O investigație internațională arată că „un stat străin” este, cel mai probabil, responsabil de atacurile asupra petrolierelor din Orientul Mijlociu

O investigație internațională arată că „un stat străin” este, cel mai probabil, responsabil de atacurile asupra petrolierelor din Orientul Mijlociu
scris 7 iun 2019

O investigație internațională privind atacurile din mai asupra a patru petroliere de pe coasta Emiratelor Arabe Unite (EAU) a concluzionat că „un stat străin” este cel mai probabil responsabil, relatează CNN.

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Norvegia au transmis Consiliului de Securitate al ONU joi după-amiază că există „indicii puternice că cele patru atacuri fac parte dintr-o operațiune sofisticată și coordonată cu o capacitate operațională semnificativă”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Dintre cele patru nave comerciale vizate de atacul de pe 12 mai, una aparținea EAU, alte două erau deținute de Arabia Saudită, iar a patra era norvegiană.

VIDEO Google își va lansa serviciul de streaming pentru jocuri în noiembrie CITEȘTE ȘI VIDEO Google își va lansa serviciul de streaming pentru jocuri în noiembrie

Iranul, țara suspectată atât de SUA cât și de Arabia Saudită că s-ar afla în spatele atacurilor, nu a fost nominalizat de investigație ca fiind responsabilă. Ambasadorul EAU, Lana Nusseibeh, a declarat că ea nu a acuzat Iranul la întâlnirea Consiliului de Securitate.

Teheranul a denunțat atacul și a negat orice implicare.

Ambasadorul Arabiei Saudite la ONU, Abdallah al-Mouallimi, a afirmat că Riadul consideră că „Iranul este responsabil”.

El a declarat că există „destule dovezi” pentru a demonstra responsabilitatea Iranului, adăugând: „Dacă vom tolera un atac simbolic ca acesta ... vom deschide calea pentru mai multe”.

Consilierul pe securitate națională al SUA, John Bolton, a declarat că „aproape sigur” Iranul este vinovat. SUA coordonează propria investigație.

Diplomații au declarat că analiza pagubelor celor patru nave și analiza chimică a rămășițelor au demonstrat că „cel mai probabil au fost folosite mine marine”.

Într-un comunicat despre concluziile anchetei, EAU, Arabia Saudită și Norvegia au informat că pentru aceste atacuri a fost nevoie de scafandri pregătiți și de dispozitive explozive plasate sub nave în apropiere de motoare, ceea ce indică o cunoaștere a design-ului navelor vizate. De asemenea, retragerea rapidă a atacatorilor  arată o cunoaștere a zonei geografice, susțin cele trei țări.

Concluziile anchetei vor fi depuse oficial la Consiliul de Securitate al ONU pentru analiză. În ceea ce privește un acord între membrii ONU privind o acțiune comună, ambasadorul adjunct al Rusiei, Vladimir Sanfronkov, a declarat: „N-ar trebui să ne grăbim să tragem concluzii”.

viewscnt
Afla mai multe despre
orientul mijlociu
petroliere