Oil Terminal Constanța - Promisiune îndeplinită. Finalizarea construcției unui rezervor de capacitate 55.000 mc

Oil Terminal Constanța - Promisiune îndeplinită. Finalizarea construcției unui rezervor de capacitate 55.000 mc
scris 5 ian 2024

In data de 05.01.2024 Oil Terminal a bifat o premieră pentru cei 125 de ani de activitate ai companiei inaugurând un rezervor cu o capacitate de stocare de 55.000 mc amplasat în Secția Platformă Sud,  cel mai nou și amplu obiectiv de investiții al societății și totodată cel mai mare rezervor construit după 1989.

Rezervorul inaugurat  are o capacitate de 55.000 mc, este prevazut cu un capac metalic flotant, are o înălțime de 18 m, diametru de 60 m și o cuvă de 10.000 mp, la contruirea  acestuia fiind utilizate 900 tone de metal. Pe toata perioada construcției (17 luni) au participat in medie cate 50 muncitori zilnic, lucrările  fiind finalizate in timp record, cu 13 luni înainte de termenul contractual (30 luni prevazut inițial). Aceasta nouă capacitate de depozitare reprezintă o necesitate stringentă pe fondul actualei situații geopolitice și oferă posibilitatea de a putea fi utilizat atât pentru țiței, cât și  pentru motorina în funcție de solicitările pieței/clienților.

Urmărește-ne și pe Google News
Oil Terminal Constanța - Promisiune îndeplinită. Finalizarea construcției unui rezervor de capacitate 55.000 mc
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Directorul General al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu: „Este deja o certitudine faptul că Oil Terminal este o companie care își respectă angajamentele. Prin finalizarea acestei investiții majore echipa de management s-a ținut de promisiune si a atins un obiectiv  principal respectiv mărirea capacității de depozitare și transferul către Secția Platformă Sud, situată în afara orașului Constanța a capacităților existente în Secția Platforma Nord - situată în interiorul orașului Constanța. Astfel, se eliberează terenul în suprafață de 38 ha situat în Secția Platformă Nord ce conferă multiple facilități de acces atât la infrastructura publică rutieră și feroviară, fiind situat în oraș, lângă Gara CFR Constanța, cât și la infrastructura de utilități publice cum ar fi conexiunea la apă, canalizare, electricitate și gaz. Astfel, terenul va fi exploatat în noi direcții de dezvoltare benefice în egală măsură pentru societate și comunitate. Desigur, fac referire la cel mai ambițios proiect de regenerare urbană și cea mai mare șansă de dezvoltare pentru întreaga regiune, un proiect mixed-use cu parc, grădină botanică, pol de business și concepte de divertisment, pe care Oil Terminal il realizeaza în parteneriat cu Iulius Real Estate. Astfel vom contribui la creșterea gradului de acoperire a nevoilor comunității locale și regionale într-un mod sustenabil și responsabil și vom ajuta la  îmbunătățirea calitatii vieții populației. Asadar, astăzi suntem martorii a ceea ce înseamnă management orientat către rezultat generator de performanță. Nu pot fi altfel decât mândru pentru că reprezint un colectiv de excepție format din oameni vizionari, îndrăzneți, asumati, ambitiosi. Împreună am reușit să ne atingem obiectivele si la fel vom face si in continuare. Doresc in mod special sa multumesc domnului Ministru al Energiei, Sebastian Burduja care   ne-a susținut deplin în toate proiectele de dezvoltare pe care Oil Terminal le-a initiat in ultima perioada.
Pentru viitor ne propunem să diversificăm activitatea prin  construirea unui terminal de bitum, să continuăm mărirea capacităților de depozitare, să automatizăm instalațiile existente prin  implementarea unor tehnologii avansate și standarde ridicate de securitate astfel incat să  asigurăm că toate operațiunile sunt realizate într-un mod responsabil și ecologic, și să  demonstrăm importanța strategică a Oil Terminal, contribuția sa la fluxul energetic si susținerea motorului economiei românești. Evoluția este parte din cultura noastră organizațională. Ne-am dezvoltat prin propriile sisteme de calitate, prin strategia investițională permanent promovată, prin toate generațiile de salariați care, cu mândrie și dăruire, au făcut parte din familia petroliștilor. Ne mândrim cu istoria pe care am creat-o și continuăm emblematic la construcția viitorului.”

Oil Terminal Constanța - Promisiune îndeplinită. Finalizarea construcției unui rezervor de capacitate 55.000 mc

In anul 1898 se înființa ceea ce, și astăzi, numim cel mai mare terminal petrolier din sud-estul Europei, având ca obiect de activitate prestarea de servicii privind primirea, încărcarea, descărcarea țițeiului, produselor petroliere, petrochimice, chimice lichide, precum și alte produse finite sau materii prime lichide pentru import, export și tranzit.

Terminalul petrolier este situat la intersecția culoarelor de transport maritim între Asia, Europa Centrală și de Vest și Orientul Apropiat, fiind interconectat cu rafinăriile românești prin intermediul operatorului sistemului național pentru transportul țițeiului prin conducte magistrale subterane, având legături la rețeaua națională de căi ferate, rețeaua de căi rutiere și la canalul Dunăre - Marea Neagră.

Secția platformă sud  este cel mai „nou” depozit al Oil Terminal fiind construit după aprobarile obținute în anul 1970.  Este unul dintre cele mai mari depozite din Europa, al  patrulea  ca și capacitati de depozitare conform informațiilor noastre. Se intinde pe o suprafață de circa  100 ha, are o capacitate totală de 881.000 mc distribuită în 44  rezervoare cu capacități intre 1000 si 55.000 mc, astfel că într-un an pot fi rulate prin acest depozit pana la 14 milioane  tone de produse.

Acest depozit sustine in prezent livrările de motorină pe autocisterne pentru piața din Ucraina, Republica Moldova și piața internă. In 2023, an in care Oil Terminal a implinit 125 de ani de existenta, a fost pusă in funcțiune o nouă instalație de încărcare autocisterne care este compusă din 4 skiduri ce pot incarca concomitent, astfel că, în 24 ore se pot încărca 150 de autocisterne de motorină pe cele două instalații față de 50 cate permite vechea instalatie compusa din 2 skiduri.

În rampa CF a Secției Platformă Sud, in 12 ore se pot încărca 6000 tone  (3 trenuri) de motorină și se pot descărca/incarca 4000 tone de benzină, fiecare produs având alocate câte două linii.

Deținut în proporție de 87,76%, Oil Terminal a incheiat  primele 9 luni ale anului 2023 cu o cifră de afaceri de 258,2 milioane de lei în creștere cu 20,7% față de perioada similară a anului 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal constanța
rezervor