octombrie.

Cel de-al doilea mare producător din cadrul OPEC, Irakul, și-a păstrat la rândul său nivelul producției din octombrie, extrăgând în luna noiembrie 4,56 milioane de barili pe zi. Guvernanții irakieni au acuzat în repetate rânduri că estimările independente, precum cea a S&P Global Platts, nu reflectă adevăratul nivel al producției irakiene, fiind prea mici. În plus, Irakul consideră că este îndreptățit la o scutire de la reducerea producției, având de finanțat un război, cel cu ISIS. Cu toate acestea, Irakul s-a declarat de acord să-și reducă producția de la 1 ianuarie la 4,351 milioane de barili pe zi, producție calculată potrivit metodologiei unor organizații independente, precum S&P Global Platts.

Iranul își mai poate majora producția cu 200 de mii de barili pe zi

Iranul, în schimb, și-a majorat producția față de luna octombrie, aceasta ajungând la 3,69 milioane de barili pe zi. Iranul, care nu și-a ascuns intenția de a reveni la nivelul producției de dinaintea impunerii sancțiunilor occidentale, a obținut o scutire de la OPEC, fiindu-i permis ca, de la 1 ianuarie, să extragă 3,797 milioane de barili pe zi.

Cea mai mare creștere a producției din cadrul OPEC a fost înregistrată de Angola, însă ea era una așteptată, zăcământul Dalia, care produce 200-250 de mii de barili pe zi, ieșind din perioada de mentenanță din octombrie. Producția Angolei s-a situat în luna noiembrie la 1,7 milioane de barili pe zi, cu 230 de mii de barili pe zi peste cea din octombrie. De la 1 ianuarie 2017, Angola ar trebui să-și limiteze producția la 1,673 milioane de barili pe zi.

Criza economică a condus la micșorarea producției în Venezuela

Nigeria, exceptată de OPEC de la reducerea producției în vederea finanțării luptei pe care o duce împotriva forțelor rebele din Delta Nigerului, a avut o producție constantă, de 1,68 milioane de barili pe zi.

Un alt stat exceptat de la reducerea producției de la 1 ianuarie, Libia, și-a majorat cantitatea de petrol extrasă în noiembrie cu 50.000 de barili pe zi, ajungând la 580.000 de barili pe zi. Potrivit guvernului libian, la începutul lunii, producția se situa la 600.000 de barili pe zi, însă o pană de curent a limitat producția din a doua parte a lunii la doar 523.000 de barili pe zi.

Venezuela este singurul membru OPEC, alături de Arabia Saudită, care și-a micșorat producția ca urmare a crizei economice, aceasta atingând un nivel de 2,07 milioane de barili pe zi în luna octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
productie
opec
majorare
acord