Teatrul Național din București (TNB) a plătit pentru consumul de gaze naturale din luna decembrie 2021 o factură de aproape 1 milion de lei (996.212,03 lei), de 7,5 ori mai mare decât în urmă cu un an, în decembrie 2020 (133.359 lei), în condițiile în care consumul lunar i-a crescut cu doar circa 9%, de la aproximativ 1.097 MWh la 1.198 MWh, a transmis instituția pentru Profit.ro.
Cu o lună înainte, în noiembrie 2021, Teatrul a plătit pe gaze peste 516.000 lei, la un consum de aproape 760 MWh. Factura lunii noiembrie 2020 fusese de sub 70.000 lei, pentru un consum doar ușor mai redus, de 711 MWh.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, luna trecută, TNB a plătit pe gaze un preț de circa 832 lei/MWh, față de 121,5 lei/MWh în decembrie 2020, adică de aproape 7 ori mai mare.
Pentru consumul lunilor ianuarie și februarie 2022, Teatrul Național București a achiziționat gaze de pe Bursa Română de Mărfuri, la un preț și mai ridicat, de aproape 900 lei/MWh.
Între timp, printr-o ordonanță de urgență publicată pe 20 ianuarie în Monitorul Oficial, Guvernul a introdus pe lista entităților care beneficiază de plafonarea prețurilor la energie și gaze și instituțiile publice de cultură și așezămintele culturale aflate în subordinea autorităților administrației publice centrale și locale. Ulterior, printr-o altă OUG, adoptată pe 25 ianuarie, plafonarea a fost extinsă la aproape toți consumatorii noncasnici.
Prețurile finale plafonate pentru noncasnici sunt echivalentul a 370 lei/MWh la gaze naturale și 1.000 lei/MWh la energie electrică.
CITEȘTE ȘI FOTO Sinaia transformă măști sanitare folosite în energieTeatrul Național București se aprovizionează cu gaze prin intermediul BRM de peste 3 ani, din noiembrie 2018, precum multe alte instituții de stat, în conformitate cu Legea achizițiilor publice.
"TNB a recurs la această modalitate de achiziție deoarece, la procedura organizată prin SICAP în anul 2018, s-a prezentat un singur ofertant, a cărui ofertă financiară a fost mai mare decât valoarea estimate de autoritatea contractantă. Acest lucru a condus la anularea procedurii respective. Reluarea procedurii prin intermediul SICAP necesita o perioadă de timp prea mare pentru a asigura continuitatea contractării. Procedura organizată de BRM, pe lângă faptul că e legală, a putut fi organizată în timp scurt și a funcționat în spiritual concurenței libere pe piață, fapt care a condus în următorii 3 ani la scăderea accentuată a prețului pe MWh", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții instituției.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Salariile din retail. Cât câștigă un General Manager și cât încasează un casierPe de altă parte, aceștia pun recenta creștere explozivă a cotațiilor pe seama "liberalizării prețurilor la gaze naturale, penuriei de gaze în piață și lipsei de reglementare/intervenție din partea autorităților de stat".
Multe instituții culturale se confruntă cu mari probleme în achitarea facturilor la energie și gaze sau chiar în încheierea de contracte de furnizare, după scumpirile galopante din ultimele luni, cum ar fi Muzeul Peleș, Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca sau Biblioteca Națională.