Cartelul statelor exportatoare de petrol OPEC pare a fi decis să respecte acordul de plafonare a producției la nivelul din luna ianuarie, producția statelor membre reducându-se în luna februarie cu 90.000 de barili pe zi, în pofida volumelor mai ridicate exportate de Iran.
Potrivit Platts, OPEC a produs 32,34 milioane de barili pe zi în februarie, cu 90.000 de barili pe zi mai puțin decât în luna ianuarie.
După ridicarea sancțiunilor impuse de Occident, Iranul și-a majorat în luna februarie producția de petrol cu 210.000 de barili pe zi, atingând un nivel de 3,12 milioane de barili pe zi. Cantitatea suplimentară a fost livrată unui număr restrâns deocamdată de foști clienți ai Iranului: francezii de la Total, spaniolii de la CEPSA și rușii de la Lukoil. O parte din petrolul vândut de Iran celor de la Lukoil a avut ca destinație finală rafinăria Petrotel pe care rușii o dețin în România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Majorarea producției Iranului a fost compensată de declinul producției celui de-al doilea mare producător al cartelului, Irakul, dar și a producției Nigeriei, Emiratelor Arabe Unite, sau Libia.
“Oferta de petrol iranian era relativ predictibilă pe în perioada în care Teheranul era subiectul sancțiunilor occidentale. În prezent, una dintre cele mai importante întrebări la care OPEC și, mai ales, Arabia Saudită trebuie să răspundă este câți barili de petrol suplimentari vor inunda piața, mai ales în aceste vremuri caracteriate oricum de supraproducție”, a comentat Margaret McQuaile, analist al Platts.
Datele Platts arată că în timp ce Arabia Saudită și-a păstrat nivelul producției din luna ianuarie - 10,2 milioane de barili pe zi, Irakul și-a redus în februarie producția cu 200.000 de barili pe zi, până la 4,13 milioane de barili pe zi. Motivul: închiderea unei conducte în urma unor atacuri care au avut loc în sectorul turc, conducta respectivă având rolul de a transporta petrol din nordul Irakului și regiunea autonomă kurdă din Irak în portul turc de la Mediterană, Ceyhan. Vinerea trecută conducta a fost repusă în funcțiune.
Producția de petrol a Nigeriei a scăzut la rândul său în luna februarie cu 80.000 de barili pe zi, până la nivelul de 1,77 milioane de barili pe zi, ca urmare a intensificării atacurilor asupra instalațiilor din Delta Nigerului, după mai mulți ani de relativă acalmie.
Emiratele Arabe Unite și-au micșorat la rândul lor cantitatea de petrol extrasă în februarie cu 50.000 de barili pe zi, până al 2,85 milioane de barili pe zi.
Și producția din Libia a scăzut cu 10.000 de barili pe zi, până la 360.000 de barili pe zi, în principal ca efect al atacurilor ISIS asupra infrastructurii petroliere din estul țării.
În schimb, Angola și-a majorat producția cu 30.000 de barili pe zi.