Omul de afaceri Ștefan Vuza a decis pe 5 iulie, cu o zi înainte de data-limită de depunere a ofertelor angajante de cumpărare a activelor combinatului Oltchim, ca firma Serviciile Comerciale Române SA (SCR), pe care o controlează direct cu peste 97% din acțiuni, să emită o scrisoare de garanție corporativă prin care să-și asume față de Oltchim plata sumei de 113,93 milioane euro din prețul achiziției activelor combinatului vâlcean la care se va obliga compania Chimcomplex Borzești, în cazul în care va câștiga licitația.
"Aprobă emiterea unei scrisorii de garanție corporativă, obligatorie și necondiționată, prin care societatea își asumă față de vânzătorul Oltchim să plătească la cerere și fără protest sau invocarea altor excepții suma de 113.930.000 euro din prețul de achiziție de active la care se va obliga cumpărătorul Chimcomplex", se arată în hotărârea AGA de la Serviciile Comerciale Române SA din 5 iulie 2017.
A doua zi, pe 6 iulie, chiar la data-limită, Chimcomplex a depus ofertă angajantă de preluare a activelor Oltchim, anunțând că la oferta sa participă și compania americană Tricon Energy, ca partener comercial, 5 bănci europene și 2 fonduri de investiții. Termenul-limită inițial de depunere a ofertelor angajante a fost în luna martie, acesta fiind prelungit ulterior de două ori, mai întâi până pe 26 iunie, iar ulterior până pe 6 iulie.
"Grupul SCR, care deține în prezent Chimcomplex, va deveni astfel garantul direct al tranzacției", se arăta în comunicatul emis de companie la acea dată.
CITEȘTE ȘI CE anunță că 15 țări europene sunt afectate de scandalul ouălor contaminate cu Fipronil, care a ajuns și în Hong KongDoar două oferte, cele depuse de Chimcomplex Borzești și de fondul de investiții White Tiger, vizează mai multe grupe de active ale Oltchim și sunt luate în calcul pentru vânzarea activelor combinatului, fiecare depășind 100 milioane euro, declarau pe 3 august, pentru News.ro, surse apropiate negocierilor. Administratorii judiciari ai Oltchim speră ca până la jumătatea lunii septembrie să fie desemnat câștigătorul licitației.
Chimcomplex este controlată direct de altă firmă din grupul SCR, A2 Impex SRL, cu 84,5% din acțiuni, iar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, este principalul acționar minoritar, cu 12,3% din capital. AAAS este, totodată, acționarul majoritar și principalul creditor al Oltchim.
Și alte companii din grupul SCR al lui Ștefan Vuza pun umărul la proiectul de preluare a activelor Oltchim. De altfel, potrivit unui document al Chimcomplex, compania a trimis unui număr de 7 "colege" de grup solicitări în acest sens, acestea fiind UZUC, Caromet, INAV, Sinterom, Iasitex, Contactoare și A6 Impex.
"În conformitate cu termenii și condițiile din scrisoarea privind Faza a III-a a Procedurii de vânzare a pachetelor de active ale Oltchim SA, vă rugăm să ne sprijiniți în demersul nostru prin eliberarea unei Scrisori de Garanție Corporativă în favoarea Oltchim SA", se arată în solicitarea Chimcomplex adresată firmelor enumerate mai sus, semnată de directorul general și cel economic al combinatului din Borzești. Între companiile din grupul SCR există legături încrucișate de acționariat.
CITEȘTE ȘI FOTO Casa în care s-a născut personajul Harry Potter în franciza omonimă, în vânzare pentru peste un milion de dolariAstfel, tot pe 5 iulie, cu o zi înainte de deadline-ul din 6 iulie, firmele UZUC SA Ploiești și Caromet SA Caransebeș, din grupul SCR, au emis fiecare câte o scrisoare de angajament în favoarea Oltchim, prin care se obligă să susțină financiar Chimcomplex ca terți susținători în cadrul tranzacției cu câte 3 milioane de euro, adică 6 milioane în total, prin participare fie la majorarea capitalului Chimcomplex, fie la cea a acționarului majoritar A2 Impex SRL. Angajamentele ar urma să fie valabile doar în situația în care Chimcomplex câștigă licitația de vânzare a activelor Oltchim.
"Chimcomplex are în derulare o procedură de atragere de fonduri necesare plății prețului de achiziție, conform documentelor tranzacției, prin contractarea de împrumuturi de la instituții financiare, investitori privați și societăți comerciale și/sau prin participarea acestora la majorarea capitalului social al Chimcomplex", se arată în cele două scrisori de angajament, emise de UZUC și Caromet și datate 5 iulie 2017.
Anterior, pe 28 iunie, Consiliul de Administrație al UZUC SA Ploiești a decis aprobarea prealabilă a emiterii unei scrisori de garanție corporativă în favoarea Oltchim, în limita sumei de 26,2 milioane euro, pentru garantarea prețului de cumpărare a activelor Oltchim, în situația desemnării Chimcomplex drept câștigător al licitației.
CITEȘTE ȘI Un start-up fondat de doi români a atras o finanțare de 5 milioane de dolari în 24 de ore. Firma țintește spre 60 milioane dolariTot în iunie, acționarii Chimcomplex au aprobat atragerea de către companie de împrumuturi de până la 165 milioane euro pentru completarea fondurilor pentru cumpărarea activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu posibilitatea de garantare a creditele respective inclusiv cu activele Oltchim care ar urma să fie achiziționate. În mai s-a aprobat dublarea capitalului social al Chimcomplex, de la 170,1 la 340,2 milioane lei, banii fiind destinați tot cumpărării de active scoase la vânzare de Oltchim și integrării lor în structura de producție a Chimcomplex.
Combinatul chimic Oltchim, aflat în insolvență și în plin proces de vânzare a activelor, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 27,68 milioane lei (6,1 milioane euro), în creștere cu 48,8% față de perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării afacerilor cu 27%.
În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro, acesta fiind prețul cumulat de pornire al licitației. Cel mai scump dintre pachetele de active scoase la vânzare este cel care conține platforma petrochimică Bradu, cu un preț de pornire de 80 milioane euro, urmat de uzinele de propilen-oxid și polioli (59,4 milioane euro) și de "servicii site" (incinerare deșeuri, apă, mentenanță, capacități de stocare), cu preț de pornire de 52 milioane euro.