Ucraina începe să exporte energie în România, la prețuri cu peste 70% mai mici decât cele locale

Ucraina începe să exporte energie în România, la prețuri cu peste 70% mai mici decât cele locale
scris 29 iun 2022

Producătorii de energie electrică din Ucraina se pregătesc să efectueze primele exporturi comerciale în Uniunea Europeană săptămâna aceasta, cu luni bune mai devreme față de momentul preconizat inițial, iar prima piață pe care vor intra ucrainenii este cea românească, cu prețuri cu peste 70% mai mici decât cele angro locale din prezent, scrie publicația londoneză de specialitate ICIS.

Operatorii de transport și sistem (OTS) din Europa Continentalã au confirmat faptul cã au fost îndeplinite condițiile tehnice preliminare pentru a permite schimburile comerciale de energie electricã între Ucraina și statele vecine, a anunțat și operatorul român de profil Transelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
DNA: Șeful ISCIR recunoaște că a cerut câte 1.000 de euro subalternilor pentru a-i menține în funcție CITEȘTE ȘI DNA: Șeful ISCIR recunoaște că a cerut câte 1.000 de euro subalternilor pentru a-i menține în funcție

"Acest proces  urmeazã sincronizãrii cu succes a sistemelor electroenergetice, realizatã în data de 16 martie 2022, și a acceptãrii Ukrenergo ca membru observator al ENTSO-E, pe 26 aprilie 2022. Aceste realizãri au fost obținute în urma unor eforturi intense din partea tuturor OTS-urilor din Europa, în special ale Ukrenergo și ale operatorilor din statele învecinate", se arată într-un comunicat al companiei românești.

Potrivit sursei citate, schimburile comerciale de energie electricã cu Ucraina/Republica Moldova sunt planificate sã înceapã pe data de 30 iunie 2022, pe interconexiunea dintre Ucraina și România.

Celebrul investitor Michael Burry, care a anticipat ultima criză financiară, interpretat de Christian Bale în\ CITEȘTE ȘI Celebrul investitor Michael Burry, care a anticipat ultima criză financiară, interpretat de Christian Bale în"The Big Short", avertizează în legătură cu Efectul Bullwhip. Ce este acest fenomen

Comercializarea energiei electrice pe celelalte interconexiuni (Ucraina-Slovacia, Ucraina-Ungaria și Moldova-România) va urma ulterior, dupã definitivarea aspectelor legate de regulile de licitație. Capacitatea comercialã totalã va fi limitatã în primã fazã la 100 MW, iar dupã aceastã etapã inițialã, este de așteptat ca valorile comercializate sã creascã treptat, în urma unei evaluãri lunare a impactului volumelor schimbate asupra stabilitãții și securitãții sistemului energetic.

"Aceastã realizare reprezintã pas suplimentar, atins la mai puțin de patru luni de la sincronizarea de urgențã a sistemelor Ucrainei și  Republicii Moldova cu rețeaua europeanã și, în plus, demonstreazã angajamentul puternic al operatorilor de transport și sistem europeni fațã de Ukrenergo (Operatorul de Transport și Sistem din Ucraina) și Moldelectrica (Operatorul de Transport și Sistem din Republica Moldova). Apreciem cã, în perioada imediat urmãtoare, se va finaliza și procesul de armonizare a detaliilor tehnice și comerciale privind schimburile între România și Republica Moldova", mai afirmă Transelectrica.

AOJND: Impunerea unei taxe de 40% pe retrageri în jocurile de noroc va determina o migrare a jucătorilor către zona site-urilor ilegale CITEȘTE ȘI AOJND: Impunerea unei taxe de 40% pe retrageri în jocurile de noroc va determina o migrare a jucătorilor către zona site-urilor ilegale

Potrivit ICIS, la mai puțin de oră de la anunț, traderii de energie din România și Ucraina au început negocierile pentru semnarea de contracte. Un trader din România a declarat pentru publicația londoneză că importurile sunt foarte atractive, în condițiile în care prețurile spot din Ucraina sunt în prezent de circa 78,50 euro/MWh, cu aproape 75% sub cele de 301,50 euro/MWh de pe piața pentru ziua următoare (PZU) din România.

La rândul său, un trader ucrainean a spus că piața românească este avantajoasă pentru producătorii din Ucraina, care pot vinde aici mai scump decât la ei acasă. Întreaga industrie energetică ucraineană suferă din cauza agresiunii militare a Rusiei. Companiile de profil din Ucraina au mari probleme de cash-flow, după ce mii de consumatori au fost deconectați de la rețele ca urmare a avariilor grave provocate de bombardamentele ruse.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina preturi energie
ucraina exporturi energie românia