OMV Petrom: Controlul fiscal n-a găsit nereguli privind plata redevențelor. Guvernul va veni cu un nou proiect, după ce l-a retras pe cel din toamna trecută

OMV Petrom: Controlul fiscal n-a găsit nereguli privind plata redevențelor. Guvernul va veni cu un nou proiect,  după ce l-a retras pe cel din toamna trecută
scris 21 feb 2018

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, afirmă, în raportul său preliminar pe anul trecut, că, în al doilea trimestru din 2017, a făcut obiectul unui control fiscal legat de plata redevențelor petroliere aferente producției sale de hidrocarburi, care s-a încheiat fără constatări.

"În T2 2017, controlul fiscal al OMV Petrom SA, având drept scop redevențele pe petrol și gaze naturale pentru perioada 2011-2015, a fost finalizat fără constatări", se arată în documentul citat.

Urmărește-ne și pe Google News

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a modificat recent metodologia de stabilire a prețului de referință pentru gazele naturale extrase în România, utilizat la calcularea redevențelor datorate de producătorii interni, și a decis că acesta va fi calculat în funcție de prețurile de tranzacționare de pe hubul CEGH Viena, fapt care a provocat nemulțumirea jucătorilor din industrie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Decizia a fost luată ca urmare a unei dispuneri de măsuri dictate de Curtea de Conturi în 2012 și confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție în 2015, potrivit căreia ANRM a stabilit și menținut în mod defectuos acest preț de referință pentru redevențele la gaze, ceea ce ar fi condus diminuarea redevențelor cuvenite bugetului de stat, pentru perioada 2011-2015, cu suma estimată de 4.67 miliarde lei (1,39 miliarde dolari).

Românii continuă să fie a doua cea mai importantă comunitate de străini la Bruxelles în 2018, estimează IBSA CITEȘTE ȘI Românii continuă să fie a doua cea mai importantă comunitate de străini la Bruxelles în 2018, estimează IBSA

Compania estimează că Guvernul va veni anul acesta cu un nou proiect de lege privind redevențele, după ce l-a retras pe cel pus în dezbatere publică în toamna trecută, despre care Profit.ro a scris aici.

"În octombrie 2017, Ministerul Economiei a publicat un proiect de lege privind redevențele, pe care l-a retras la finalul lunii decembrie; pe baza programului de guvernare actualizat, estimăm că un nou proiect de lege privind redevențele va fi supus consultării publice în cursul acestui an", se mai spune în raportul preliminar al OMV Petrom.

Compania a înregistrat cheltuieli mai mari cu redevențele anul trecut, comparativ cu 2016, în principal ca urmare a majorării prețului realizat de vânzare a petrolului din producția proprie, pe fondul creșterii cotațiilor internaționale la țiței.

Astfel, OMV Petrom a terminat anul 2017 cu un profit net de 2,489 miliarde lei, de 2,4 ori mai mare față de cel înregistrat în 2016, după ce, ca urmare a evoluției favorabile a cotațiilor internaționale la petrol, a reușit să-și vândă țițeiul din producția proprie la un preț în creștere cu 29% față de anul anterior, de 45,77 dolari/baril, iar cheltuielile de producție și cele cu amortizarea au scăzut.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
redevente
redevente petroliere
redevente gaze
pret referinta redevente gaze
legea redeventelor
anrm
curtea de conturi
control fiscal