Statul român va încasa de la OMV Petrom pe exercițiul anului curent, 2023, o contribuție inferioară celei de 1,485 miliarde lei pe care a perceput-o pentru anul 2022, reiese din raportul cu rezultatelor companiei din prima jumătate a anului.
Motivul: Revizia rafinăriei Petrobrazi din cel de-al doilea trimestru al anului va reduce rata de utilizare a acesteia și va diminua cantitatea de țișei rafinat.
Parlamentul a modificat ordonanța de urgență prin care era instituită contribuția de solidaritate, introducând o nouă formă a acesteia, special pentru OMV Petrom, prin care compania este obligată să achite o contribuție de 350 lei pe tona de țiței procesat în activitatea de rafinare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe prima jumătate a anului compania a raportat plata unei contribuții de solidaritate de 498 milioane lei, o treime din valoarea pentru țițeiul rafinat în întreg anul trecut, de 1,485 miliarde lei.
Pe întreg anul, compania și-a modificat estimarea vizând rata de utilizare a rafinăriei, coborând-o la 80%, “având în vedere revizia generală prelungită a rafinăriei în trimestrul al doilea și repornirea mai înceată a acesteia”. Estimarea anterioară era de peste peste 85%, după ce în 2022 rata de utilizare a Petrobrazi a fost de 95%.
Drept urmare, susține compania, “vânzările totale de produse rafinate (implicit contribuția de solidaritate - n.r.) se estimează că vor fi în scădere față de cele din 2022 (când au fost comercializate 5,5 mil tone n.r.), ca urmare a reviziei generale a rafinăriei”.
Și asta chiar dacă vânzările cu amănuntul sunt estimate la un nivel superior celui din 2022, OMV Petrom preconizând că cererea de produse petroliere în comerțul cu amănuntul se va situa “ușor peste nivelul din 2022”.
Veniturile companiei din rafinarea țițeiului vor fi la rândul lor mai reduse decât cele din 2022, marja de rafinare pentru acest an fiind estimată a se reduce cu 40%, de la 16,6 dolari/baril anul trecut la 10 dolari/baril în 2023.
CITEȘTE ȘI VIDEO Joint-venture între Transelectricile țărilor ce vor să construiască cablul energetic submarin Caucaz-UE în Marea Neagră. Memorandum semnat la BucureștiProfitul net al OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, controlat de grupul austriac omonim și la care statul român deține peste 20% din acțiuni, s-a diminuat cu 80% în primul semestru, față de perioada similară a anului trecut, de la 4,64 miliarde lei la numai 944 milioane lei, ca urmare a reducerii prețurilor la produse energetice, a reviziilor rafinăriei și centralei electrice de la Brazi și a plăților către bugetul de stat în baza celebrei contribuții de solidaritate.
Mai mult, pe al doilea trimestru al anului, compania a consemnat o pierdere de 537 milioane lei, față de profitul net de aproape 2,9 miliarde lei din T2 2022.
Compania a înregistrat anul trecut un profit record de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori ai mare decât precedentul record, realizat în 2013, de 1,1 miliarde de euro, ca urmare a exploziei prețurilor la țiței, gaze, carburanți și energie. Comparativ cu profitul net de 2,86 miliarde lei din 2021, cel din 2022, de 10,3 miliarde lei, a fost de 3,6 ori mai ridicat.