OMV, acționarul principal al Petrom, s-ar putea retrage definitiv din Rusia. Impact asupra rezultatelor financiare

OMV, acționarul principal al Petrom, s-ar putea retrage definitiv din Rusia. Impact asupra rezultatelor financiare
scris 6 mar 2022

OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, a anunțat că nu va mai efectua nicio investiție în Rusia și că va realiza o revizuire strategică a participării sale în proiectul Yuzhno Russkoye, în care deține o participație de 24,99%, ceea ce ar echivala cu o retragere totală din spațiul rus.

Inițial, așa cum a anunțat Profit.ro în urmă cu câteva zile, OMV a decis să nu mai continue negocierile cu Gazprom privind potențiala achiziție a unei participații în faza de dezvoltare Achimov în zăcământul de gaze Urengoy, reziliind acordul preliminar de vânzare-cumpărare semnat în 2018.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În 2021, o treime din producția de gaz natural a companiei austriece, sau 96 mii barili echivalent petrol (bep)/zi, a provenit din Rusia, din Yuzhno Russkoye. Comparativ, OMV Petrom a avut anul trecut o producție de gaze de doar 66 mii bep/zi în 2021.

De asemenea interesant: Deciziile au o greutate aparte pentru grupul OMV, a cărui istorie este strâns legată de Uniunea Sovietică și apoi de Rusia. Compania austriacă a fost prima din Europa de Vest care a semnat, în 1968, un contract de furnizare de gaze rusești, prin conducta URSS-Cehoslovacia-Austria. În 2018, la aniversarea a 50 de ani de la semnarea contractului, acesta a fost reînnoit până în 2040, în cadru festiv și în prezența președintelui rus Vladimir Putin, precum și a cancelarului federal al Austriei de atunci, Sebastian Kurz, ambele companii ținând să marcheze aparte aniversarea.

Imagine de la ceremonia de semnare a primului contract de import de gaze naturale dintre un cumpărător occidental, OMV, și URSS, 1968 (sursă foto: Gazprom)

Imagine de la ceremonia de semnare a primului contract de import de gaze naturale dintre un cumpărător occidental, OMV, și URSS, 1968 (sursă foto: Gazprom)

„Războiul din Ucraina este o situație tragică și periculoasă care provoacă multora mari suferințe și pe care o privim cu cea mai mare consternare. Cele mai profunde simpatii ale noastre se adresează tuturor victimelor directe și indirecte ale acțiunii militare a Rusiei. Facem apel la încetarea tuturor ostilităților. Doar în pace poate exista libertate și bunăstare”, a declarat Alfred Stern, Președintele Comitetului Executiv și CEO al OMV.

Amintind că Rusia a fost una dintre regiunile de bază din portofoliul de Explorare și Producție al OMV, Comitetul Executiv al OMV a luat decizia de a nu mai face investiții viitoare în Rusia.

În plus, va fi inițiată o revizuire strategică a participării sale de 24,99% în proiectul Yuzhno Russkoye. Această revizuire va lua în calcul toate opțiunile, inclusiv posibilitatea de cesionare a participației sau renunțarea la ea.

În consecință, OMV se așteaptă la o ajustare a valorii activelor sale de 0,5–0,8 miliarde euro (la 31 decembrie 2021). Această ajustare va avea un impact asupra Rezultatului Operațional din primul trimestru al anului curent. Prin aceasta, OMV își reduce valoarea activului net în Rusia (valoarea rămasă Yuzhno Russkoye) la aproximativ 2% din totalul activelor fixe ale OMV.

În plus, OMV va recunoaște o altă ajustare a valorii activelor de 987 milioane euro (împrumuturi plus dobânda acumulată la 31 decembrie 2021) din cauza faptului că creanțele Nord Stream 2 AG ar putea deveni irecuperabile. Și această ajustare va afecta veniturile raportate în primul trimestru al acestui an.

“OMV își asumă serios responsabilitatea de a furniza gaze naturale clienților din Europa și Austria. Gospodăriile, instituțiile și sectorul industrial se așteaptă la o alimentare stabilă cu gaz, inclusiv cu gaz din Rusia, care este furnizat în baza unor contracte de lungă durată. OMV lucrează la identificarea și dezvoltarea unor surse suplimentare de aprovizionare”, mai precizează OMV, sugerând că în continuare va funcționa ca intermediar/trader în furnziarea gazelor rusești în Europa.

Evoluția cotațiilor OMV din ultima săptămână

Evoluția cotațiilor OMV din ultima săptămână

De la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, ca urmare a expunerii pe piața rusă, dar și a implicării în proiectul Nord Stream 2, acțiunile OMV au pierdut pe bursa austriacă mai mult de 20%.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
retragere
rusia
investiții