Marea Britanie va opri livrările de gaze naturale către Europa în cazul în care se va confrunta cu o penurie energetică majoră, potrivit unui plan de urgență al Londrei care, conform companiilor din domeniu, riscă să agraveze și mai mult criza de gaze de pe Bătrânul Continent. În prezent, UE importă masiv gaze din UK pentru a-și umple în proporție cât mai mare depozitele subterane de înmagazinare până la venirea iernii.
În condițiile în care țările europene se află deja sub amenințarea opririi exporturilor de gaze de către Federația Rusă, de care UE este profund dependentă, planul britanic de stopare a funcționării conductelor care leagă Regatul Unit de Belgia și Olanda riscă să submineze cooperarea transfrontalieră pentru asigurarea securității aprovizionării cu energie, scrie Financial Times.
Închiderea conductelor de interconectare se numără printre măsurile timpurii prevăzute de planul britanic de urgență în domeniul gazelor naturale, în caz de penurie în aprovizionare în următoarele câteva luni.
Furnizorii de gaze din Europa au făcut apel la UK să colaboreze cu UE și au avertizat că oprirea interconectorilor s-ar putea întoarce împotriva Londrei, în cazul prelungirii crizei gazelor. Asta pentru că Marea Britanie importă cantități mari de gaze de pe continent în timpul iernii, în perioadele cu cele mai scăzute temperaturi.
"Aș recomanda cu tărie reconsiderarea măsurii de oprire a interconectorilor. Europa beneficiază de pe urma lor vara, însă sunt utili și pentru UK în sezonul rece", a declarat șeful puternicei organizații profesionale europene a operatorilor de sisteme naționale de transport al gazelor, Bart Jan Hoevers.
Funcționarea conductelor ar fi oprită ca parte a unui plan de urgență britanic în 4 etape, în caz de criză severă în aprovizionare ce ar duce la scăderea presiunii în sistemul național de gaze. Alte măsuri din plan includ stoparea furnizării către marii consumatori industriali, precum și apeluri pentru reducerea consumului casnic.
CITEȘTE ȘI Bulgaria expulzează 70 de diplomați rușiLuna aceasta, Germania și Olanda și-au declanșat propriile planuri de urgență, repornindu-și unele termocentrale pe cărbune și îndemnând clienții industriali să-și reducă consumul de gaze, după reducerea îngrijorătoare a livrărilor de către Rusia.
Începând din martie, două conducte offshore care leagă Marea Britanie de Belgia și Olanda funcționează la capacitate maximă, exportând circa 75 milioane de metri cubi pe zi în Europa, care se străduie să își umple în proporție cât mai mare depozitele subterane de înmagazinare până la venirea iernii, în condițiile riscului de a rămâne fără gaze rusești.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Compensarea prețului la carburant - Mecanismul va fi pe trei luni, opțional, iar din 50 de bani, jumătate va putea fi compensat de benzinari din ce au de plată la statCapacitatea proprie de înmagazinare a UK este foarte redusă, astfel că excesul de resurse din perioada verii, provenit atât din producția internă, cât și din importuri de gaze naturale lichefiate (LNG), este exportat în Europa. În schimb, în cele mai reci luni de iarnă, importurile britanice prin interconexiunile cu Belgia și Olanda ajung uneori și la 25% din consum.
Planurile de urgență ale țărilor din UE, inclusiv cel al României, prevăd, dimpotrivă, încheierea de acorduri interguvernamentale privind luarea de măsuri solidare de întrajutorare în caz de criză a gazelor, măsuri care pot merge până la sistarea furnizării gazelor către marii consumatori industriali din unele țări pentru menținerea aprovizionării populației și clienților sociali din altele.