Oleoductul Prietenia, avariat temporar săptămâna trecută, a fost reparat și este din nou complet operațional, a anunțat operatorul sistemului de transport polonez Pern, care a descoperit scurgerea. Oleoductul Prietenia este scutit de la embargoul impus importului de țiței din Rusia, care urmează să intre în vigoare pe 5 decembrie.
Potrivit companiei, în urma finalizării reparațiilor, Germania poate relua importul de țiței rusesc.
“Conform primelor descoperiri și a modului în care conducta este deformată, nu există nicio dovadă a unei influențe externe (sabotaj - n.r.) în acest moment”, au declarat reprezentanții Pern.
PERN a anunțat miercuri că a detectat o scurgere la una din secțiunile oleoductului Druzhba (Prietenia), prin care rafinăriile din Europa Centrală, printre care și cele deținute de MOL în Ungaria și Slovacia, importă țiței rusesc.
CITEȘTE ȘI Liderii UE urmează să analizeze mai multe opțiuni pentru plafonarea prețului gazelorO eventuală scoatere din funcțiune a oleoductului ar fi afectat securitatea alimentării cu țiței a mai multor state din Europa Centrală, în special Ungaria, dar și Cehia și Slovacia, dependente de livrările efectuate de Rusia prin acestea. Dincolo de disponibilitatea redusă de trasee alternative de transport, o limitare a fluxurilor de țiței rusesc prin “Prietenia” ar fi pus o presiune suplimentară pe prețurile din regiune, care s-ar fi resimți și în România, competiția pe surse alternative de alimentare urmând a se intensifica.
Potrivit celui de-al șaselea pachet de sancțiuni impus Rusiei de UE, “în cazul unei întreruperi bruște a aprovizionării cu petrol, fie prin conducte, fie transportat pe mare, statele membre ar trebui să acționeze în spiritul solidarității și al cooperării regionale, implicând atât autoritățile publice, cât și întreprinderile din domeniul energiei, în strânsă coordonare cu Grupul de coordonare pentru petrol, în vederea unor posibile eliberări de stocuri de petrol, inclusiv stocuri de petrol de urgență, și a altor măsuri, inclusiv aprovizionarea cu un amestec adecvat, astfel cum sunt prevăzute în planurile lor naționale pentru situații neprevăzute sau convenite în conformitate cu Directiva 2009/119/CE. Acest angajament de solidaritate și cooperare este deosebit de important având în vedere agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și o posibilă întrerupere a aprovizionării în regiune cu țiței rusesc sau cu produse petroliere rafinate, în special în ceea ce privește conductele sau porturile de la Marea Neagră. Comisia va monitoriza piețele și securitatea aprovizionării și va prezenta, Consiliului rapoarte periodice și, dacă este necesar, propuneri de consolidare a securității aprovizionării”.
Oleoductul Prietenia este unul dintre cele mai mari din lume și furnizează țiței rafinăriilor din Germania, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Austria.
Embargoul impus de UE importului de petrol rus, care urmează a intra în vigoare pe 5 decembrie, include o scutire temporară referitoare la țițeiul transportat prin conducte, astfel încât petrolul rusesc să fie eliminat în mod ordonat, iar UE și partenerii săi să asigure alternative de aprovizionare și să minimizeze asupra prețurilor petrolului la nivel global. Statele membre care au o ”dependență de livrările țiței din Rusia prin conducte pot beneficia de o scutire temporară și pot continua să primească țiței livrat prin conductă, până când Consiliul decide altfel”.