Grupul austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze autohtone și din regiune, OMV Petrom, nu exclude viitoare investiții în proiecte de exploatare a combustibililor fosili, pe lângă cea din proiectul Neptun Deep, în pofida reorientării către energie regenerabilă și afaceri chimice. Acestea însă trebuie să îndeplinească cerințele stricte ale companiei privind timpul de rambursare și rentabilitatea.
De ce este important Anunțul OMV nu vizează proiectul Neptun Deep, pentru care a fost deja adoptată decizia de investiție, ci alte proiecte, în special din Marea Neagră, austriecii având în strategie “explorarea oportunităților de creștere în Marea Neagră”.
Mai este interesant Cel mai important proiect vizat de anunțul austriecilor este cel al OMV Petrom din Bulgaria, Han Asparuh. Recent, așa cum a anunțat Profit.ro, guvernul bulgar a aprobat preluarea de OMV Petrom a pachetului de 57,14% deținut de gigantul francez TotalEnergies și a statutului de operator în Han Asparuh și a prelungit autorizația de explorare pentru proiect.
Dar ce condiții ar trebui să îndeplinească acest proiect, și eventual altele similare, pentru a putea fi adoptată o decizie finală de investiție, potrivit OMV?
În primul rând, potrivit CEO-ului companiei, Alfred Stern, proiectul ar trebui să se situeze „în și în jurul Europei”, iar activele să fie „de înaltă calitate”.
Stern a precizat în acest sens, că OMV va explora alte oportunități la Marea Neagră și își va va construi o poziție mai puternică în Africa de Nord și în Marea Mediterană, alături de activele sale din Emiratele Arabe Unite.
În al doilea rând, proiectele de dezvoltare și exploatare a hidrocarburilor în care OMV este dispusă să investească trebuie să poată returna investițiile efectuate în 10 ani sau mai puțin.
Totodată, rata internă anticipată de rentabilitate (IRR) a investițiilor va trebui să fie superioară procentului de 12%, la fel ca în cazul Neptun Deep.
O altă condiție necesară este apropierea de zăcăminte existente (operate probabil tot de OMV sau de OMV Petrom - n.r.) și în imediata apropiere a infrastructurii de transport.
Apropierea Han Asparuh de Neptun Deep și existența infrastructurii de transport în Bulgaria (pentru tranzitul gazului rusesc) sugerează că acesta este principalul proiect vizat de anunțul șefilor OMV.
Din blocul Vinekh, situat aproape de apele turcești, se estimează că se vor extrage circa 5 miliarde de metri cubi pe an între 2030 și 2040, după care câte 3 miliarde de metri cubi anual până în 2050, a spus managerul francez, citat de presa de la sud de Dunăre. La rândul său, blocul Krum are un potențial estimat de producție de 8 miliarde metri cubi pe an între 2031 și 2044 și de 4 miliarde metri cubi pe an ulterior, până în 2050.
În total, din zăcământul bulgăresc offshore este așteptată o producție de 221 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care celor de la OMV Petrom le-ar reveni 42,86%, adică 94,7 miliarde metri cubi.
Prin comparație, la perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească și adiacent celui bulgăresc Han Asparuh, este așteptat un volum total de producție de circa 100 miliarde metri cubi, care urmează să fie împărțit în mod egal de către cei doi concesionari, OMV Petrom și Romgaz. Cele două companii dețin fiecare câte 50% din concesiune, operator fiind OMV Petrom.
Chiar dacă nu a identificat încă parteneri în cele 2 concesiuni pe care le deține în Marea Neagră, pe lângă cea din România, Neptun Deep, unde este asociată cu Romgaz, cea mai importantă companie de petrol și gaze autohtonă, OMV Petrom a decis să aplice strategii diferite: se retrage din Georgia, însă va rămâne cel puțin într-o primă etapă, concesionar unic, precum și operator al perimetrului offshore de hidrocarburi Han Asparuh din Bulgaria.
Zăcământul offshore din Georgia nu îndeplinea cerințele, nici de infrastructură și, probabil, nici de rentabilitate, solicitate de OMV.
Recent, ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov, și reprezentanții OMV Petrom au discutat despre perspectivele explorării de petrol și gaze în Blocul Han Asparuh 1-21 din Marea Neagră, după retragerea din proiect a firmei franceze Total, în urma discuțiilor reieșind că OMV Petrom se află în prezent în proces de căutare a unui nou acționar în consorțiu și are în vedere cooperarea cu o companie locală.
Grupul austriac OMV și-a anunțat săptămâna trecută obiectivele pe termen mediu, care vor duce la o scădere a producției de hidrocarburi la aproximativ 350.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2030, puțin mai redusă decât producția de 365.000 bep/zi de anul trecut.
Ggazele naturale vor reprezenta 60% din producția OMV până la sfârșitul deceniului, comparativ cu 40% în acest an.
Accentul pe gaze va primi un impuls în 2027, când va demara producția OMV Petrom dn Neptun Deep, care va adăuga aproximativ 70.000 bep/zi net la portofoliul de producție zilnică al OMV.