OMV Petrom a profitat de explozia prețurilor la carburanți: marjă de rafinare record

OMV Petrom a profitat de explozia prețurilor la carburanți: marjă de rafinare record
scris 8 iul 2022

Liderul pieței carburanților din România, OMV Petrom, a profitat de scumpirea carburanților din prima jumătate a acestui an, dar și de efectele embargoului impus de UE importului de petrol rusesc, și a realizat în cel de-al doilea trimestru o marjă de rafinare record, de 24,44 dolari pe baril, cu peste 6 dolari peste precedentul record raportat în primul trimestru, de 18,31 dolari pe baril. Marja de rafinare din perioada aprilie-iunie 2022 este aproape de 3 ori mai ridicată decât cea mai ridicată marjă din anii precedenți, de 8,75 dolari/baril realizată în trimestrul al treilea din 2017.

Iar această marjă de rafinare a fost obținută în condițiile în care, potrivit companiei, începând cu trimestrul al doilea al acestui an, „indicatorul marja de rafinare reflectă prețul țițeiului de referință schimbat din Ural în Brent. Valorile indicatorului marja de rafinare pentru perioadele anterioare nu au fost recalculate”. Schimbarea sortimentului de țiței etalon este probabil consecința embrago-ului impus de UE importului de țiței rusesc, de tip Ural, care se tranzacționează în prezent la un discount de 30% comparativ cu alte tipuri de țiței.

Urmărește-ne și pe Google News
Austria va ataca în justiție inițiativa UE de a clasifica gazele și energia nucleară ca surse de energie „verzi” CITEȘTE ȘI Austria va ataca în justiție inițiativa UE de a clasifica gazele și energia nucleară ca surse de energie „verzi”

Astfel, marja de rafinare a companiei nu se mai raportează la nivelul mediu al țițeiului Ural, de 79,26 dolari pe baril în perioada aprilie-iunie 2022, ci la cotația medie a Brent-ului, de 113,93 dolari/baril. Dacă ar fi fost raportată, ca și până acum, la cotația Ural, marja de rafinare a OMV Petrom ar fi fost mai mult decât dublă față de cea record raportată pentru acest trimestru.

OMV Petrom a profitat de explozia prețurilor la carburanți: marjă de rafinare record

Prețul mediu realizat la vânzările de țiței sau prețul de transfer dintre Explorare & Producție și Rafinare & Marketing, majoritatea cantităților fiind tranzacționate în interiorul companiei, a crescut în trimestrul al doilea la 101,62 dolari pe baril, cu peste 21 dolari mai mare decât cel din primul trimestru al acestui an și aproape dublu față de prețul realizat în cel de-al doilea trimestru al anului trecut, de 58,38 dolari pe baril.

Rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a fost în această perioadă de 86%, în scădere cu 12 puncte procentuale față de cea din primul trimestru, iar vânzările de produse rafinate de 1,32 milioane tone, cu 110 mii tone peste cele primul trimestru, și cu 80 mii tone peste cele din perioada similară a anului trecut.

Premierul francez: Compania de utilități EDF va fi naționalizată complet CITEȘTE ȘI Premierul francez: Compania de utilități EDF va fi naționalizată complet

Marja de rafinare a rafinăriei Petrobrazi din trimestrul a doilea al acestui an a fost de aproximativ 6 ori peste cea din perioada similară a anului trecut, de 4,2 dolari/baril.

Indicatorul raportat de companie nu include însă nici costul cu utilitățile, care au explodat în acest an și nici cel cu certificatele de emisii CO2.

Așa cum a anunțat Profit.ro, întrebați dacă includ costurile cu utilitățile în calculul marjei de rafinare sau folosesc aceeași metodologie a principalului acționar, compania austriacă OMV, care le exclude, reprezentanții Petrom au precizat recent că respectă modelul impus de la Viena.

„Folosim aceeași metodologie. Modul în care calculăm marja de rafinare ia în considerare randamentele, evoluția prețului țițeiului, ceea ce este relevant pentru costul combustibilului, și pierderile. Cu toate acestea, utilitățile nu se încadrează în marja de rafinare, ca și costul cu certificatele de emisii CO2, dar fac parte din efortul nostru de a ne asigura că reușim să le transferăm (costurile cu utilitățile și cu certificate de emisii CO2 - n.r.) în (prețul de - nr.r.) piață. Cu toate acestea, nu le includem (în marja de rafinare -n.r.). Facem la fel ca în OMV”, a explicat șeful diviziei de Downstream Oil al OMV Petrom, Radu Căprău.

“Referitor la prețul utilităților, este clar pentru toată lumea că a existat un impact în industrie. Din perspectiva noastră, ca cifră indicativă, putem spune că impactul este de milioane de euro, până în zece milioane euro”, a declarat Căprău.

OMV Petrom a profitat de explozia prețurilor produselor energetice și a raportat pentru perioada ianuarie-martie 2022 cel mai mare profit net trimestrial din istorie, de 1,75 miliarde lei, cu o pătrime peste precedentul record trimestrial, de 1,41 miliarde lei, înregistrat în ultimul trimestru al anului 2018.

OMV Petrom a anunțat că nu mai importă țiței rusesc în vederea procesării, însă această decizie vine cu cu un cost. CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere, a anunțat că renunțarea la procesarea țițeiului rusesc în favoarea celui de altă proveniență, majorează costurile de achiziție ale OMV Petrom cu 16 dolari pe baril. Potrivit acesteia, 30% din țițeiul rafinat la Petrobrazi provine din import.

De la 1 iulie, până pe 30 septembrie, guvernul a inrodus un mecanism de reducere a prețului benzinei și motorinei cu 50 de bani pe litru. Din suma de 50 de bani, 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț și se include în baza de impozitare a TVA. Totodată, compensația acordată de stat, de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
marjă de rafinare
omv petrom